Frane Kojić: Lakše mi je bilo obraniti naslov prvaka

STK STARR

Frane Tomislav Kojić 2016. je pamtio što je prvi put postao pojedinačni prvak Hrvatske.

Doduše, bilo je tu i nekoliko odličnih međunarodnih iskoraka. Ovu godinu djelomično je nastavio istim ritmom, u Svetom Martinu je ponovio uspjeh iz prethodne godine obranivši naslov prvaka.
I to u jačoj konkurenciji nego prethodne godine.
- Naslov prvaka mi jako puno znači i uvijek će mi značiti jer je to jedini turnir u sezoni gdje imamo sve najbolje iz hrvatskog stolnog tenisa. Što se tice ovogodišnje konkurencije mislim da su, osim Gaćine, igrali svi koji su trebali - istaknut će Kojić te dodati:
- Žao mi je sto je Pucar morao predati, jer mislim da je on kvalitetom bio najjači sudionik ovogodišnjeg prvenstva pa bi mi bio izazov da sam morao igrati protiv njega.
Tko vam je bio najteži suparnik ili trenutak na prvenstvu?
- Na kraju je ispalo da mi je najteži meč bio onaj u osmini finala s Lukom Martinekom. Našao sam se u situaciji gdje je odlučivao zadnji set. Takvom raspletu malo sam i ja doprinjeo nonšalantnim ulaskom u meč, a dečko je odigrao više nego što sam ja mislio da može. No, u nedjelju sam odlučio da toga neće biti, od prvog poena sam 'grizao' te sam se borio kako ja znam. To mi je jedna od većih kvaliteta pa me to drži korak ispred u svakom meču.
Staro je pravilo da je uvijek teže braniti naslov. Kako na to gleda Kojić?
- Što se tiče branjenja bilo mi je lakše igrati ove godine kada već znam da sam jednom osvojio državno. Tako da nisam osjećao nikakav pritisak da bi ja morao biti prvi. Čak ni onda kada je Pucar rekao da odustaje od turnira.
Frane Tomislav u džepu ima dva naslova prvaka, a za razliku od prethodne nakon ove sezone će promijeniti sredinu. Klupski put vodi ga iz Njemačke u Austriju. Bolje ili...?
- Nakon pet godina mijenjam klub i državu, mislim da se moram posložiti malo i da mi na početku neće biti jednostavno. Vraćam se u Zagreb gdje ću trenirati te ću putovati na mečeve u Austriju što nije mala promjena. Nadam se da će to biti bolje za mene i moju igru pa sam zato i odlučio ići tim putem. Što se tiče kluba drago mi je da su ljudi iz Kapfenberga bili među prvima koji su čestitali te da su gledali moje finale putem prijenosa uživo.
Gdje vidi prostor za napredak?
- Što se tiče nedostataka u mojoj igri mislim da ima prostora na prijemu servisa te mom servisu. To je ono što čini veliku razliku između gornje i donje polovice igrača. Nađeš se u situaciji na Pro touru gdje ne možeš vratiti servis kako bi trebao i konstantno zaostaješ. Isto je i kad ja serviram jer ne ostvarujem prednost. Ima još stvari u igri u kojima ima prostora za napredak, ali dosta njih dođe i iskustvom igranja jačih mečeva.