Korak do povratka među elitu nakon četiri godine!

Hrvatska ženska reprezentacija uspješno je odradila prvi susret dodatnih kvalifikacija za elitnu diviziju ekipnog Europskog prvenstva, koje se ove godine igra u Luksemburgu. Zapravo, uspješno je skromna riječ s obzirom da su naše cure u Novom Sadu pred gotovo 400 navijača svladale Srbiju sa 3:0 i pritom 'ispustile' tek set.

Pobjeda kojom su širom otvorile vrata ulasku među 16 najboljih ekipa na EP-u. Prema očekivanjima to je trebao biti dosta neizvjestan susret.
- Prije meča sam tvrdila da su šanse 50-50. Mogli smo i izgubiti sa 3:0, definitivno se nisam nadala ovakvoj pobjedi - objašnjavala je trenerica naše vrste Tian Yuan. Doduše, ovog puta ponovno je obukla dres i zaigrala. Još jednom je bila tu kad smo je trebali.
- Presretna sam, cure su bile fantastične. Znam koliko može Dorina, cijeli tjedan smo se pripremale za taj meč s Todorović. I onda cura, koja ima 19 godina, odigra prvi meč fenomenalno, taktički savršeno. Mirela je također bila odlična, a sedam godina nije nastupila za reprezentaciju.
Srbija vjerojatno također nije očekivala takav rasplet, nakon što je Todorović, prva njihova igračica, izgubila bili su svjesni da će teško do pobjede.
- Je, nakon prvog meča sve je bilo lakše.
Uzvrat je 18. travnja u Osijeku (Gradska dvorana), očekuje se bučna podrška, a Hrvatska bi trebala imati meč bez stresa. Iako, Tian Yuan nije htjela prerano slaviti.
- U sportu nikad neću tvrditi da je nešto 100 posto. Blizu smo I. diviziji, ali to treba i potvrditi. I sigurno neću u Osijeku igrati na prolaz, odnosno da minimalno dobijemo dva seta. Probat ćemo opet pobijediti - poručila je Tian Yuan zahvalivši se domaćinima na gostoprimstvu.
Presretan je bio i koordinator ženske reprezentacije Martin Tino Časl.
- Prvo što bih spomenuo su domaćini. Fantastično smo dočekani, praćeni i ispraćeni. Najveća gostoljubivost otkad sam u stolnom tenisu. Atmosfera je bila odlična, fer i korektna, puna dvorana, trube, bubnjevi itd.
Ženska seniorska reprezentacija Srbije igrala je u Novom Sadu nakon 21 godine, a očekivano atmosfera je malo splasnula nakon prvog meča.
- Domaćin je bio u šoku, Dorina je bila izvanredna. Bilo je među gledateljima osvajača olimpijskih medalja, mnoštvo bivših stolnotenisača, gradonačelnik itd. Ovim putem zahvaljujem se klubu Novom Sadu i stolnoteniskom savezu Vojvodine na gostoprimstvu, nadam se da ćemo im se moći odužiti.
Potom se osvrnuo na cure.
- Cure su bile maestralne, Tina je odlično postavila ekipu. Pritom je svoj meč odradila rutinirano. Mirela je dobila 'šahovsku' partiju - dodao je Časl i kazao jednu zanimljivu informaciju:
- Predsjednik HOO-a Zlatko Mateša mi je obećao ako se vratimo u I. diviziju da će osigurati neka sredstva za trenera ženske vrste.
Naime, s obzirom na lošiji rezultatski period ta sredstva za ženskog seniorskog trenera dosad nisu bila osigurana. 
Za kraj nekoliko statističkih podataka. Hrvatska ženska vrsta nikad u svojoj povijesti nije izgubila od Srbije. Doduše, u vremenima Tamare Boroš, Sandre Paović, Cornelije Vaide, Eldijane Bentsen, Andree Bakule itd. imali smo jednu od najjačih europskih ekipa tako da to ne treba čuditi. Pritom je gotovo sigurno da nikad nismo ispustili meč. A ono što je još važnije da će Hrvatska, iako preostaje uzvratni susret, najvjerojatnije nakon četiri godine igrati među najboljim ekipama Europe. Bravo!