Luka Fučec u Medarskoj izborio Svjetsko prvenstvo

Luka Fučec izborio je plasman na pojedinačno Svjetsko prvenstvo koje će se ove godine igrati u Düsseldorfu (29. svibnja - 5. lipnja). Na kvalifikacijskom turniru u Medarskoj Fučec je osvojio prvo mjesto s tri pobjede i porazom.

Također, četiri prvoplasirana igrat će na ITTF turniru Slovenija Open čije će troškove pokriti HSTS, a uz Fučeca to su Tomislav Kolarek, Miho Simović i Filip Čipin.
Velika borba vodila se između Kolareka, Fučeca i Simovića. Situacija je bila sljedeća, ako Kolarek pobijedi Fučeca ostao bi mu meč sa Simovićem za prvo mjesto. Ukoliko bi Fučec pobijedio Kolareka čekao bi za prvo mjesto pobjedu Kolareka nad Simovićem.
Rasplet je bio sljedeći, Fučec je slavio nad Kolarekom sa 3:2, pritom je potonji spasio meč loptu kod 0:2. Nakon toga je Fučec opet poveo i to 6:3, da bi Kolarek nanizao osam poena u nizu. Ipak, petom setu neizvjesnost je trajala do 3:3, potom je Fučec počeo odmicati i meč je vrlo brzo bio gotovo. Posljednji susret Kolarek je bez većih trzavica slavio nad Simovićem sa 3:0 i Fučec je mogao početi slaviti.
Na turniru su inače igrala šest igrača, sve dok Borna Kovač nije odlučio odustati nakon tri uvodna poraza. Nije to bilo u redu prema izborniku, a pogotvo prema ostalim igračima jer je u nadolazećim mečevima mogao odlučivati o poretku od prvog pa do četvrtog mjesta. Također, dio igrača se bespotrebno trošio u susretu s njim. Naklon za Tomislava Kolareka, iako sumnjamo da će mu to trenutno mnogo značiti. Nakon poraza od Fučeca i vidnog nezadovoljstva što nije uspio izboriti SP odigrao je vrlo borbeni meč sa Simovićem i gurnuo Fučeca prema Njemačkoj. Usprkos što mu ta pobjeda nije ništa nosila, što se svako malo držao za leđa i trpio bolove, te što je već ranije osigurao nastup u Sloveniji. Svaka čast Tompa! Doduše, nosi i teret pehista s obzirom da je vizu za Njemačku mogao izboriti da je Simović pobijedio Zovka. U takvom raspletu u krugu s omjerom 3-1 našli bi se Kolarek, Fučec i Simović gdje bi pobjedu zbog bolje set razlike odnio upravo Kolarek.
- Normalno da sam sretan, to mi je bio cilj prije natjecanja, doduše nisam očekivao ovakav rasplet pogotvo nakon što sam porazom otvorio turnir - priznao je skromno Fučec koji je 2014. bio na SP-u, ali kao dio momčadi. Ovo će mu biti prvi nastup na pojedinačnom SP-u.
- Sa svakim susretom sam bio sam bolji, dobio sve do kraja. O SP-u ću razmišljati dok mi se slegnu dojmovi, a i do početka ima još dosta. Trenutno se koncentriram prema ITTF turnirima u Otočecu i Zagrebu.
Potom se zahvalio Tomislavu Kolareku.
- Ispalo je da je moja sudbina u njegovim rukama. Zahvalan sam mu što je sve odradio maksimalno iako je znao da on više nema šanse. Nije lako igrati takve mečeve, svaka mu čast na tome - zaključio je Fučec.

Rezultati:
1. kolo: Čipin - Kovač 3:0, Zovko - Kolarek 1:3, Simović - Fučec 3:1
2. kolo: Čipin - Fučec 1:3, Zovko - Simović 3:1, Kolarek - Kovač 3:0
3. kolo: Čipin - Kolarek 0:3, Simović - Kovač 3:2, Zovko - Fučec 2:3
4. kolo: Čipin - Simović 0:3, Zovko - Kovač (bb), Fučec - Kolarek 3:2
5. kolo: Čipin - Zovko 3:0, Simović - Kolarek 0:3, Fučec - Kovač (bb)

Konačan poredak:
1. Fučec 3-1, 2. Kolarek 3-1, 3. Simović 2-2, 4. Čipin 1-3, 5. Zovko 1-3.