Na skupštini prihvaćen novi sustav natjecanja

U subotu je održana redovna godišnja skupština Hrvatskog stolnoteniskog saveza. Od 110 klubova nazočno je bilo njih 61, od maksimalnih 237 bodova na skupštini su bili predstavnici koji su imali 162 boda, što je i više nego dovoljno s obzirom da je za kvorum potrebno 119 bodova. U privremeno članstvo primljeno je šest novih klubova, a to su STK Val Shark Fažana, STK Ritmo Zagreb, STK Hemuševec Draškovec, STK Matulji, STK Trogir i STK Pag.

HSTS je posthumno dodijelio priznanje Mirku Prpiću, a nagradu u njegovo ime primio je Stanko Eskulić. Također, priznanja HSTS-a dobio je Ivan Dumić, dok je nagradu za životno djelo dobio Mirko Belaj (STK Varaždin).
- Mirko je bio naša legenda, godinama uz nas, Cavtat... Odgojio je masu igrača, veliki gubitak za hrvatski stolni tenis - istaknuo je Zlatko Pospiš, predsjednik HSTS-a, nakon čega je održana i minuta šutnje.
U Nadzornom odboru HSTS došlo je do sitnijih promjena, tako je Damira Jančikića zamijenio Branko Glavovčić, a u Izvršnom odboru umjesto Žarka Valentića imenovan je Igor Malešević.

belaj dumic
- Europsko omladinsko prvenstvo je odlično odrađeno, dobili smo sve pohvale od Europske stolnoteniske federacije. Namjeravamo se 2020. opet kandidirati za omladinsko EP, a priželjkujemo i domaćinstvo ekipnog Europsko prvenstva, kao i veteranskog EP-a. Doduše, što se tiče veteranskog natjecanja tu moramo priznati da nemamo baš neke uvjete s obzirom na kapacitete naših dvorana. Pomagali smo klubovima u protekloj sezoni koliko smo mogli, nešto u opremi, nešto financijski, a ono što veseli je da je Savez u pozitivi. Također, želim vas obavjestiti da je na nedavnim izborima za predsjednika Svjetske stolnoteniske federacije HSTS stao uz Thomasa Weikarta, koji je i pobijedio. Imamo programe, nadam se da će ih Weikert i podržati - otvorio je skupštinu Zlatko Pospiš, predsjednik HSTS-a nakon čega riječ je preuzeo Rentao Čengić, direktor HSTS-a.
- Kao direktor Saveza osnovna stvar mi je očuvanje imovine Udruge te povećanje financijskih sredstava iste, kao i razvoj stolnog tenisa temeljem statuta. Od 2014. pa do sada mislim da idemo u dobrom smjeru. Znamo da se ne možemo oslanjati samo na sredstva HOO-a, zato i jesmo krenuli u organizacije turnira. Skladišta su nam puna opreme, imamo 2500 kvadratnih metara taraflexa za turnire i međunarodne susrete, stolove itd. S te strane Savez smo podignuli na višu razinu. Od 2014. smo u pozitivi, iako morate znati da je nama 100 tisuća kuna kao da imaš 10 kuna u đepu. Naprimjer, lani smo sa 400 tisuća vlasitith sredstava pokrili nelikvidnost HOO-a, dok je trajala borba između Ministarstva i HOO-a. U isto vrijeme sve zacrtane reprezentativne planove i programe smo provodili, ništa nije izostavljeno. Ono što smo pokrenuli je osnivanje regionalnih centara, treba pojačati stručni rad te što više raditi da se proširi baza stolnotenisača. U tom dijelu smo lošiiji, naprimjer Slovačka i Češka imaju 10 puta više mladih igrača. Unatoč tome, imamo europskog prvaka do 21 godine, muška reprezentacija je bila odlična, žensku također treba pohvaliti s obzirom da su se vratile među 16 najboljih ekipa u Europi. Treba inzistirati na jačem stručnom radu, licenciranje trenera nismo pokrenuli kako bi govorili tko je loš trener, a tko dobar, već da pokrenemo tu masu od 200 trenera. Pokušat ćemo ih organizirano 'ubaciti' u klubove, moram pohvaliti Gorana Radanovića koji je obavio velik posao što se tiče licenciranja trenera. Formirali smo centre, krenut ćemo sa stručnim seminarima, pokaznim treninzima. Kao što znate stolni tenis je sport koji zahtjeva puno odricanja i rada, a nema nema mnogo novaca. Neće svaki klub imati profesionalnog trenera, ali ako se više klubova odluči povezati onda bi se stručni rad mogao podignuti, a tu će pomoći i HSTS. Što se tiče sponzora radimo aktivno s HEP-om, Erste bankom, Hrvatskom turističkom zajednicom, u planu je i sponzorstvo od jedne osiguravajuće kuće. Ono što je također jako važno je novi sustav natjecanja, klubovi će imati jeftinija natjecanja za mlađe kategorije, a naš plan je da svaki voditelj regije od registracija dobije 20 posto. Mi jesmo siromašan savez, ali idemo u dobrom smjeru. Jedino što priželjkujem da bude manje svađa i više suradnje - zaključio je Čengić.
U lanjskoj sezoni odrađeno je 45 reprezentativnih akcija.
- Ono što me zabrinjava su rezultati. Bez obzira na Pucara, osjeti se pad u mlađim kategorijama, osobno me posebno zabolio oproštaj Lee Rakovac i Filipa Zeljka. Moram istaknuti da su nas nakon dugog niza godina pretekli slovenski igrači . Ne znam je li jedini razlog njihov centar, zato je dobro da se kreće s regionalnim centrima. Doduše, ni to neće biti dovoljno ako nećemo imati stručan kadar. Teško je danas dobiti trenera koji će raditi s malom djecom, vikendima cijele dan biti na natjecanjima, a sve to za sitan honorar - istaknuo je Žarko Ratković, glavni tajnik HSTS.
- Žalosti me što smo mi kao masovan sport, a nije mi se javilo niti deset klubova koji imaju 15 klinaca da dobiju po 100 loptica. Spustili smo nivo na desetak klinaca po klubu tako da smo podijelili 3500 loptica. Isto vrijedi i za ovu sezonu - rekao je Stanko Eskolić.
Alen Ivančin predstavio je novi sustav pojedinačnih natjecanja, tema koju su svi čekali.
- Svi znamo da je dosad bilo previše turnira, premalo vremena za treninge, a uz sve to sva ta natjecanja su bila skupa, djeca su previše putovala itd. Ove godine krenula je regionalizacija, tako da se sustav natjecanja idealno uklapa. Ovaj sustav dat će regiji mnogo veću važnost, djeca do 8 i do 10 godina isključivo će se natjecati na na razini regije... Natjecanja za djecu do osam godina je nova kategorija, doduše u nekim regijama već postoji. Takav sustav se pokazao jako dobar za djecu i njihov ulazak u stolni tenis. Klubovima će to dobro doći jer će imati jeftin sustav natjecanja s kojim će se moći omasoviti. Dosad smo imali jednu nacionalnu rang listu, a sad će svaka regija imati svoju rang listu. To je možda umjetan dojam uspješnosti, ali jako važan za motivacijski dio kod male djece. Sve regije će vrijediti jednako, a bit će ih sedam. U pojedinačnom dijelu regija Grad Zagreb će biti zasebna od regije Srednje Hrvatske, dok će u ekpnom svi biti pod Srednjom Hrvatskom.
Plasman na državno prvenstvo bit će malo drugačiji. Ukidaju se HSTS turniri, ostat će Masters u Puli, koji se pokazao kao izuzetno kvalitetan turnir na kraju sezone. Svaka regija će imati jedan jaki turnir s koeficjentom 1,0. Dalmatinska regija imat će turnir Barba Tomo Amižić, regija Istočna Slavonija turnir Matija Gregić, Zapadna Slavonija Kup Grada Bjelovara, regija Sjeverna Hrvatska turnir Mirko Abramović, regija Srednja Hrvatska turnir Đuro Dubenik, Grad Zagreb turnir Antun Tova Stipančić, a PiG regija turnir Milenij Open.
- Sa tih sedam turnira igrači će se moći plasirati na Masters. Kod seniora zbrajat će se dva najbolja turnira, kod najmlađih kadeta tri najbolja turnira, kod mlađih kadeta, kadeta i juniora po četiri najbolja turnira. Uveli smo rasterećenje kalendara, sadašnji je mnogo fluidniji, mnogo je više prostora za treninge. Od 1. lipnja do 25. kolovoza te od 25. studenoga do 25. siječnja nema nijednog turnria na državnoj razini. Sve smo sveli u sedam mjeseci. Također, prvenstva države su na kraju sezone, dok će razni topovi biti u sredini sezone. Sustav natjecanja je pojeftinio, pogotovo što se tiče najmlađih - izvjestio je Ivančin.
Što se tiče turnira za najmlađe, koji će se odvijati u regijama, svi će se održavati u isto vrijeme.
- Mogu se igrati četiri otvorena turnira u regiji, na njima mogu sudjelovati svi igrači nevezano iz koje su regije. Na prvenstvu regije moći će sudjelovati samo igrači iz te regije, kao i na Top 8 turniru - pojasnio je Ivančin.
Na kraju, Pospiš je naglasio klubovima da slobodno predlažu kandidate za životno djelo, dok je Ante Bućo predložio za nagradu Ljubinka Skakića i Zvonka Vrančeca.
- Za dvije godine je 80 godina HSTS-a, nadam se da ćemo naporaviti lijepu predstavu povodom toga - zaključio je Žarko Ratković.