Ženska vrsta mjesec dana se sprema za EP

Ženska juniorska i kadetska reprezentacija završnu glazuru za omladinsko Europsko prvenstvo hvata u Sloveniji. Mjesto radnje Radlje ob Dravi, praktički na samoj granici s Austrijom. Uvjeti su prema riječima izbornika Nikice Vukelje i Darka Arapovića odlični. I jedne i druge čeka teža posao na EP-u, koje počinje 14. srpnja u portugalskom Guimaraesu.

- S pripremama smo krenuli negdje 12. lipnja. Prvo smo bili u Dugoj Resi, pa u Češkoj, vratili se opet u Dugu Resu gdje su nam sparirali Tubikanec, Bardač, Mateša... Sad smo u Sloveniji, a završni dio odradit ćemo kod kuće - istaknuo je izbornik juniorki Nikica Vukelja, kojeg na ekipnom dijelu EP-u čeka vrlo težak start. Skupina A nosi mu Rumunjsku, Francusku i Sloveniju.
- Gotovo pa najjača skupina, Rumunjke su aktualne europske prvakinje, a vjerojatno i buduće. Francuska je po imenima dosta jaka, iako u posljednje vrijeme njihove igračice nisu blistale. Bilo je i nekih ozljeda, ali ne sumnjam da će na prvenstvu biti u top formi. Te dvije reprezentacije su favoriti u usporedbi s nama. Sa Slovenijom nas čeka neizvjestan meč, šanse su 50-50. Mi od iskusnijih igračica imamo samo Pavlović, nažalost nema više Marn, a Cakol više nije juniorka. Slovenski trio (Tofant, Stražar i Vovk) ipak ima više međunarodnog iskustva. No, bit će to sve lijepi mečevi, borit ćemo se pa što bude. Ne treba se opterećivati pozicijom, sve je to relativno. Imamo mlađu ekipu, Andrea Pavlović i Leona Šantek su druga godina juniorke, Marta Vukelić prva godina, a jedino je Karla Franović izlazno godište, iako je ona ovdje četvrta igračica.
Po njegovim riječima najviše možemo očekivati od parova, imamo jedan vrlo dobar par i dva vrlo solidna.
- Pavlović smo spojili s Ukrajinkom Brateyko, igračicom koja je možda i najviše napredovala od juniorki u posljednjih godinu dana i ušla u Top 10. Tražili smo dobru ljevakinju, što ona jest, a ona je veliki razlog zašto smo išli na pripreme u Češku. Htio sam da dođe i u Dugu Resu, ali imale je neodgodive ispite u školi. Vukelić će igrati sa Slovenkom Stražar, koja je lani uzela medalju u kadetskoj konkurenciji. Riječ je o mladom paru, ali jako dobro se slažu. Tu je i kombinacija Šantek i Franović, igraju zajedno igra već 2-3 godine, a lani su na EP-u zaustavljene za ulazak među 16 najboljih i to nakon pet setova. I u mješovitim parovima imamo dobru kombinaciju, Pavlović će nastupati s Talijanom Pintom, ljevakom koji je lani u Zagrebu bio dio reprezentacije koja je uzela zlato. U pojedinačnom Pavlović ima najveće šanse, prava Andrea može se hrvati s većinom igračica.
S ozljedama nemaju problema, barem ne ozbiljnijih. Pavlović osjeća bolove u leđima, ali sve je pod kontrolom.
Kadetkinje su također već dulje vrijeme u pogonu, gotovo mjesec dana. Izbornik Arapović na raspolaganju ima Hanu Arapović, Hannu Lončarević i Zaru Ilić.
- Praktički smo nastavili rad iz klubova. Većinu vremena smo bili u Zagrebu, na raspolaganju smo imali tri dvorane. Na kraju priprema uvježbavat ćemo s dečkima mješovite parove.
Arapović je u paru s Banom, Lončarević s Borovnjakom, a Ilić s Meterom. Cure su vježbale i posebno igru na 'lov'.
- Sve su, među ostalim, odigrale 2-3 meča s lovcima, trebaju znati prepoznati stil igre i kako na to odgovoriti. Slovenci 'plaču' što nemaju lovca, a mi smo taj dio odradili u Zagrebu, koji je idealna sredina za stolni tenis tko to zna iskoristiti. Imamo jako dobre rekrativce svih stilova igre, a vidim da je dobar dio Europe panično u potrazi za lovcima.
Što možemo očekivati od naših mladih i neiskusnih cura.
- Teško je očekivati neki rezultat. U sastavu imam dvije nerangirane curice, dosta neiskusne po pitanju međunarodnih susreta. Usto, Arapović i Lončarević su dvije godine mlađe od konkurencije. Po meni uspjeh će biti ostanak u I. diviziji. Rumunjska je tradicionalno jaka, od Ukrajinki znam jednu igračicu, dok su Šveđanke izlazno godište. One koje je moja kćer pobjeđivala uopće i nisu u sastavu. U svakom slučaju mnogo je nepoznanica. Nominalno, na papiru su svi u I. diviziji bolji od nas, iako to ništa ne mora značiti. Borit ćemo se sa svima, pa što bude. Ovo EP bi nam trebalo biti zamah za dalje.
Zadovoljan je uvjetima u Sloveniji, a i zalaganjem naših cura.
- Ma cure su izvrsne, a uvjeti ovdje u Alpama su odlični. S nama su Moldavac, Litavac, cijela slovenska reprezentacija, imamo odličan smještaj, trenere... Trenira se naporno, pojedine dane i po tri treninga. Doduše, nisu svi istog inteziteta, ali stvarno sam zadovoljan.
Nakon EP-a slijedi također naporan ritam.
- Idemo na turnir u Mađarsku, pa u Luksemburg. Čeka nas jedan žešći tempo koji ću nastojati držati cijele godine. Tek onda, na sljedećem prvenstvu, možemo pričati o nekim planovima, nadanjima.