Hrvatska, Slovenija i Srbija pokreću 'futures' turnire

Hrvatski stolnoteniski savez, u suradnji sa savezima Srbije i Slovenije, krenuo je u realizaciju velikog jedinstvenog projekta koji bi uskoro mogao donijeti dosta dobrih stvari za stolnotenisače u regiji. Ne sve, ali za veliku većinu koji uglavnom ne idu po međunarodnim turnirima i gdje je za većinu prejaka konkurencija. 

Riječ je o turniru odnosno tri turnira, koji bi se igrali na tri različite lokacije to jest tri zemlje - Srbiji, Sloveniji i Hrvatskoj! Projekt je zamišljen da bude nešto poput teniskih futures turnira, a ono što bi privlačilo natjecatelje su bodovi za svjetsku rang listu i bogati nagradni fond. Pravo nastupa imali bi stolnotenisači i stolnotenisačice koji su u U-21 kadru ili u seniorskoj konkurenciji, ali su iznad 100. mjesta na svjetskoj rang listi i niže. U prijevodu - takav tip natjecanja nepoznat je u Europi, a vjerojatno i u svijetu. I ono što nedostaje ovom sportu. Dobra stvar je što su svi savezi deklarativno pristali, jedino treba dogovoriti detalje. 
- Ukupni nagradni fond po turniru bio bi do 15 tisuća američkih dolara, prijedlog termina za odigravanje turnira u 2018. godini je od 7. do 23. prosinca. Igralo bi se tri dana, petak i subota kvalifikacije, u nedjelju završnica - objašnjavao je direktor HSTS-a Renato Čengić, od kojeg je i ideja potekla te koji je zajedno s glavnim tajnikom Žarkom Ratkovićem bio na sastanku s čelnicima STSS-a, predsjednikom Aleksandrom Karakaševićem i savjetnikom Miloradom Trpkovskim, u Zemunu. 
- Prvi korak je suglasnost sva tri Saveza. Ukoliko usuglasimo tri vezana vikenda to može povećati broj sudionika. Smatram da bi svi savezi imali koristi od tih turnira i da bi se stolnotenisačima, koji nisu među 100 na svijetu, pružila prilika da kroz te turnire dobiju dodatni motiv za trening i na taj način ostanu što dulje u stolnom tenisu. U kratko vrijeme natjecatelji bi odigrali tri kvalitetna turnira, osvojili bodove za svjetsku rang listu i osvajali solidne novčane nagrade - zaključio je Čengić.
Drugi korak bila bi nominacija domaćinstva. Gradu, u kojem bi se turnir mogao održati, potrebna je dobra prometna povezanost, dobra sportska dvorana, Taraflex, ITTF stolovi i svi ostali uvjeti kao i za ITTF turnire. Po mogućnosti live streaming kako bi se turnir što bolje prezentirao u zemlji i u svijetu. Treći korak je dopis Svjetskoj stolnoteniskoj federaciji za uvrštenje u ITTF-ov sustav bodovanja i ITTF-ov kalendar natjecanja. Kao i razgovor s predsjednikom ITTF-a, Thomasom Weikertom, koji bi tim turnirima dao legitimitet te da postanu model i za druge regije, s čim bi obuhvaćali sve mlade stolnotenisače i stolnotenisačice koji nisu u vrhu stolnog tenisa.