Karković: Osim izborničkog posla bavit ću se i regijama

Sredinom rujna, nakon završenog ekipnog Europskog prvenstva, Neven Karković najavio je odlazak s mjesta funkcije izbornika seniorske reprezentacije.

Shvatio je da ne može kvalitetno pratiti tempo reprezentacije zbog svojih privatnih i poslovnih obaveza, a ništa nije htio raditi polovično. Ipak, nekoliko mjeseci kasnije postignut je dogovor na zadovoljtsvo sve tri strane te će manje-više sve ostati isto. Točnije, novost je da će stožeru biti pridodan Željan Gaćina. Što je prethodilo tom obratu objasnio je novi-stari izbornik.
- Da, upravo tako, dogodio se obrat, koji mi nije bio na kraj pameti prije tridesetak dana. Razlog mog odlaska s funkcije bio je zaista onaj koji sam i naveo nakon Eura, iako su me mnogi ispitivali misleći da je posrijedi nešto drugo. Međutim, vodstvo Saveza mi se obratilo sa željom da nastavim gdje sam stao zbog dosadašnje dobre suradnje kao i kvalitetno izgrađenim odnosima s igračima, zbog čega mi je bilo i najteže donijeti prvobitnu odluku. Da puno ne dužim, jasno sam dao do znanja koji obujam posla mogu raditi kvalitetno i ako to zadovoljava igrače i Savez možemo otvoriti prostor za daljnju suradnju. Naravno, budući da je bio otvoren natječaj za tu funkciju mogao je u konkurenciju ući i netko drugi. Koliko znam nitko se nije prijavio - istaknut će Karković.
Kako bi onda trebao izgledati stručni rad u budućnosti muške reprezentacije?
- Dogovor je da ću voditi reprezentaciju u mečevima Europske lige, na pojedinačnom i momčadskom Europskom prvenstvu, na SP-u, a sudjelovat ću na završnim pripremama za spomenuta velika natjecanja. Također, vodit ću organizacijski i administrativni dio, prijave i odjave za turnire, održavati komunikaciju sa 'Competition managerima', pisati planove i programe kao i izvješća prema HOO-u, te biti spona između igrača i HSTS-a. Naravno, provodit ću i izborničke obveze u smislu određivanja kriterija i nominiranja reprezentativaca. Ono što će biti drugačije nego dosad je to da će Željan Gaćina biti na raspolaganju našim reprezentativcima kada su u Zagrebu, te će s njima ići i na određene turnire Svjetske serije.
Nakon vaše prvobitne odluke o napuštanju izborničke pozicije Savez vas je želio angažirati u regionalnom razvoju, jednim od strateških ciljeva u narednim godinama?
- Da, to je bio dogovor i on ostaje na snazi. Uz izborničku funkciju maksimalno ću se posvetiti tom projektu na kojem smo direktor Renato Čengić i ja, uz voditelje regionalnih centara, već udarili temelje, a zadnje godine nam se priključio i Goran Radanović. Vjerujemo u taj projekt i nadamo se da će kroz nekoliko godina biti ostvaren glavni cilj, a to je znatno veći broj djece u svim regijama i kvalitetniji stručni rad. Također, čeka nas i kvalitetna organizacija i sprovođenje polaganja za trenerske licence. Bit će tu mnogo posla, ali za mene je razlika što u regionalnom razvoju mogu malo prilagoditi termine održavanja, dok je u reprezentaciji to nemoguće za većinu događanja - zaključio je Karković.