Dr. Časl danas igra prvu utakmicu finala LP

Posljednji je put jedan hrvatski klub bio korak do titule europskog prvaka 1983. godine.

Zagrebačka Mladost na kraju se zadovoljila drugim mjestom. No, 35 godina kasnije ponovo je jedan zagrebački klub u finalu Lige prvakinja. Hrvatske prvakinje ekipa dr. Časla će danas (15.00) u Bursi igrati prvu utakmicu finala, je uzvrat 18. svibnja (18.00) u Dedićima. Oba su kluba prvi put u finalu, a lagana prednost je na strani zagrebačke ekipe, koja ove sezone želi uzeti čak četiri naslova Ligu prvakinja, Srednjoeuropsku Superligu, domaće prvenstvo i kup.
- Po meni smo ipak nešto bolja ekipa od Burse. No, u sportu je sve moguće, treba to potvrditi i na terenu. Naša prednost je što imamo sve tri pozicije dobro popunjenje, dok oni ipak imaju samo dvije odlične igračice. Noskova je vrlo dobra stolnotenisačica, ali nije onaj najviši rang. Bez obzira na sve, riječ je opasnoj ekipi, ništa nije sigurno, veliki su ulozi u igri. Uostalom, u svojim redovima imaju aktualnu europsku prvakinju Hu Melek i Hongkonžanku Ho Ching Lee, koja je 19. na svijetu! Neću taktizirati u Turskoj, nadam se pobjedi. Sve ostalo bi bilo preriskantno. Moje su djevojke pune iskustva, bile su u takvim situacijama i potpuno vjerujem u njih - istaknula je trenerica Tian Yuan.
Hrvatske boje branit će Hongkonžanka Doo Hoi Kem (11. na svijetu), Nizozemka Li Jie (25) i Portugalka Yu Fu (30). Hrvatske prvakinje imale su teži put do završnice s obzirom na to da su u polufinalu izbacile poljski Tarnobrzeg, koji je bio prvi nositelj. Dotle, Turkinje su iskoristile probleme u redovima donedavnog europskog prvaka njemačkog Berlina te prvi put izborile finale najjačeg ženskog europskog natjecanja.
- Prvo moram naglasiti da je ovo nevjerojatan uspjeh za naš klub i grad. Radimo naporno, dajemo sve od sebe i pritom ostvarujemo dobre rezultate. U posljednje tri sezone igrali smo u finalu ETTU kupa, osvojili ETTU kup, a sad smo u finalu Lige prvakinja. Možda i osvajači titule - istaknuo je Mehmet Aslan, Bursin trener.
- Dr. Časl je vrlo jaka ekipa, koju vodi odlična trenerica. Teško je svladati ekipu koja ima toliko dobrih igračica i tako dobru trenericu. Ipak, zato smo u fnalu, znamo se nositi s teškim suparnicima. Bt će to težak meč.

BROJKE

54 izdanje Lige prvakinja, prvo natjecanje održano je 1960.
25 titula osvojila je Statisztika uz Budimpešte, posljednji put 2001.
12. finale u novijoj eri Lige prvakinja
7 pobjeda ostvarila je igračica Dr. Časla Zhou Xintong, pritom nije izgubila niti jedan meč
2 europske titule osvojila je Li Jie s nizozemskim klubom Heerlen (2008, 2010)
2. klub iz Turske koji igra finale LP, Fenerbahče je 2015. osvojio ovo natjecanje