Stolnotenisači okupirali Varaždin

STK VARAŽDIN

Kreće najbrojniji Croatia Open za juniore i kadete, koji će se od 12. do 16. rujna igrati u Varaždinu. Lani se brojka zaustavila na 259 natjecatelja, ove godine rekordnih 302.

Ujedno to će biti i posljednji turnir u Premium kategoriji. No, to i zapravo nije loša vijest s obzirom da će varaždinski turnir u 2019. biti u onoj najjačoj kategoriji - Golden. Zapravo, Varaždin će u 2019. biti jedini europski grad koji će imati turnir takve jačine, ostala tri su u Aziji. No, vratimo se na ovogodišnje izdanje na kojem će nastupiti 163 dječaka i 139 djevojčice, od toga 164 u kadetskoj i 138 u juniorskoj konkurenciji i to iz 35 zemalja. Hrvatske boje branit će 40 naših igrača i igračica, a među nositeljima su Andrea Pavlović u juniorskoj konkurenciji i Hana Arapović u kadetskoj konkurenciji. No, bit će tu još mnogo dobrih naših igrača i igračica te onih koji su se tek počeli ozbiljnije probijati u međunarodne stolnoteniske vode.
Prema riječima organizatora sve ide po planu.
- Kinezi i Argentinci su prvi odradili treninge, ostali su stizali tijekom utorka. Je, u utorak je malo 'ludnica', ali na sve smo spremni jer imamo dugogodišnju praksu. Što se nas tiče turnir je već u ponedjeljak mogao početi. U svakodnevnom radu sudjeluje petnaestak volontera uglavnom iz kluba STK Varaždin, no većina tih volontera su roditelji od naših igrača i igračica, koji su zaposleni itd. Imamo i nekoliko profesionalaca koje smo angažirali na tjedan dana - istaknuo je Tomislav Crnadak, predsjednik STK Varaždin, kluba koji je organizator natjecanja.
Pripreme za turnir krenule su u početkom godine.
- S hotelima je sve dogovoreno u siječnju i veljači, a glavni posao obavljen je tijekom travnja i svibnja. Turnir za nas ima nezgodan termin s obzirom na godišnje odmore tako da se sve stvari trebaju dogovoriti prije. Tako je i bilo, sve svo riješili do negdje 10. srpnja, sada su ostale samo neke sitnice, koje riješavamo u hodu.
Varaždin će ovih dana ostvariti više od dvije tisuće noćenja.
- Svakako promocija našeg grada i županije, kao i impuls za naše tvrtke i obrte. Proračun turnira je nešto manji od milijun kuna, a sve što smo mogli smo angažirali lokalne tvrtke. Dio je pokriven i sponzorski. Klub će svakako imati financijsku korist, ali više nas veseli što će nastupiti pet naših djevojaka. I to ne zato što smo domaćini već su to zaslužile svojim igrama. Sjedeće godine se nadamo da će se pridružiti i naši dječaci. Ovo je svima prilika da se pokažu pred domaćom publikom te da promoviramo naš sport i dobijemo što veću bazu novih klinaca.
Natjecanja kreću u srijedu od 9 sati i završavaju oko 21 sat i tako svakog dana. Finalni dan juniorskog djela turnira je u četvrtak, ekipni dio je u petak i subotu, dok su kadeti na rasporedu u subotu i nedjelju.
- Pozivamo sve gledatelje da dođu u što većem broju, neka dođu vidjeti vrhunski stolni tenis u omladinskim kategorijama - zaključio je Crnadak.

Ždrijeb kvalifikacijskih skupina


Finalne borbe
Četvrtak, 13. rujna
19.00 - juniori i juniorke pojedinačno, juniori i juniorke parovi
21.30 - svečana ceremonija dodjele nagrada

Subota, 15. rujna
17.30 - juniori i juniorke ekipno, kadeti i kadetkinje ekipno
20.30 - svečana ceremonija dodjele nagrada

Nedjelja, 16. rujna
17.30 - kaedti i kadetkinje parovi
18.05 - kadeti i kadetkinje pojedinačno
18.40 - svečana ceremonija dodjele nagrada