Hrvatska u kvalifikacijama za EP gostuje u Turskoj

ITTF

Hrvatska muška vrsta danas će u Istanbulu igrati treći susret kvalifikacija za ekipno Europsko prvenstvo protiv domaćina Turske (18.30).

U prvom susretu u Varaždinu Turci su se s(p)retno provukli (3:2), s tim da smo imali nekoliko prilika za pobjedu. Međuostalim, Pucar je u odlučujućem susretu vodio Li Ahmeta s 2:0.
- I prije prvog našeg susreta znali smo da je Turska vrlo neugodna, što se u konačnici i pokazalo. Mi jesmo blagi favoriti u Turskoj, no to treba pokazati i za stolom. Gunduz je po meni njihov najbolji igrač, neugodan ljevak, fizički superioran, ima jako dobar servis i igra dobro s obje strane. Tu je i njihov Kinez Li Ahmet... Na nama je da se postavimo borbeno i odlučno, onda se možemo nadati dobrom rezultatu - istaknuo je izbornik Neven Karković, koji u trenutku ovog razgovora nije znao u kakvom će sastavu Turci istrčati.
Naime, prema posljednjim informacijama Turci će nastupiti bez Li Ahmeta. Dotle, naš sastav je poznat, predvodi nas Andrej Gaćina, a tu su Tomislav Pucar, Tomislav Frane Kojić i Tomislav Kolarek. Inače, Hrvatska trenutno drži prvo mjesto u skupini, uz već spomenuti poraz od Turske, iz kojeg imamo bolju set razliku, tu je i pobjeda nad Poljskom od 3:0. U njihovom međuosbnom susretu Poljaci su slavili s 3:0. Mi smo trenutno u odličnoj situaciji, a prve dvije reprezentacije u skupini će se direktno plasirati na EP.
Izbornik se osvrnuo i na nastupe naših reprezentativaca na proteklom EP-u.
- Pripremali smo se stvarno dobro te smo sve zacrtano odradili po planu. Svaki od igrača je dao maksimum na pripremama, nakon čega smo svi zajedno zaključili da možemo mirni na EP. Andrej je ispao u 1. kolu, a po meni više je razloga takvom rezultatu. Posljednja tri mjeseca prije prvenstva odigrao je tek jedan službeni susret. Svi koji su ovom sportu znaju koliko je to opasno. Andrej je dvaput imao rupturu zadnje lože, otkazao je tri turnira... Također, ostali igrači su već igrali neke ligaške mečeve, no ne i Andrej kojem liga počinje kasnije. Tih stvari sam se najviše pribojavao, iako je dan prije početka turnira glatko svladao Grotha. No, to je ipak samo trening. Treba i dodati da je Belgijac igrao stvarno dobro. Pucar je odigrao dobar turnir, osim početnog malog kiksa protiv Jevtovića. Na kraju je ipak bio prvi u skupini, a u 1. kolu ga je čekao Fegerl, koji je njemu tradicionalno neugodan. Imao je Tomo 1:0 i 9:7, no više od toga nije išlo. Kojić je odigrao jedan od najboljih turnira u karijeri, usotalom izborio je 1. kolo što dosad nikad nije uspio. Među 64 je igrao ravnopravan susret s tada aktualnim prvakom Lebessonom. U odlučujućem setu nedostajalo mu je malo mirnoće i više odlučnosti za najveće iznenađenje turnira. Čipin je igrao mnogo bolje nego što to govori rezultat. Naprimjer, s Prišepom, koji je bio prvi u skupini, je u sedmom setu vodio 7:1. Sasvim korektan turnir za njega - zaključio je Karković.