Osječani i Brođani izborili ostanak u HEP Superligi

Nakon pretposljednjeg 17. kola HEP Superlige stolnotenisača lakše se diše na istoku Hrvatske.

Vodovod je pobjedom u Puli osigurao ostanak, kao i Obrtnička škola Brod pobjedom nad Mladosti. Osječani su trenutno šesti s 24 boda (8-9), a isti broj bodova ima i Split (7-10) te Obrtnička škola Brod (7-10). Donat je deveti s 23 boda (6-11) i trenutno je u najnepovoljnijoj situaciji jer ima pobjedu manje od konkurencije. U posljednjem kolu Split dočekuje Libertas Marinkolor, Vodovod Zagreb, Donatu dolazi Mladost Petrinja, a Obrtnici dočekuju Starr, koji bi mogao biti u znatno jačem sastavu s obzirom da Tan Ruiwu još nije nastupio u drugom dijelu sezone što je važno kako bi stekao pravo nastupa u doigravanju. Starr, Libertas Marinkolor i Zagreb su već ranije potvrdili doigravanje, jedino se još ne zna tko će biti četvrti putnik za playoff. U posljednjem kolu četvrtoplasirano Dugo Selo (9-8) dočekuje petoplasiranu Pulu (8-9), a u prvom njihovom međusobnom okršaju Dugoselci su bili bolji s 4:2.

obrtnici 2018 1


Split je ostvario vrlo važnu pobjedu kod branitelja naslova Starra (4:1) te Varaždincima nanio drugi poraz ove sezone. Jedina pobjeda za domaćina ostvarena je u parovima gdje su Ređep i Amiri Nia s 3:1 pobijedili Mustapića i Bakača. U ostalim susretima Splićani su diktirali ritam, Mustapić, Bakač i Jerković su Šanteku, Amiri Niu i Kraljiću prepustili dva seta.
Obrtnička škola je imala najlakši posao u ovom kolu te su slavili na gostovnju kod Mladosti iz Petrinje s uvjerljivih 4:0 te potvrdili superligaški status i sljedeće sezone.
Donat je također ostvario važnu pobjedu za ostanak u utrci za spas superligaškog statusa, iako trenutno ne ovise samo o sebi. Zadrani su s čak 4:0 pobijedili osvajača Kupa Zagreb. Mijatović je već na startu susreta pokazao da Zadrani misle ozbiljno te je s 3:0 bio bolji od Maglića. U sljedeća dva susreta Zubčić je s 3:1 nadigrao Fučeca, a I. Zeljko je s 3:0 pobijedio Zovka. Maglić i Fučec su poveli u parovima 2:0, no sljedeća tri seta Zubčić i Mijatović su slavili s 11:9, 11:8 i 12:10.
Vodovod je bodove spasa osigurao na gostovanju u Puli (4:2). Runjić je na startu s 3:0 bio bolji od Kneževića. Izjednačio je Zovko svladavši Krstevskog nakon pet neizvjesnih setova (-10, -8, 11, 11, -8). Domaćin je opet poveo i to preko Kuzmića, koji je dobio priliku umjesto Marakovića. Pulski igrač je s 3:0 svladao Baneka, iako je Osječanin vodio 1:0 pa 2:1 (-7, 5, -7, 9, 6). Osječani su opet izjednačili nakon parova, Zovko i Banek su s 3:0 svladali Runjića i Marakovića. Pula je zamalo opet povela, Runjić je imao 2:0 sa Zovkom, no najjači osječki igrač uspio je okrenuti susret u svoju korist (7, 2, -5, -7, -10). Točku na 'i' vrlo važne pobjede postavio je Knežević. Poveo je 2:0 Kuzmića, mladi Puljanin je uspio izjednačiti, no najiskusniji osječki igrač zadnji set je slavio s 11:7.
Libertas Marinkolor je na domaćem terenu s 4:1 bio bolji od Dugog Sela. No, otvaranje je pripalo gostima, L. Martinek je s 3:1 svladao Simovića, a malo je nedostajalo da Dugoselci povedu i 2:0. Ban je vodio 1:0 pa 2:1 protiv Juzbašića, no iskusniji dubrovački igrač uspio je okrenuti meč u svoju korist (-12, 9, -7, 6, 8). Nakon tog susreta slijedila su dva lakša meča za domaćina, Japec je s 3:0 svladao M. Martineka, a par Simović i Japec su s 3:0 bili bolji od Bana i L. Martineka. Za kraj Simović je vodio tešku bitku s Muratom, gubio 1:0 pa 2:1, no zadnja dva seta pobijedio je s 11:5 i 11:7 za 14. pobjedu Libertasa ove sezone.