Stolnim tenisom protiv Parkinsonove bolesti

Pod sloganom “Upoznaj svoj Parkinson” 11. travnja 2019. godine na zagrebačkom Cvjetnom trgu od 11 do 13 sati uz tulipane, stolni tenis, ples i kiparsku radionicu bit će obilježen Svjetski dan Parkinsonove bolesti.

Organizator manifestacije udruga “Parkinson i mi“ sloganom ovogodišnje akcije “Upoznaj svoj Parkinson” najavljuje projekt genetske analize ove progresivne neurodegenerativne bolesti u Hrvatskoj. To je pionirski pothvat od nacionalnog značenja odobren od Sveučilišta u Rijeci, jer će upravo ti podaci pomoći utvrđivanju gena čije mutacije uzrokuju Parkinsonovu bolest u hrvatskoj populaciji, što bi bila osnova buduće personalizirane precizne medicine kod ovih bolesnika (obrade i liječenja). Paraleno s genetskim faktorima istražit će se i u kojoj mjeri su ispitanici bili izloženi rizičnim okolišnim faktorima (poput pesticida, metala, bunarske vode…) za koje se također smatra da uz genetske čimbenike pridonose razvoju Parkinsonove bolesti.
Genetsko testiranje je značajno da identificiramo koja populacija ima i koji su prisutni genomski snažni faktori kako bi prilagodili individualno vođenje bolesnika s Parkinsonovom bolesti. Danas znamo da neki genski oblici Parkisnonove bolesti počinju ranije, neki kasnije, neki brzo progrediraju, kod nekih je bolji terapijski odgovor na jedne kod drugih na druge lijekove, kod nekih sa značajnim komplikacijama liječenja, a kod nekih bez ili s malim komplikacijama, a nova nada je da kod nekih oblika supstitucijskom terapijom enzima ili proteina doprinijeti boljem liječenju. Sve to čini personaliziranu medicinu zahvaljujući farmakogenetici, a koja je budućnost vođenja bolesnika s Parkinsonovom bolesti. Znanstvenici isto tako vjeruju da će genetsko testiranje u budućnosti pomoći usporavanju i zaustavljanju progesije Parkinsonove bolesti, čija je učestalost prema recentnim međunarodnim istraživanjima do 2016. godine globalno porasla za 22 posto. U Hrvatskoj od Parkinsona boluje više od 14.500 građana.
Uz medicinsku terapiju dokazano je kako na usporavanje bolesti blagotvorno djeluju različite aktivnosti poput stolnog tenisa, plesa i raznih oblika art terapije, koje iz godine u godinu na svojim manifestacijama udruga “Parkinson i mi“ promovira u suradnji s partnerima Hrvatskim stolnoteniskim savezom i Plesnim centrom Fredi. Ove godine ostvaren je i partnerski odnos s Akademijom likovnih umjetnosti u Zagrebu (ALU), pa će po prvi puta 11. travnja na Cvjetnom trgu biti organizirana i mini kiparska radionica.