Hrvati u Budimpešti traže što bolji plasman

Na sam Uskrs u Budimpešti kreće pojedinačno Svjetsko prvenstvo i trajat će sve do sljedeće nedjelje (21. - 28. travnja). Datum i nije baš najsretniji s obzirom na to da je to najvažnijih katolički praznik i još se SP igra u Europi, no izgleda da prenatrpanost rasporeda nije ostavljala prostor za drugi termin.

No, na stranu vjerska pitanja, u Budimpešti će se za to vrijeme voditi borbe za plavim stolovima. S jedne strane stajat će cijeli svijet, s druge moćna Kina. I u tom nadmetanju Kinezi daleko bolje stoje, sveukupno gledajući miljama su daleko od konkurencije.
Niti jedan sport na svijetu nije okusio takvu dominaciju jedne zemlje. U muškoj konkurenciji Europljani su vladali do 1952. kada su tron preuzeli Japanci, od 1959. pojavljuju se Kinezi i polako kreće njihova dominacija. Od tada samo 11 titula osvojili su igrači koji nisu Kinezi. Posljednji svjetski prvak iz Europe bio je Austrijanac Werner Schlager i to 2003., a od 2005. svjetski prvaci su samo Kinezi. Kod žena je još gora situacija, od 1956. tron su preuzele azijske igračice i od tada niti jedna Europljanka nije uspjela postati svjetska prvakinja!? Od 1973. samo dvije europske igračice su osvojile pojedinačnu medalju na svjetskim smotrama, Rumunjka Otilia Badescu 1993. i naša Tamara Boroš 2003. Od 1971. samo tri igračice su bile svjetske prvakinje, a da nisu nastupale pod zastavom Kine. Statistički podaci od kojih sve osim Kineza boli glava.
- Kinezi sigurno dominiraju, ali trenutno ne toliko kao prije. Barem kod muških. Događaju se situacije da na nekim drugim turnirima dolaze i neki drugi do izražaja. No, kad se vrhunski pripreme i kad prije velikih natjecanja odrade pripreme od mjesec-dva, veliki su favoriti. Malo veća opasnost stiže im iz Japana, koji jako puno ulaže s obzirom na to da su u Tokiju 2020. Olimpijske igre. Ovaj SP će biti dobar pokazatelj jesu li se Japanci približili. Naravno, ne treba podcjenjivati Bolla i Ovtcharova, Korejce te ostale igrače koji traže svoju priliku - kazat će legendarni Zoran Primorac, posljednji Hrvat koji je osvojio svjetsku medalju.
Što Hrvatska može očekivati od SP-a u Budimpešti. Nastupa sedam naših predstavnika, u muškoj konkurenciji hrvatske boje branit će Tomislav Pucar, Andrej Gaćina, Tomislav Frane Kojić i Tomislav Kolarek. Dečki su se za SP pripremali u Danskoj i Opatiji, gdje su još bile reprezentacije Slovenije, Poljske, Bjelorusije, Srbije i Belgije.
- S obzirom na konkurenciju, da je u prvih 32 nositelja 15 igrača iz azijskih zemalja, ulazak nekog našeg igrača među 32 bio bi sjajan rezultat, o dvojici da ne govorim. O daljnjem plasmanu uopće i ne treba pričati koliko bi to bio fantastičan rezultat. Bio bih sretan da sva četiri naša igrača budu u glavnom ždrijebu - istaknuo je izbornik Neven Karković.
Inače, posljednji put kad smo imali dvojicu među 32 bilo je to na SP-u 2009., Zorana Primorca i Andreja Gaćinu.
- Pucar je nedavno u Dohi pokazao da postoji na mapi ozbiljnih stolnotenisača, Gaćina se nažalost povrijedio te ne znam koliko će biti spreman iako se prije toga definitivno dizao u formi. Dečkima je bitno da samo igraju što bolje, nemaju rezultatski imperativ, svaka pobjeda u glavnom ždrijebu je super. Također, tu su i Kojić i Kolarek, a pogotovo Kojić koji je digao posljednjih godina. Ovaj SP trebaju iskoristiti kao stepenicu prema Olimpijskim igrama i probati se u Tokio kvalificirati kao ekipa. Nerealno je pored ovakve konkurencije očekivati nekakve velike rezultate, treba ići kolo po kolo, no uz dobar ždrijeb može se napraviti neko iznenađenje - zaključit će Primorac.
Pucar je nositelj i neće igrati kvalifikacije, a preostala trojica morat će proći kvalifikacijske skupine. Bitno je biti među prvih 48 skupina, jer pobjednici tih skupina direktno ulaze u glavni ždrijeb dok će ostali pobjednici morati igrati još jedan dodatni meč.
- Sve reprezentacije u početnoj fazi žele izbjeći Azijate. U glavnom ždrijebu svakako želimo izbjeći najjače Kineze i najjače Japance u ranoj fazi, no naši dečki su pokazali da možemo odlično igrati i protiv azijskih igrača - zaključit će Karković.
Iza Pucara, koji je naš najbolje rangirani igrač, odličan je dio sezone. Igrao je finala Oman Opena, što mu je bio najbolji rezultat seniorske karijere. U Kataru je zamalo izbacio Lin Gaoyuana, trećeg igrača svijeta. Na ta dva turnira nanizao je nekoliko vrijednih skalpova poput Tajpežanina Chuanga (19. na svijetu), Engleza Pitchforda (17.), Kineza Wang Chuqina (85.)...
- Nemam neka očekivanja, idem meč po meč, a oduševljen bi bio da uđem u osminu finala - kratak je bio Pucar.
Gaćina se dugo mučio s ozljedama, onda se vratio u Kataru i izborio glavni ždrijeb. No, meč je predao zbog zatezanja u nozi. Na kraju je ispalo bolje od prvotnih crnih slutnji te se s ostalim suigračima pripremao za Budimpeštu.
- Sada se dobro osjećam, malo me rame zateže, ali to je normalna stvar nakon što nekoliko dana ne igram stolni tenis. Idem svjež na SP, nemam nikakvih rezultatskih želja, samo da dobro igram i da me zdravlje služi. Kad su te dvije stvari posložene, onda sam opasan svakom suparniku - kazat će Gaćina, koji je zbog lanjskih zdravstvenih problema propustio dosta turnira, a samim time i pao na 85. mjesto na svijetu. Inače, prvo SP igrao je 2007. u Zagrebu, a dvaput je bio među 32.
- Ovo mi je drugo pojedinačno SP, prošli put sam ostvario cilj plasiravši se u glavni ždrijeb i to nakon dodatnih kvalifikacija. Ovaj put imam bolji renking pa ukoliko prođem skupinu direktno sam umeđu 128. Volio bih nadmašiti rezultat od prije dvije godine, ali to će dosta ovisiti o ždrijebu ukoliko naravno prođem kvalifikacije. Radujem se početku turnira - istaknuo je Tomislav Frane Kojić, a sličnog raspoloženja bio je i Tomislav Kolarek.
- Po prvi put idem na SP bez nekih očekivanja, a na to gledam samo kao pozitivnu stvar. Imam kvalitetu i iskustva za iznenaditi. Dobro smo se spremili, osjećaj je baš dobar i imam razloga za optimizam. Što se tiče mješovitih parova Mateja i ja prvi put igramo zajedno. Mogli bi se dobro slagati, ona ima soft na bekhendu, kao što je imala i moja bivša partnerica Tian Yuan. U prijašnja vremena Tina i ja smo na jednom SP-u ušli  osminu finala, 'skinuli' neke dobre parove. Slijedi nam borba - kazao je Kolarek. 
U Budimpešti će biti tri naše predstavnice, Mateja Jeger, Ivana Tubikanec i Klara Cakol. I sve tri će svoju sreću tražiti kroz kvalifikacije. U glavni ždrijeb će sve pobjednice 64 skupine.
- Imali smo dobre pripreme u Opatiji, zadovoljna sam kako su to djevojke odradile. Na SP-u prva stanica je da prođu kvalifikacije, pogotovo Jeger i Tubikanec. Naprave li još veći iskorak, to bi bilo super. Svakako će trebati sreće kod ždrijeba. Slična stvar je i s Cakol, koja je u dobroj formi i kojoj će ovo biti prvi SP - istaknula je izbornica Tian Yuan.
- Nadam se ući među 128, ali i da onda baš u 1. kolu ne dobijem najjaču suparnicu. Trenutno osjećam bol u ruci, ali vjerujem da će u Budimpešti sve biti u redu - kazat će Jeger, naša najbolje rangirana igračica, te prepustila riječ Ivan Tubikanec iza koje je dobra sezona.
- Forma mi je tijekom cijele sezone bila vrlo dobra, jedino zbog bolesti nisam bila u najboljem izdanju u vrijeme državnog. No, sada sam opet ona stara. U Opatiji smo imali dobre i teške treninge, a u Budimpešti ću se truditi dati sve od sebe. Želim igrati svoj najbolji stolni tenis, želim uživati, biti sretna što sam na jednom takvom natjecanju. U paru sam s Cakol, igrale smo zajedno u Španjolskoj i to je dobro izgledalo. Njena jača strana je bekhend, moja forhend, tako da se dobro nadopunjujemo - zaključila je Ivana Tubikanec. 

 

TOP 10 NOSITELJA
Stolnotenisači

1. Fan Zhedong (22, Kina)
2. Xu Xin (29, Kina)
3. Lin Gaoyuan (24, Kina)
4. Tomokazu Harimoto (15, Japan)
5. Timo Boll (38, Njemačka)
6. Lee Sangsu (28, J. Koreja)
7. Hugo Calderano (22, Brazil)
8. Koki Niwa (24, Japan)
9. Liang Jingkun (22, Kina)
10. Jang Woojin (23, J. Koreja)
...50. Pucar (23, Hrvatska)

Stolnotenisačice
1. Ding Ning (28, Kina)
2. Chen Meng (25, Kina)
3. Wang Manyu (20, Kina)
4. Liu Shiwen (28, Kina)
5. Kasumi Ishikawa (26, Kina)
6. Mima Ito (18, Japan)
7. Cheng I-Ching (27, K. Tajpeh)
8. Miu Hirano (19, Japan)
9. Feng Tianwei (32, Singapur)
10. Suh Hyowon (31, J. Koreja)


OSVAJAČI MEDALJA NA SP-u 2017.
Pojedinačno
Stolnotenisači: 1. Ma Long (Kin), 2. Fan Zhedong (Kin), 3. Lee Sang-su (Kor) i Xu Xin (Kin)
Stolnotenisačice: 1. Ding Ning (Kin), 2. Zhu Yuling (Kin), 3. Hirano (Jap) i Liu Shiwen (Kin)

Parovi
Stolnotenisači: 1. Xu Xin/Fan Zhedong (Kin), 2. Morizono/Oshima (Jap), 3. Jung Young-sik/Lee Sang-su (Kor) i Niwa/Yoshimura (Jap)
Stolnotenisačice: 1. Ding Ning/Liu Shiwen (Kin), 2. Chen Meng/Zhu Yuling (Kin), 3. Feng Tianwei/Yu Mengyu (Sin) i Hayata/Ito (Jap)

Mješoviti parovi
1. Ishikawa/Yoshimura (Jap), 2. Chen Chien-an/Cheng I-ching (Tpe), 3. Fang Bo/Solja (Kin/Nje) i Wong Chun Ting/Doo Hoi Kem (Hnk)


ZANIMLJIVOSTI
› Posljednji put Budimpešta je ugostila Svjetsko stolnotenisko prvenstvo 1950. godine
› Najmlađa svjetska prvakinja je Kineskinja Deng Yaping (18 godina i 90 dana) i to 1991.
› Najmlađi svjetski prvak je Austrijanac Richard Bergmann (17 godina i 303 dana), a to je ostvario 1937.
› Mađar Victor Barna drži rekord po broju osvojenih naslova kod stolnotenisača (5)
› Rumunjka Angelica Rozeanu osvojila je rekordnih šest uzastopnih naslova (1950-1955.)
› Samo tri ljevaka su osvojila naslov svjetskog prvaka, Šveđanin Stellan Bengtsson (1971.), Japanac Seji Ono (1979.) i Jean-Philippe Gatien (1993.)
› Ding Ning želi postati prva kineska igračica koja će osvojiti četiri naslova svjetskog prvaka

HRVATSKE MEDALJE NA SP
Pojedinačno
1939. Žarko Dolinar, bronca
1955. Žarko Dolinar, srebro
1971. Dragutin Šurbek, bronca
1973. Antun Stipančić i Dragutin Šurbek, bronca
1975. Antun Stipančić, srebro
1981. Dragutin Šurbek, bronca
1993. Zoran Primorac, bronca
2003. Tamara Boroš, bronca

Parovi
1954. Žarko Dolinar/Vilim Haragonzo, zlato
1955. Žarko Dolinar/Vilim Haragonzo, srebro
1973. Antun Stipančić/Dragutin Šurbek, bronca
1979. Antun Stipančić/Dragutin Šurbek, zlato
1981. Antun Stipančić/Dragutin Šurbek, bronca
1983. Dragutin Šurbek/Zoran Kalinić, zlato
1987. Zoran Primorac/Ilija Lupulesku, srebro
1995. Zoran Primorac/Vladimir Samsonov, srebro
1999. Zoran Primorac/Vladimir Samsonov, bronca

Mješoviti parovi
1953. Žarko Dolinar/Ermelinde Wertl, srebro
1954. Žarko Dolinar/Ermelinde Wertl, bronca
1971. Antun Stipančić/Maria Alexandru, srebro
1981. Dragutin Šurbek/Branka Batinić, bronca