Tomislav Pucar senzacijom među 16 na svijetu!

Ušao je na mala vrata u Budimpešti, bio je u masi stolnotenisača i prilično nezamijećen.

Na kraju je jedan od pet Europljana koji su izborili osminu finala Svjetskog prvenstva. Tomislav Pucar ostvario je senzacionalan uspjeh i za ulazak među 16 najboljih izbacio jednog od najboljih europskih igrača, Nijemca Dimitrija Ovtcharova (4:3), 12. igrača svijeta.
U karijeri je nanizao nekoliko svjetskih imena i visokoplasiranih igrača, poput Tang Penga, Samsonova, Franzisku, a da je u dobroj formi, potvrdio je na nedavnim turnirima u Omanu i Katru, gdje je “skinuo” Chuang Chih-Yuana, Pitchforda...
No, Ovtcharov mu je definitivno najveći skalp karijere. I ostvaren na Svjetskom prvenstvu, što mu dodatno daje na težini.
Dvorana je navijala za Dimu, iskusnog Nijemca koji u svojoj kolekciji ima pregršt medalja. No, ne i onu svjetsku.
Na kraju je ta ista dvorana pljeskom ispratila Pucara, koji je pružio fantastičnu igru, pokazao smirenost u ključnim trenucima iako u jednom trenutku nije izgledalo najbolje.
Pucar je poveo 2:1, Ovtcharov se vratio i okrenuo na 3:2. Vodio je Nijemac i u šestom setu, no ne zadugo. Mora se reći da je naš reprezentativac imao i malo sreće, jedna-dvije “prasice”, ali nebitno u odnosu na odličnu igru tijekom cijelog susreta. Pucarov top u ruci još jednom je bio nemilosrdan.Sad idemo na svjetski naslov?
- Ha, ha naravno - smiješio se od uha do uha Pucar dok su mediji čekali u redu za intervju.
- Imao sam šansu i u drugom i četvrtom setu, no Ovtcharov se odvojio na kraju. Kod 3:2 za njega sam imao malo sreće, no nakon što sam izjednačio, shvatio sam da imam incijativu - govorio je Pucar.
- Prije meča sam pitao Gaćinu za savjet jer je on igrao više puta s njim. Napisao mi je dugačak tekst koji je je pomogao u pripremi. Pripremao sam se gledajući njegove mečeve, a i trener Karković me vrlo dobro spremio. Znao sam da je igrač sličnog stila, da će pokušavati sve s bekhendom. U početku se malo bojao, a kasnije sam ja morao mijenjati servis. Odlučivale su sitnice.
Slijedi mu susret s Japancem Koki Niwom, osmim igračem svijeta.
- Radije bih da je prošao Dyjas, ali nema veze. S njim također nisam nikad igrao.
Hm, zanimljivo, to je isto rekao i za Stegera i Ovtcharova. A znate kako je to završilo. Šalu na stranu, izlazak iz dvorane bio je specifičan, čestitke su stizale sa svih strana, svi su se htjeli slikati s Pucarom, a i ruka je morala naknadno raditi s obzirom na tražene autograme.
Kao što i mobitel nije prestajao zvrndati.
- Je, malo je kaotično, taman mislim da sam na sve poruke odgovorio pa mi stigne novi ‘kontingent’. Hvala svima na podršci, hvala obitelji, treneru, reprezentaciji, Savezu, navijačima...
Što su doma rekli?
- Znaju da je ludnica, pa su poslali samo poruku. Tata Lari i mama Irena prate svaki meč, ne sumnjam da je tako bilo i ovaj put.
Za njega je poznato da ima hladnokrvan stav.
- Tako se čini izvana, ali nije to baš tako. Katkad i ja poludim, no najbitnije je ne dopustiti da to traje.
Sada bi trebao dobiti veću pozornost jer dosad nije bio previše medijskim eskponiran u svijetu stolnog tenisa. Zaobilazili su ga iako iza njega stoje vrlo dobri rezultati. Bio je europski viceprvak u juniorskim danima, osvojio zlato u mješovitim parovima, a kasnije je bio zlatni i srebrni na Europskom prvenstvu do 21 godine. No to, izgleda, nije bilo dovoljno.
- Istina, nikad nisam imao preveliku medijsku pažnju od ETTU-a i ITTF-a, barem ne kao neki drugi igrači. Iako mislim da sam imao rezultate.
Sad će se i to valjda promijeniti. Kao i da će takvog “španera” netko sponzorski primjetiti u Hrvatskoj. Pucar je među 16 u svijetu, što Hrvatska nije imala 18 godina, od SP-a 2001. i Zorana Primorca. U sportu kao što je stolni tenis, koji je po članicama najbrojniji na svijetu, u kojem vlada Azija, a pogotvo Kina. Uostalom, ne postoji sport koji pamti toliku dominaciju jedne zemlje.