Održana godišnja skupština Saveza

U hotelu Panorama održana je godišnja Skupština Hrvatskog stolnoteniskog saveza na kojoj su bila prisutna 53 od 101 kluba.

Sva izvješća su prihvaćena jednoglasno. Darko Podkrajšek je izabran u Izvršni odbor umjesto Branimira Blajića, koji će i dalje ostati uz HSTS, ali na području marketinga. Umjesto Podkrajšeka u Nadzorni odbor imenovan je Goran Vranjić. U stalno članstvo primljeni su STK Lokomotiva 1964, STK Varaždinske Toplice i STK Varaždin 1991, dok je STK Obrtnička škola Brod promijenila ime u STK Slavonski Brod.
Čelnici Saveza su na početku sjednice uputili čestitke Tomislavu Pucaru na osvojenoj bronci na Europskim igrama, kao i treneru Nevenu Karkoviću.
- Kruna vašeg i našeg rada je hrvatska reprezentacija. Bez vas klubova, pojedinaca i ljubavi prema ovom sportu neće se moći stvarati novi Pucari, kojem ovim putem upućujemo čestitku, kao i njegovom treneru Nevenu Karkoviću. Izuzetno smo ponosni. Ono što svi stremimo je da se što više probijemo u hrvatskom sportu, pokažemo da smo žilavi i borbeni te da idemo putem Šurbeka, Stipančića, Primorca, Boroš itd. Znate da smo pokrenuli regionalne centre, neki klubovi zdušno rade s mladima, a znamo da mnogi klubovi nemaju adekvatne prihode i uvjete za rad. Zato želimo pohvaliti i nagraditi skromnim poklonima (dresovi, loptice...) četiri kluba koja su u protekloj sezoni najbolje radila s mladima i osvojila najviše medalja, a to su TIS, Zabok, Dugo Selo i Pula. Cilj je i dalje razvijati stolni tenis, napravili odličnu suradnju s Kineskom ambasadom zahvaljujući Tian Yuan. Cilj je dovesti 2-3 kineska trenera, možda i više, koji će obilaziti klubove i prenositi znanje. Inače, u četvrtak smo dobili odgovor od ITTF-a po pitanju organizaciju Zagreb Opena, ocijenjeni smo s 95 posto. Varaždin se također pokazao kao fenomenalan organizator, a u skoroj budućnosti čeka nas omladinsko EP u Zagrebu i EP do 21 godine u Varaždinu. Savez posluje s pozitivnom bilancom, nismo u minusu, a državi nismo dužni niti kune - istaknuo je Renato Čengić, direktor HSTS-a te dodao:
- S obzirom da sam 11 puta bio na razgovorima sa Sportskom inspekcijom morate znati da vi kao klubovi imate veliku odgovornost. Pazite da imate privole roditelja kako bi djeca mogla putovati s vama, kao i da svako dijete ima lječnički pregled kod verificiranog lječnika za sportske preglede. Kazne su 20 do 30 tisuća kuna, u drugim sportovima već su neki klubovi kaženjeni.
- Pomažemo i pomagat ćemo sve klubove, pogotvo one koji rade s mladima. Možda ne novčano jer sredstva su nam ograničena, ali svakakao u opremi ili stručnom radu. Također, možemo se zajedno s vama probati izboriti za bolji status u vašim lokalnim sredinama, razgovarati s čelnicima vaših sredina - izjavio je predsjednik HSTS-a Zlatko Pospiš.
- Svima koji su radili u klubovima čestitam na prošloj sezoni jer kad se pogleda broj natjecanja to je jako puno vremena i novaca. Za godinu dana ja ću vjerojatno u mirovinu, hoću li i dalje nastaviti raditi u Savezu ovisiti će o mom zdravlju i Savezu. Naravno, ostat ću na dispoziciji s obzirom na velika natjecanja u sljedeće dvije godine - objasnio je Žarko Ratković, glavni tajnik.
U sezoni 2019/20. sistem igranja HEP Superlige je promijenjen. Igrat će se sustavom A-Y, B-X, C-Z, A-X, B-Y do treće pobjede jedne ekipe. Nema više play-offa, a sve točne propozicije bit će objavljene na vrijeme s obzirom da je bilo nekih dorada.
U 1. kolu muške HEP Superlige igrat će Slavonski Brod - Zagreb, Split - Libertas Marinkolor, Dugo Selo - Vodovod, Starr - Srdoči, Pula - Požega. U 1. kolu ženske HEP Superlige sastaju se Varaždin - Pula, Dr. Časl - Hodošan, Aquaestil - Bjelovar, Malinska Dubašnica - TIS te Vrsar - Mladost.

U 1. kolu HL Zapad za muške sastat će se Kvarner - Srdoči, Zabok - Samobor, TIS - Dugo Selo 2, Velika Gorica - Zagreb, Bajer - Donat. U 1. kolu 1. HL Istok za muške sastaju se Igea - Mihovljan, Strmac - Mladost, Olimpija - Vodovod 2, Čakovec - Putjane, Cibalia - Podravka. U 1. kolu HL Zapad za žene sastaju se Velika Gorica - Dugo Selo, Sveta Nedjelja - Samobor, Jaska - Zabok, Crikvenica - Jadran Poreč, dok je Urania slobodna. U 1. kolu 1. HL Istok za žene sastaju se Mihovljan - Šenkovec, MGK Drava - Starr, Koprivnica - Vodovod, Požega - Mladost