Pucar među europskom elitom, na startu s Ovtcharovom

ITTF

Ovog vikenda u švicarskom gradu Montreuxu igra se Top 16. Među najboljih 16 europskih stolnotenisača je i naš Tomislav Pucar, koji je 11. nositelj. Sistem natjecanja je takav da se odmah kreće s knock-out fazom, a Pucar će igrati s nekim od prvih osam nositelja. U prijevodu, naš prvi reket nema pravo na pogrešku, čeka ga nemilosrdna konkurencija jer će u Švicarskoj nastupiti praktički svi najjači europski stolnotenisači.
- Što očekivati? Pa, zlato ha-ha. Šalim se, ali vjerujem da mogu sa svima, iako nema lakih suparnika. Od spomenutih nisam pobijedio Bolla, iako sam nedavno u ligi zamalo poveo 2:0. On je najgori suparnik za otvaranje. Falck je igrač s odličnom glavom, bori se do samog kraja, a dosad sam imao dva gusta meča s njim i, doduše, oba puta izgubio. Sličan ishod je bio i Freitasom, dok sam ostale suparnike već pobjeđivao. Treba imati malo sreće pri ždrijebu, baš da prvi susret ne bude protiv Bolla ili Ovtcharova - kazao je Pucar prije putovanja.
U petak navečer je saznao s kim igra na startu i želja mu se nije ispunila. Prvi suparnik mu je Ovtcharov, jedan od najjačih europskih igrača, dvostruki europski prvak, četverostruki pobjednik Topa 16 te deseti igrač svijeta. Ukoliko Pucar prođe branitelja naslova čekat će ga bolji iz susreta Portugalca Freitasa i Austrijanca Habesohna.
Forma mu u posljednje vrijeme bila promjenjiva, ali...
- U Bundesligi sam upisao neke poraze, ali na olimpijskim kvalifikacijama sam dobio Pitchforda, što je bilo i najbitnije. Na German Openu sam bio malo umoran od kvalifikacija i slavlja ha-ha. Sada sam se posebno pripremao i spreman sam za izazove koji dolaze. Ostao sam 32. na svijetu, a nakon Top 16 dolaze turniri u Kataru i Omanu, na kojima branim dosta bodova.
Lani je u Omanu igrao polufinale, u Kataru je ušao u glavni ždrijeb. Doduše, prije tih turnira čeka ga i turnir u Mađarskoj, ali prije svega čeka ga Top 16. Ovo će mu biti prvi nastup među europskom elitom. Naslove brane Nijemac Ovtcharov i Njemica Solja, a kao i lani, za sve sudionike osigurana je novčana nagrada (1250 eura), dok će najviše zaraditi pobjednik, i to 10 tisuća eura.
Sudionici Top-a 16: Falck (Šve) 8. svijetu, Ovtcharov (Nje) 10., Boll (Nje) 11., Gauzy (Fra) 14., Pitchford (Eng) 23., Samsonov (Bje) 24., Freitas (Por) 26., Groth (Dan) 27., Karlsson (Šve) 28., Habesohn (Aut) 31., Pucar (Hrv) 32., Gardos (Aut) 36., Wang (Slk) 37., Jorgić (Slo) 39., Lebesson (Fra) 41., Weber (Švi) 150.

top16 2020 zdrijeb