Poljaci doveli Gaćinu i žele povijesnu titulu

ITTF

Nakon četiri godine Rusije i UMMC-a Andrej Gaćina (47. na svijetu) u novoj sezoni branit će boje poljskog Dekorglass Działdowa.

Ugovor je potpisan na jednu godinu, a glavni cilj jednog od najjačih poljskih klubova je osvajanje prvenstva.
- U UMMC je bilo dobro, žao mi je što je završilo, ali Poljska je nova stanica u karijeri. Imat ćemo jako dobru momčad, tu je naš Kinez Wei Shihao (191. na svijetu) i najbolji poljski reprezentativac Jakub Dyjas (64. na svijetu).
Klub iz Działdowa (gradić oko 25 tisuća stanovnika) godinama ulaže u momčad, Poljska je jedna od najjačih europskih liga, ali svake godine naslov im je bježao ispred nosa. U posljednjih desetak godina uglavnom su zavrašavali drugi, treći ili četvrti.
- Kad sam potpisivao istaknuli su kako im je prvi cilj osvojiti naslov prvaka. Želja je igrati Ligu prvaka, to je bonus, ali prvi cilj je poljsko prvenstvo.
Prvi konkurent vjerojatno će im biti Dartom Bogorija. Lako moguće da će biti u istoj situaciji kao i u Rusiji, gdje njegov klub uvijek bio podređen bogatijem Fakel Gazpromu. I bez obzira na novce i igrače dvaput su im ‘oteli’ prvenstvo. Čeka ga napeta sezona s velikim ulozima.
- Ma i bolje da je tako, bolje je imati cilj i izazove. I nije da mi imamo vodene pištolje, dok suparnik ima prave. Bit će dobra borba, imamo dobru momčad, možemo rotirati postave.
Vjerojatno će sada više putovati, ali i tu vidi neke pozitivne stvari.
- Bit će mi lakše jer će sa mnom putovati Wei, a i neću se trebati privikavati na vremenske zone. U Rusiju sam išao desetak puta godišnje, ali dosta često sam presjedao, mijenjao vremenske zone. Znala je biti razlika i po četiri sata, nije uvijek bilo lagano.
Jedan je od rijetkih sportaša koji se može pohvaliti da ima devet titula prvaka Hrvatske. U pravilu, kad god je igrao na seniorskom prvenstvu titula je bila njegova. I ne misli stati.
- Dok god budem zdrav i spreman igrat ću državno, ali želim pobjeđivati. Ne zanima me ‘Coubertin’, to vrijedi samo za olimpijske igre ha, ha. Dečki su dobri, mene godine pritišću, Pucar me prešao na svjetskoj rang listi, ali ne dam se. Nisam još rekao sve, bit će tu još lijepih rezultata.
Nedavno je napunio 34. godine, uživa u stolnom tenisu svakog dana. Tu izjavu je posebno naglasio nakon osvajanja devetog naslova u Varaždinu.
- Tek kad imaš problema s ozljedama, ili kad su ovakve situacije poput korone, shvatiš koliko ti nedostaje igra. U posljednjem razdoblju sam češće bio spriječen ozljedama. U dvije godine četiri puta sam se morao vraćati nakon pauziranja zbog puknuća mišića. Eto, sad već godinu i pol dana sam zdrav, vratila se želja, uživam. I prije sam uživao u igri, ali sad sam svjesniji koliko mi to znači u životu. Igram stolni tenis od 6.5 godine, praktički cijeli život...
Sve je poremetila korona, pogotovo ga je iz takta izbacila odluka da se završnica Lige prvaka neće odigrati.
- Po meni su otkazali Ligu prvaka bez ikakvih razloga. Svi klubovi koji su u završnici LP su se složili da se Final Four odigra na jednom mjestu, u 2-3 dana, uz sve potrebne mjere. Pogotovo mi to nije jasno jer se neki kontaktni sportovi i dalje igraju, dok su oni jednostavno odlučili sve otkazati.
Za kraj bacio je pogled prema Olimpijskim igrama u Tokiju, koje su naši dečki već ranije osigurali.Za kraj bacio je pogled prema Olimpijskim igrama u Tokiju, koje su naši dečki već ranije osigurali.
- Uh, ima još vremena do tada, ali znam da imamo dobru momčad!