Pucar: Nije nas iznenadila odluka ETTU-a

ITTF

Kao i kod većine sportova pandemija Covid-19 je uzrokovala velike probleme stolnom tenisu.

Odgođeno je Svjetsko prvenstvo, potom i Olimpijske igre, gotovo svi turniri u ovoj godini, a mjesec dana prije početka odgođeno je i Europsko prvenstvo, koje se trebalo igrati u Varšavi od 15. do 20. rujna. Možda se na prvu se nije činilo da će otkazati EP, ali na kraju je to bila jedina realna odluka jer bi to bilo krnje prvenstvo bez nekoliko jakih reprezentacija. Odgoda Eura ipak nije previše pogodila naše stolnotenisače, koji su tu vijest čuli baš na pripremama za to prvenstvo. Na kraju je ispalo da se u Opatiji pripremaju za novu sezonu, koja je također neizvjesna. Barem onaj turnirski dio.
- Realno je bilo da se neće igrati, većina igrača izvan Europske unije ne bi mogla nastupiti bez dva tjedna samoizolacije. Tako da nas ta odluka ETTU-a i nije previše iznenadila - kazao je Tomislav Pucar, naš prvi reket i 37. igrač svijeta.
Nikad se ovako dugo se nije zadržao na tako visokoj poziciji u svjetskom poretku. Doduše, u tome mu je ‘pomogla’ i korona jer se zbog pandemije ništa ne igra od veljače.
- U početku mi je bilo malo čudno. Nas nekoliko je igralo na turniru u Češkoj, ali to nije bilo službeno. Iskreno, nakon ovolike pauze već sam se naviknuo da nema turnira te da samo treniramo. Koliko sam čuo lako moguće da neće biti međunarodnih ITTF turnira sve do siječnja.
Za igrače je ipak bitnije da krenu nacionalna prvenstva, koja popunjavaju najveći dio kućnog budžeta.
- Vjerujem da će početi ligaški dio. U nekim zemljama već su poznati rasporedi, a bit će to lakše organizirati nego međunarodna natjecanja. Kao i sve najviše me pogađa taj financijski dio, jer se već šest mjeseci ništa ne igra. I sponzorski ugovor je smanjen itd.
U novoj sezoni Pucar je potpisao za ruski UMMC, moćan ruski klub kojeg s klupe vodi Zoran Primorac. No, istodobno, Rusija je jedna od najpogođenijih zemalja virusom Covid-19 s gotovo milijun zaraženih i nešto manje od 16 tisuća preminulih.
- Ne znam previše kakva je trenutna situacija u Rusiji. Znam da granice još nisu otvorene, osim za diplomate i ljude koji imaju poslovne vize. Tek treba vidjeti kako će to biti sa sportom i nadati se najboljem.
Dok ne krene liga opet će posjetiti challengere u Češkoj, a nada se da će se u ovoj godini održati barem jedno veliko natjecanje.
- Sredinom listopada u Düsseldorfu trebao bi se igrati Svjetski kup. Zasad nije otkazan, realno teško da će se održati, ali nekako se nadam da bi mogli igrati jer nema previše igrača. Iako, tu je problem s Kinezima koji bi morali dva tjedna u samoizolaciju. Kako kažem, nije baš realno, ali moram se nadati - zaključio je Pucar.