Gaćina, Boroš, Tian i Molnar prošli prvi krug

boros_repkaNa olimpijskim kvalifikicijama koje se održavaju u Luxembourgu, četiri naša predstavnika su izborila nastup u dugom krugu kvalifikacija. Andrej Gaćina je prema prognozama lagano pobijedio Jonathana Grotha (DEN) i Thomasa Mikutisa (LIT) 4:0 u setovima, dok je od Poljaka Bartosza Sucha poražen 2:4 u setovima. Voljom ždrijeba Gaćina se našao u vrlo zahtjevnoj skupini, a protivnik u prvom kolu je Aleksandar Karakašević iz Srbije.

Ukoliko Gaćina prođe prvu prepreku, u drugom kolu ga ćeka pobjednik susreta Kirril Skackhov (RUS) i Joao Monteiro (POR).

Sve naše tri predstavnice u ženskom turniru su prošle skupinu kao drugoplasirane. Tamara Boroš je vrlo lagano nadvisila Rachel Aschwanden (SUI) i Mariu Christoforaki (GRE) sa po 4:0 u setovima. U susretu koji je odlučivao o prvom mjestu u skupini Boroš je izgubila od Talijanke Tan Wenling 2:4 u setovima. Tian Yuan je u prvom kolu izgubila od Matilde Ekholm (SWE) u maksimalnih sedam setova, da bi u suretu koji je odlučivao o prolasku u drugu razinu kvalifikacija, bila uvjerljiva sa Engleskinjom Kelly Sibley 4:1 u setovima. Cornelia Molnar je odigrala kvalifikacijsku skupinu prema očekivanjima. Izgubila je od Austrijanke Li Qianbing 1:4 u setovima, da bi u susretu koji je odlučivao o putniku u drugi krug, svladala, uz manje probleme, Moldavku Olgu Bliznet 4:2 u setovima. Protivnica Tamare Boroš u prvom kolu bit će Srpkinja Gabrijela Feher. Boroš bi trebala proći tu prepreku bez većih problema, a u drugom kolu čekala bi je bolja iz susreta Huang Mendes Lei (POR) i Li Qianbing (AUT). Cornelia Molnar igra u prvom kolu protiv Bjeloruskinje Veronike Pavlovich, a u slučaju pobjede igrat će, najvjerojatnije, protiv Španjolke Zhu Fang. Protivnica Tian Yuan je, također Bjeloruskinja, Aleksandra Privalova koja je u kvalifikacijskom skupini neočekivano lagano pobijedila Ruskinju Anu Tikhomirovu. Ukoliko prođe prvu prepreku, protivnica Tian Yuan biti će pobjednica "lovačkog" susreta između Ganne Gaponove i Francuskinje Xian Yi Fang.

Već sutra ćemo imati prvih osam kvalificiranih igrača za London, po četiri u svakoj konkurenciji. Svaki igrač koji sutra ostvari tri pobjede osigurava vizu za London. Svi ostali će morati u repasaž koji se igra prekosutra.

Jedini naš predstavnik koji je zapeo u kvalifikacijama je mladi Frane Tomislav Kojić. Bez obzira na sva tri poraza Kojić je na turniru prikazao sjajnu igru te je sa svojom već poslovičnom borbenošću bio blizu iznenađenja u sva tri susreta. Kojić je izgubio sa 3:4 u setovima od Li Ahmeta (TUR), dok je sa po 2:4 u setovima poražen od Zsolta Petea (SER) i Kirrila Skackhova (RUS).