Dečki svladali Bjelorusiju, cure namučile Švedsku

ANDREJ GAĆINA

Hrvatska muška reprezentacija otvorila je pobjedom ekipno Europsko prvenstvo u Luksemburgu. Naši dečki su sa 3:1 pobijedili Bjelorusiju te će u četvrtak u 10 sati igrati protiv Njemačke, a u 19 sati sa Španjolskom.

S obzirom na jačinu Njemaca, koji su prvi kandidati za zlatnu medalju, više ćemo očekivati od drugog meča gdje bi sa Španjolcima trebali odlučivati o drugom mjestu u skupini A, koje vodi u borbu za četvrtfinale. S Bjelorusima smo se brzo obračunali što je manje-više bilo očekivano, pogotvo jer u Luksemburgu nemaju Samsonova. Poveli smo preko Pucara, koji je sa 3:1 nadigrao Khanina. Na 2:0 postavio je Gaćina svladavši Platonova (3:1), da bi Shamruk smanjio na 2:1 pobjedivši Kojića sa 3:1. Ipak, konačnih 3:1 postavio je furiozni Gaćina koji je totalno nadigrao Khanina (3:0). S njima smo igrali u kvalifikacijskoj skupini za ovo EP i oba puta smo slavili sa 3:0.
- S obzirom da je prvi meč na EP-u, a to nije nikad lagano, odradili smo susret kako treba. Bili smo svjesni da smo favoriti, ali ako nisi pravi lako to može otići i na drugu stranu. Rezultat sugerira da je bilo lagano, ali nije to baš bilo tako. Dečki su u određenim trenucima morali pokazati odlučnost i čvrstinu te su to i napravili. Kojićev poraz s obzirom na rezultat je nevažan. Shamruk je za razliku od prošlog našeg susreta napredovao razinu više, Kojić je cijelo vrijeme mijenjao taktiku i pokušavao se vratiti u meč, ali u tim trenucima ništa nije polazilo za rukom. Slijedi meč s Njemačkom u kojem će priliku dobiti i ostali naši reprezentativci, dok će se ostali spremati za popodnevni susret sa Španjolcima. To će biti izuzetno težak meč, ali to znamo i na to smo se i pripremali - istaknuo je izbornik Neven Karković.
U drugom meču Nijemci su sa 3:0 nadigrali Španjolsku pritom izgubivši tek set.
Cure su na otvaranju prvenstva očekivano upisale poraz od Mađarske 3:0, kao i kasnije od Švedske 3:1. Ali, za razliku od jutarnjeg meča navečer je je to izgledalo mnogo bolje. Zablistala je Srebrnjak, koja je nakon početnih 0:2 sa Ekholm nanizala tri seta i ostvarila jako vrijedan skalp. Naime, Ekholm je najbolje rangirana švedska stolnotenisačica i to na 37. mjestu na svijetu! Sljedeći meč Bergstrom je brzo povela sa 2:0, da bi Jeger vrlo brzo uzvratila i izjednačila. Ipak, treći set Bergstrom je slavila sa 11:8. Krajnjih 3:1 postavila je Li Fen svladavši Srebrnjak sa 3:0. Bravo za Srebrnjak, odličan povratak u meč protiv iskusne igračice, šteta za cure. Bile su vrlo blizu da se meč zakomplicira, ostaje nam maštati što bi bilo da smo poveli 2:1 ili kod 2:2 gledali još jednom na djelu euforičnu Srebrnjak i ošamućenu Ekholm.
Hrvaticama slijedi posljednji meč skupine A i to protiv Njemačke (14. rujna, 13 sati). Njemice su u 1. kolu pobijedile Švedsku sa 3:1, dok su u 2. kolu nadigrale Mađarsku sa 3:0.

Stolnotenisači, skupina A, 1. kolo
Bjelorusija - Hrvatska 1:3
Khanin - Pucar 1:3 (8, -5, -9, -8), Platonov - Gaćina 1:3 (-7, 9, -10, -9), Shamruk - Kojić 3:1 (9, 5, -5, 5), Khanin - Gaćina 0:3 (-4, -3, -9)

Stolnotenisačice, skupina A, 1. kolo
Mađarska - Hrvatska 3:0
Pota - Đurak 3:0 (1, 5, 6), Madarasz - Srebrnjak 3:0 (3, 3, 4), Pergel - Jeger 3:0 (8, 4, 10)

2. kolo
Švedska - Hrvatska 3:1
Li Fen - Đurak 3:0 (9, 6, 6), Ekholm - Srebrnjak 2:3 (6, 11, -9, -9, -7), Bergstrom - Jeger 3:2 (6, 7, -7, -8, 8), Li Fen - Srebrnjak 3:0 (4, 5, 5)