Na varaždinskom turniru rekordnih 99 ekipa!

U petak starta 48. međunarodno kadetsko i juniorsko prvenstvo Varaždina i 14. memorijalni turnir Mirko Abramović.

Varaždinska Arena opet će biti ispunjena s obzirom da se prijavilo oko 470 natjecatelja iz Hrvatske, Slovenije, BiH, Srbije i Mađarske, što je povećanje u odnosu na prethodne godine. Istodobno je prijavljeno rekordnih 99 ekipa, zbog čega se morala i satnica korigirati. Također, po prvi put na turniru će nastupiti i Katarci, a dosad nikad na ovom turniru nisu igrali natjecatelji izvan Europe. U petak su na rasporedu ekipna natjecanja, u subotu pojedinačno najmlađi kadeti i kadeti, a u nedjelju pojedinačno mlađi kadeti i juniori.
- Svake godine smo tu negdje po broju učesnika, ove godine je malo više, no to je brojka s kojom možemo funkcionirati. Malo nam je nezgodan termin jer se u posljednje dvije godine preklapamo s jakim turnirom u Mađarskoj, koji se boduje za svjetsku rang listu. Tako da će dio natjecatelja nastupati u Szombathelyu. No, kako sam rekao, s ovim brojkama smo jako zadovoljni, voljeli bi da tako bude i u budućnosti. Više sudionika zahtjeva i dodatnu dvoranu, koja je dosta često zauzeta - istaknut će Saša Suhodolčan, trener STK Varaždin, kluba koji je organizator ovog turnira.
Turnir je međunarodni, a najviše inozemnih natjecatelja dolazi iz susjednih zemalja. 
- Razgovarali smo da probamo privući više natjecatelja iz drugih zemalja, ne samo okolnih, te da se boduje za svjetsku rang listu. Nešto što ima Opatija Milenij Open, no odlučili smo se da ćemo zadržati sadašnji nivo. Probali smo ove godine organizirati i seniorski turnir, ali prebacili smo to za sljedeću godinu. Istodobno smo u potrazi smo za sponzorima jer bi nagrađivali najbolje u seniorskoj konkurenciji.
Osim što im ide organizacija turnira i u klubu sve funkcionira.
- Od ove godine iz STK Ljubešćica doveli smo perspektivne Ivonu Štrigu i Janju Matijašec, te ih priključili domaćim snagama Teni Kovaček, Luciji Sitar i Jeleni Vukelić. S tih pet djevojaka klupska budućnost je mirna. Ovih pet mladih djevojaka su odlične, u svojim kategorijama su pri vrhu na rang listama. Neke su već dobile priliku u seniorskoj ekipi, neke su na posudbama. U mojih 15 godina treniranja nikad nisam imao ovako perspektivnu generaciju. Sve smo posložili, djevojke imaju riješenu prehranu, a nakon škole imaju mjesto gdje mogu riješiti zadaću, odmoriti se, a nakon toga i trenirati. Naš je plan da iz domaće priče dobivamo igračice za HEP Superligu. Godinama smo imali domaću ekipu, Petru Petek, Bojanu Poljak, koja se preselila u Varaždin, Mihaelu Brodar, a to su nama dosta bitne stvari. Jedino smo posljednje dvije godine angažirali Ivanu Malobabić, koja nije naša igračica.
Intenzivirali su priču i oko muške ekipe. Prije dvadesetak godina STK Varaždin je imao i mušku ekipu u HEP Superligi, no financije su 'učinile' svoje te su se orijentirali na žensku ekipu. No, i to se mijenja.
- Simon Dvorski je dvostruki prvak države u mlađim kadetima, ekipno su bili treći. Doveli smo Vitu Milaka iz MGK Drave Žabnik, a tu su još Matej Stočko i Viktor Kukolja. U svakom slučaju perpektivna generacija.
Sa seniorkama je cilj doigravanje.
- Dr. Časl je svijet za sebe, Aquaestil se pojačao, a mi ćemo se boriti za treću ili četvrtu poziciju. Petek nije trenirala dva mjeseca zbog ozljede i kad digne formu sigurno ćemo biti jači. Osim što Petek igra, radi i s mladima. Nadamo se da će uskoro postati i profesionalni trener. To je jedini pravi put. Želimo zdravu bazu i da ne moramo kupovati igrače - zaključio je Suhodolčan.

 

Turnir u čast Mirka Abramovića
Iako je ovo 48. izdanje varaždinskog turnira to će ujedno biti i 14. izdanje memorijalnog turnira Mirko Abramović. Za one koji ne znaju riječ je o čovjeku koji je mnogo zadužio varaždinski i hrvatski stolni tenis.
- Abramović je, uz Mirka Belaja, osnovao klub. Idejni je začetnik organizirane stolnoteniske igre u Varaždinu. Ostavio je dubok trag u klubu i ovom sportu te ga se rado prisjećamo. U neku ruku on je zaslužan za moj angažman u ovom klubu - prisjetio se Suhodolčan.

 

Gradonačelnik Čehok će pomoći oko rasvjete
Prošli tjedan svi klubovi u Varaždinu su imali sastanak s gradonačelnikom Ivanom Čehokom, gdje su mogli iznjeti svoje probleme. Bila je to prva takva inicijativa, a STK Varaždin je zastupao predsjednik kluba Tomislav Crnadak.
- Upoznali smo gradonačelnika s problemom rasvjete. Naime, za vrijeme međunarodnog Croatia Opena moramo dodatno plaćati rasvjetu jer su rubni dijelovi dvorane slabo osvjetljeni. Što nam je znalo 'pojesti' trećinu turnirskog fonda. Načelno je dogovoreno da će grad to riješiti odnosno preuzeti na sebe, iako dvorana nije gradska - istaknuo je Suhodolčan.

 varazdin cure croopen1

varazdin buducnost 2