HSTS u pregovorima s moćnom kineskom kompanijom

Hrvatski stolnoteniski savez nedavno je ugostio potpredsjednika tvrtke Norinco International Shan Juna i predstavnike tvrtke Youtone Construction, a razgovori su vođeni na temu suradnje kineskih kompanija i našeg Saveza.

Velika vijest za hrvatski stolni tenis jer Norinco international je moćna kineska kompanija, koja je u Hrvatskoj prisutna već neko vrijeme. U 2018. Norinco International je započo projekt vjetroparka Senj, čija je investicija procijenjena na 160 milijuna eura i to je, nakon Pelješkog mosta, drugi najveći projekt neke kineske tvrtke u Hrvatskoj.
- Vjerujem da će iskustvo Norinca u Hrvatskoj biti poticaj drugim kineskim kompanijama da bolje upoznaju naše tržište - svojedobno je poručio predsjednik Vlade RH Andrej Plenković.
Inače, Norinco International dio je gigantske tvrtke China North Industries Corporation, a spada među najveće državne konglomerate po imovini i prihodima. Od 1999. godine ona je pak dio još veće skupine kompanija, China North Industries Group Corporation (CNGC). Prema podacima iz 2018. nju čini 50-ak kompanija s oko 280 tisuća zaposlenika, izvan Kine ostvaruje više od 40 posto prihoda i posluju u više od 40 zemalja svijeta, a bave se istraživanjem i razvojem te proiz­vodnjom oružja i vojne opreme, rudarskim i naftnim biznisom, a strelovit uspon imaju u tehnologijama obnovljivih izvora energija. Ta se grupacija, skraćeno CNGC, svojedobno nalazila na 140. mjestu globalnih top-kompanija s prihodom procijenjenim na 64 milijarde dolara.
Čelnici HSTS-a su predstavnike tvrtke Norinco International, na čelu s potpredsjednikom Shan Junom, i Youtone Construction ugostili u nacionalnom centru u Medarskoj. Uz prigodne poklone sve je 'začinjeno' neformalnim druženjem u jednom zagrebačkom restoranu, a čelnici HSTS-a su nekoliko dana kasnije posjetili gradilište kod Senja i isprobali stolnoteniske vještine kineskih radnika.

Kinezi pingic2


- Norinco International i Youtone Costruction potencijalni su sponzori HSTS-a. Još ništa nije definitivno dogovoreno, ne želim nešto obećavati unaprijed, ali ozbiljno se radi na tom projektu. Norinco International je jako velika i moćna nacionalna kompanja, a Youtone Construction je podizvođač velikog projekta u izgradnji vjetroelektrana od 156 megavata. Čelnici su istaknuli kako jako vole sport, a pogotovo stolni tenis koji je u Kini nacionalni sport. Šef tvrtke Norinco International je lani bio naš gost na Zagreb Openu, već tada smo razgovarali da se njegova kompanija uključi u cijelu priču. No, zbog pandemije virusa Covid-19 sve je odgođeno za sljedeću sezonu. Bila je opcija da uz ime Zagreb Open bude i ime sponzora, no zasad još pregovaramo - istaknula je Tian Yuan, bivša hrvatska reprezentativka i izbornica, koja je u HSTS-u zadužena za odnose s Kinom.
- Što se tiče suradnje veleposlanstva NR Kine i HSTS-a taj projekt ide dalje, iako je trenutno sve na čekanju zbog zdravstvene situacije. Shanghai University of Sport - China table tennis college i veleposlanstvo NR Kine su jako zainteresirani za daljnju suradnju - zaključila je Tian Yuan.
Slično je kazao i predsjednik HSTS-a Zlatko Pospiš.
- Ništa još nije potpisano, ali zainteresirani jesu, a što i kako razgovarat ćemo uskoro. Ne želimo još ništa obećavati. Nama je drago da takva moćna kompanija želi ulagati u naš stolni tenis - kazao je Pospiš, koji je moguće kineske sponzore počastio u jednom zagrebačkom restoranu, a direktor HSTS-a Renato Čengić je zaključio:
- Prezentirali smo im naše programe i oni su zainteresirani da se uključe i pomognu. S ovakvim partnerom svi naši projekti dobili bi ogroman vjetar u leđa. Od razvijanja regija, otoka, turnira do još veća ulaganja u razvitak naših mladih igrača i trenera, kao i njihov odlazak u Kinu itd. Prvi korak je napravljen, a moram naglasiti da je ovo ideja i zasluga Tian Yuan, bez nje to ne bi bilo izvedivo.

Kinezi pingic3

https://sportske.jutarnji.hr/sn/sport-mix/ostali-sportovi/mocna-kineska-kompanija-u-pregovorima-za-ulazak-u-hrvatski-sport-to-bi-bio-ogroman-vjetar-u-leda-15001466