Šplajt: Pula iz godine u godinu raste kao klub

Iza stolnoteniskog kluba Pula, ženskog i muškog, još je jedna uspješna sezona. Muški dio igrao je u polufinalu doigravanja Superlige, dok su cure završile na šestom mjestu. Ženski dio Pule je igrao i završnicu Hrvatskog kupa u Puli, a kadeti su osvojili momčadsku broncu na PH. Osim dobrih sportskih rezultata Puljani su iza sebe imali nekoliko odlično organiziranih turnira, pogotovo takav je bio Masters kao i već spomenuti Final Four Kupa.

- Pula je tradicionalno dobar organizator, trudimo se biti odgovorni kada se nečega prihvatimo. Nama je izuzetno drago što svake godine ugostimo Masters, te što je HSTS turniru dao ime po našem Deanu Šešelji, koji je neizmjerno volio ovaj sport. Veseli nas što možemo ugostiti ponajbolje hrvatske igrače i igračice. Pulska stolnoteniska tradicija duga je više od 40 godina, zaslužujemo jedan ovakav turnir - u uvodu je istaknuo predsjednik kluba Darko Šplajt, inače bitan kotačić u pozicioniranju kluba na stolnoteniskoj karti Hrvatske.
Njegov angažman u Puli krenuo je od 1996.
- Ne mogu previše govoriti o razdoblju prije 1996., ali od osnutka, mnogi su ljudi dali svoj dio života da bi klub danas bio ovo što jeste. Od 1996. klub kontinuirano raste i smatram, da smo u hrvatskim okvirima postali vrhunski klub, među ostalim, s dva Superligaša.
Zapravo, u Hrvatskoj su jedinstveni, s obzirom da jedini imaju i muški i ženski klub u najjačem rangu natjecanja.
- Mi smo pravno dvije udruge, a radi kvalitetnijeg rada, djelujemo jedinstveno. Naši dobri rezultati dolaze iz rada, i pogotovo entuzijazma. Realno, svi imaju planove i ideje, ali za realizaciju je potrebna ekipa, koja je u Puli posložena, kako u dvorani, tako i u logistici. Zahvaljujem se na tome svima, trenerima, suradnicima u Upravama i vanjskim suradnicima na pomoći u vođenju kluba.
Pravi uzlet kluba krenuo je od 1998., od osnutka klub je vodio Franc Žirovnik, koji je jedno vrijeme bio predsjednik HSTS-a.
- Franc je osoba najzaslužnija za pokretanje pulske stolnoteniske priče 1974-te, osoba koja je uz pomoć svojih stolnoteniskih prijatelja, gurao klub. O njegovim zaslugama i kvaliteti u stolnoteniskom radu govori i činjenica da je bio predsjednik HSTS-a, a klub ga je proglasio počasnim predsjednikom. Od 1998. godine, povratkom u klub Šešelje i Rojnića, kasnije i Đekića, uhvatili smo novi zalet, te smo iz godine u godinu rasli organizacijski i igrački. Rezultat svega toga je bio da smo na korištenje dobili prekrasnu dvoranu, a naši igrači i igračice bili su istaknuti članovi reprezentacija Hrvatske, kadetskih i juniorskih. Zadnje 3 godine s nama je i Ivančin, koji je svojom energijom dao novi impuls u radu s najmlađima.
Pula je i predvodnik Istarske županije po pitanju stolnog tenisa.
- Pula je najveći grad i treba biti pokretač. Imali smo i imamo odličnu suradnju s Gradom i županijom u našem radu. Bez njihove podrške ne bi bilo moguće ostvariti ovakve rezultate. Istra je dala mnoge dobre igrače, a Pula je ta koja predvodi i drži kontinuitet. Projekt 'Serva za budućnost', takozvani Pandići, ne bi bila moguća bez logistike. Grad je to prepoznao, taj program traje već tri godine, nadam se da ćemo trajati još dugo i da će se taj model prenijeti u druge krajeve Hrvatske.
Plan o poboljšanju stolnog tenisa u Istri postoji već desetak pa i više godina.
- Točnije, 2004. smo napravili strategiju, koja nije izašla u javnost, ali je smjernica djelovanja. Tada smo napravili analizu Pule i Istre te zaključili kako možemo iskoristiti infrastrukturu za razvoj stolnog tenisa. Shvatili smo da se možemo i trebamo okrenuti i drugim izvorima samofinanciranja osim da ovisimo o sredstvima lokalne samouprave. Pula ima sve potrebne preduvjete. Jedan od projekata je ljetni stolnoteniski kamp, održavati će se u suradnji s Butterflyom, koji nam je donirao određenu količinu opreme. U planovima imamo i para stolnoteniske turnire, na lokalnom nivou postoji plan o školsko-studentskoj ligi za amatere. Ta liga je već trebala zaživjeti, ali je trenutno na čekanju jer nemamo dovoljno prostora, kao niti trenere koji bi to pokrili. Na kraju, tu su i Pandići. Projekt je krenuo iz razgovora s ravnateljicama vrtića, nakon čega je prezentiran u Gradu i sve ostalo je povijest. Kroz Pandiće je dosad prošlo tristotinjak djece, 30 posto njih nastavilo se baviti stolnim tenisom. U klubu imamo oko 150 djece do 14 godina. Također, radili smo i s djecom s autizmom, svi su ravnopravni u našem klubu. U svakom slučaju, izuzetno smo zadovoljni programom, događa nam se situacija da smo prekapacitirani. Da ponovim, odlična suradnja s Gradom je pomogla da riješimo problem prostora i dobili smo još jednu dvoranu gdje možemo raditi.
Koji su ciljevi Pule?
- Ciljeva je više, ovisno o kojem dijelu kluba govorimo – igrački i logistički. Osnovni cilj je da radimo što kvalitetnije i da što više djece uključimo u stolni tenis. Samo radom i entuzijazmom, bez kojeg ništa ne bi bilo moguće, postići ćemo i dobre rezultate. Djeca imaju mogućnost trenirati u jednoj od najboljih dvorana u Hrvatskoj, imamo izvrstan stručni kadar, klub ih prati koliko može, u skladu s mogućnostima. Važan cilj koji smo uspjeli ostvariti je zadržavanje naših igrača i igračica u matičnoj sredini. U rad kluba su uključeni Pervan, Janković i Milosavljević koji su završili školovanje i pomažu u radu s ovako velikim pogonom djece.
Superliga?
- Ne bih ulazio u stručni dio, Upravni odbor je priželjkivao ostanak u ligi. Lani smo to uspjeli, muški su ta očekivanja i prebacili, sjajna stvar za klub, što je odjeknulo u gradu. Oba naša kluba su se svojom kvalitetom izborili da smo u Gradu u prvoj skupini sportova. U Puli već 15-tak godina postoje pravilnici, koji se poštuju, a u skladu s tim su i financije.
Regionalni centar je pokrenut, održano je nekoliko kampova.
- Regionalni centri su sjajna stvar, jako mi je drago da je ta ideja zaživjela, pogotovo jer ti planovi postoje nekoliko godina. To je jedan od puteva gdje bi iz kvantitete trebala izrasti kvaliteta te da se stolni tenis vrati na ono mjesto koje mu pripada. Mi smo i ranije, od Sportske zajednice Istarske županije, imali sredstva za podizanje kvalitete, sada će to biti još bolje otkad smo dobili određena sredstva od HSTS-a.
Kakav je stolnoteniski 'život' na istarskom poluotoku?
- U Istri postoji 18 klubova, novi Zakon donio je određene promjene te su se dva kluba ugasila. Dobra je vijest da su se dva nova osnovala. Registrirano je petstotinjak članova u tih 18 klubova. Poreč, koji je bio jedna od perjanica istarskog stolnog tenisa, je trenutno u krizi, ali nadamo se da će se u sljedećim godinama vratiti. Svaka sredina je specifična, Pula, Poreč i Umag imaju tradiciju, normalno je da svi ne mogu biti na istom nivou. Zabilježen je napredak u Buzetu, Pazinu, Labinu, u Bujama je zaživio novi klub, a Vrsar se plasirao u Superligu sa ženama . U županijskom stolnoteniskom savezu imamo razvojne planove, iako smo dosad, zbog brojnih obaveza, bili spriječeni da se ti naši planovi realiziraju onom brzinom kojom bismo željeli - zaključio je Šplajt.