Sun Jiayi: Prvi cilj su mi Olimpijske igre u Tokiju!

Hrvatska stolnoteniska scena odnedavno bogatija je za ime Sun Jiayi. Izvan Kine teško da je tkogod čuo za to ime, ali ne sumnjamo da će je svi vrlo skoro upoznati. Riječ je o mladoj, 17-godišnjoj stolnotenisačici koja je poharala konkurenciju na dva jaka turnira, u Varaždinu i slovenskom Otočcu. Oba u hrvatskom dresu.

Službeno, ona još nije hrvatska državljanka, ali s obzirom na prikazano, odnosno osvojeno, hrvatski stolni tenis mogao bi fino profitirati od ove priče. Kako je sve krenulo objasnio je dr. Martin Tino Časl, koordinator ženske reprezentacije i vlasnik najjačeg ženskog kluba u Hrvatskoj Dr. Časl.
- Kad su me nagovorili da se prihvatim funkcije koordinatora, nagovorio sam Tian Yuan da se prihvati izborničke funkcije. Na posljednjem EP-u izborili smo I. diviziju i na kraju završili na 14. mjestu. Što je dobar rezultat. Ali, iskreno, mene 14. mjesta nikad neće zanimati. Ako se hoćemo pohrvati za medalju, moramo krenuti putem kojim su krenule i ostale veće države, osim npr. Rusije, Rumunjske, Češke... Svi drugi imaju jednu ili više Kineskinja.
Prvi nastup imala je na Croatia Openu u Varaždinu. Uzela je prvo mjesto u pojedinačnom i parovima. U konkurenciji Hongkonžanki, Tajvanki, Japanki, Korejki... Od četvrtfinala u turniru više nije bilo europske igračice. Nekoliko dana kasnije uzela je naslov u pojedinačnom dijelu Slovenia Opena.
Dva jaka turnira - skor 22-0!
- Mala je sjajna, jako draga cura i igračica iznad očekivanja. Možda smo našli curu koja će biti europska prvakinja. Ona bi nas trebala voditi najmanje 15 godina, odlično se slaže s Dorinom Srebrnjak, s kojom je i cimerica. Dorina je u posljednje vrijeme digla svoju igru, skinula neke vrijedne skalpove. To nije slučajno. U parovima ih je milina gledati, a prvi put igraju skupa. Dorina bi u dvije-tri godine mogla među 100 na svijetu, Sun, ako Bog da, u prvih 20. Onda - Europo, evo nas. Ne bih htio ispasti bahat, ali u Europi u juniorskoj konkurenciji jedna ili dvije djevojke mogu igrati s njom. A možda nijedna. Ako sve zakonski riješimo, mogla bi igrati za nas na EP-u za dvije godine, a potom na OI u Tokiju. Uz dobar ždrijeb smiješi joj se četvrtfinale - optimističan je Časl.
Zanimljivo, Sun se nekoliko dana nakon intervjua susrela s jednom od najtrofejnijih mladih europskih igračica svih vremena i trenutnim europskim brojem jedan do 21 godine Adinom Diaconu. U osmini finala Poland Opena Sun je slavila s 3:0 te na kraju osvojila srebrnu medalju na turniru do 21 godine. Odličan nastup imala je i u paru sa Srebrnjak, zaustavljene su u četvrtfinalu.
Sun je rođena 27. veljače 2000. u gradu Daqing. U Kini je igrala 1. ligu (najjača je Superliga), svojedobno je bila prva juniorka Sjevernog kantona, druga kadetkinja u cijeloj Kini, a u juniorskom je stažu bila među prvih 16. U cijeloj Kini. Ekipno su na jednom od turnira koji su pandan našim prvenstvima osvojili prvo mjesto, a od vrijednih “skalpova” valja izdvojiti pobjede nad Wen Jiom, koja je u Kini Top 10 te je bila i kineska prvakinja, te Gu Ruochen, djevojku koja je nedavno igrala polufinale jakog turnira u Austriji te drži 50. mjesto na svijetu.

jeger sun jiayi srebrnjak tian yuan
Nakon što joj je hrvatska izbornica Tian Yuan ponudila dolazak u Hrvatsku, nije joj dugo trebalo da se odluči na taj veliki skok u karijeri.
- Dosta sam pratila moguće igračice i na kraju sam izabrala jedna od najboljih u tom rangu. Igračice iz A programa nisam ni gledala jer je njih ionako nemoguće dovesti. Sun je u rangu kineske B reprezentacije, čim je dobila dozvolu od kluba, to je značilo da može otići. U Kini je jako teško uspjeti u stolnom tenisu, za sportaša je prilika poput ove fenomenalna jer ako nije u A programu, neće vidjeti međunarodnu scenu. Razgovarala sam s njenim roditeljima, koji su jako ponosni na kćer te poštuju njenu odluku. Inače, Sun u Kini nije živjela s roditeljima, već je bila u kampu, gdje je jako teško upasti ako nisi dobar sportaš - objasnit će Varaždinka Tian Yuan, popularno zvana Tina.
Čula je za Hrvatsku, ali njena saznanja o našoj državi tu uglavnom završavaju. Imala je povjerenja u Tian Yuan, koja ima respektabilan status u stolnoteniskoj obitelji. Po dolasku suze su bile neizbježne.
- Prvi joj je dan bilo najteže, nisu joj došle stvari, bila je sama. Ali već drugi dan vratio joj se osmijeh na lice, vidjela je mene, Dorinu itd. Zagreb još nije upoznala, imala je dosta naporan ritam, a dio je vremena provela kod mene u Varaždinu. Bili smo na Špancirfestu i jako joj se svidjelo. Ona je jako dobro dijete, draga, uvijek nasmijana. Voli stolni tenis, ali ima i život izvan dvorane. Voli odlazak u kina, glazbu, serije...
- I šoping - dodaje Sun s osmijehom od uha do uha.
- Njen je forte što je psihički vrlo jaka. Pratila sam je na mečevima i treninzima i nevjerojatno je koliko je stabilna. U bilo kojem trenutku, vodila ili gubila, ona ima isto lice - istaknut će Tian Yuan.
Kao i svaki sportaš, Sun ima ciljeve, a oni nisu mali.
- Prvi su mi cilj Olimpijske igre. Drugi da napravim nešto među juniorkama u svjetskim razmjerima - kazat će Sun Jiayi.
Doduše, za Svjetska prvenstva trebat će čekati pet godina, ali turnire može igrati, što će joj pomoći da se popne u svjetskom renkingu.
- Moj je plan da u Tokiju 2020. igra veliku ulogu. Nezahvalno je prognozirati, to nikad ne radim, a prvi je cilj da ih izbori. Na ovim juniorskim turnirima pokazala je da je zna i može. Naprimjer, na treninzima je pobijedila Mihailovu, curu koja je među 60. na svijetu - kaže Tian.
Istina, za stolom je prešišala konkurenciju, a izvan arene je mirna i tiha. I nasmijana. Ovo kratko vrijeme bacila se na učenje hrvatskog jezika.
- Naučila sam nekih 20-ak riječi: kako si, dobro sam, hvala, molim... - trudila se izgovarati.
I dosta joj je dobro išlo.
- Ma, s njom neće biti problema, mlada je i sve upija - zaključila je Tina.

Tian Yuan: Nikome neće uzeti mjesto
Tian Yuan posebno je istaknula da Sun Jiayi neće nikome uzeti mjesto u reprezentaciji, već svi mogu imati koristi od nje.
- Nama će puno značiti njeno znanje, a i ostalim će curama biti lakše. S njom možemo imati glavnu igračicu. U Hrvatskoj nemamo mnogo stolnotenisačica, pogotovo ne njena ranga. Vjerujem da će ostale igračice imati više uspjeha i napredovati uz nju, njen dolazak treba gledati pozitivno - objasnila je Tina.

Zainteresirana i za hrvatsko ime
Martin Tino Časl iznio je zanimljivu opservaciju da talijanski Kinezi koji idu kod njega u školu imaju talijanska imena. Njegov je prijedlog da, ako će već igrati za Hrvatsku, Sun uzme i hrvatsko ime.
- Recimo Ana Sun, kako ti to zvuči?
Ponovila je i još jednom nabacila osmijeh.
- Nisam o tome razmišljala, ali zainteresirana sam.

Bogata karijera, ali i akademsko obrazovanje
Sun će pohađati British International School, ali s njom će se više raditi individualno.
- Profesori u mojoj školi znaju da gazda voli stolni tenis i sve se lako dogovorimo. Prioritet joj je nastavak karijere, ali svakako ćemo nastojati da stekne akademsko obrazovanje. Ne mora maturirati s 21 godinom, a tu može krenuti od 1. razreda. Kasnije joj diploma naše škole, Cambridgea, otvara vrata bilo kojeg fakulteta u svijetu. Trudit ću se da ima bogatu sportsku karijeru te situiran život kad karijera krene prema zalasku - kaže Časl.

sun jiayi slovenija 2017