Tomić: Nadam se još barem 40 godina našeg memorijala

U svom 41. izdanju memorijal Lovro Ratković doživjet će promjene. I to nabolje. Naime, više to neće biti samo juniorski turnir, neće se održavati samo u Zagrebu i datum održavanja je pomaknut na početak godine. I dok je ovo prvo velika novost, promjena lokacije i termin održavanja nije baš toliko veliko iznenađenje. Barem ne starijim stolnotenisačima. U prijašnja vremena turnir je redovno gostovao po raznim lokacijama bivše države. 
- Je, svake godine bio je drugi domaćin turnira - prisjetio se Žarko Ratković, predsjednik Mladosti, glavni tajnik HSTS-a i Lovrin sin, čije ime nosi turnir, te pritom iznio još neke zanimljive detalje. 
- Uvijek su se dodijeljivala dva prelazna pehara. Onaj muški je isti kao i s početka priče, onaj ženski je novije proizvodnje. Naime, posljednji pobjednik je bio Slovenac i taj se pehar vratio u Zagreb. Onaj za ženskog pobjednika je završio je u Novom Sadu i od 1991. mu se gubi trag. 
Od 1991. turnir se trajno nastanio u Zagrebu, a u 2018. će po prvi put igrati u Dugom Selu. 
- STK Dugo Selo se pokazao kao vrlo dobar klub, organizator i domaćin, a imaju na raspolaganju i vrhunsku dvoranu, koja može primiti toliki broj natjecatelja. Realno, nije to tolika drastična promjena. I dalje je lokacija odlična za većinu stolnotenisača iz raznih krajeva Hrvatske. Što se tiče termina održavanja i tu je kroz godine bilo raznih opcija, od ožujka, veljače pa sad opet siječanj - zaključio je Ratković. 
Sličnog mišljenja bio je i dopredsjednik kluba Slavko Tomić.
- Dosadašnji turniri su imali lošiji termin, uz to i mali koeficjent te jednostavno nije bilo prevelikog interesa. Sad smo odlučili napraviti zaokret, a ono što je veliki plus da smo prvi turnir u kalendarskoj godini. Nadam se da će turnir trajati još barem toliko godina. Možda će u dogledno vrijeme konkurirati i za jače turnire, dobiti međunarodni prefiks... 
Na 41. izdanju natjecat će se tristotinjak igrača i igračica, a mladostaši spremaju iznenađenje za one najmlađe, kojima je reket još uvijek 'pretežak'.
- U nedjelju, s početkom u 11 sati, održat će se natjecanje za djecu do devet godina, koja se kvalitetom ne mogu natjecati u stolnom tenisu. To natjecanje zamišljeno je kao prelazak poligona, nošenje loptice na reketu, preskakanja, provlačenja i slično. Očekujemo mnogo zabave, igara i galame. Gdje nema galame nema ni djece. HSTS i organizator su predvidjeli sportske nagrade za najuspješnije natjecatelje - poslao je pozivnicu Tomić te se okrenuo klupskim planovima.
- Mladost napreduje, otvorili smo nekoliko projekata. Prisutni smo na više lokacija poput škola, parkova, shoping centara. To je jedini mogući put do djece to jest novih članova, koji će nas predstavljati kao što su to radili Tamara Boroš i ostali. Moramo pronaći način kako motivirati trenere, pogotov za rad u školama. To je najteži dio posla, jer raditi s 25 klinaca u jednoj akustičnoj dvorani je nešto posebno i neopisivo ha ha ha. Trenutno u dvije škole imamo 36 prvašića. Dio ćemo sigurno uspjeti zadržati u klubu. Današnja djeca češće dođu isprobati, ali još brže odlaze. Trebamo pronaći način kako ih što dulje zadržati. 
U 2016. Mladost je napravila ogroman podvig. Na kadetskom prvenstvu u Malinskoj mladostaši su osvojili maksimalnih šest zlatnih medalja i dva srebra. 
- To nijedan klub u Hrvatskoj dosad nije napravio i pitanje je kad će se taj rezultat ponoviti. Ono što treba istaknuti je da su svih osam igrača potekli u Mladosti. Naprimjer, na proteklom omladinskom EP-u u Portugalu od sedam hrvatskih reprezentativaca troje ih je bilo iz Mladosti (Ban, Meter, Lončarević nap. a.). U njih je uloženo puno sati rada i očito kvalitetnog. Ban je možda najbolje što hrvatski stolni tenis ima, uz Borovnjaka, Zovka, dečke iz Tis-a itd. Osim što bi trebao biti priključen u radu sa seniorskim reprezentativcima, s njim će raditi i kondicijski trener, koji ga je pratio na treninzima s Tošićem. Ubrzo bi trebao imati plan i program u kojem smjeru dalje. 
Što se tiče seniorske ekipe Mladost je trenutno četvrta u HEP Superligi stolnotenisačica, iako...
- Doigravanje je neizvjesno, imam osjećaj da peh prati naš klub određeno vrijeme. Cakol je prvi dio sezone imala odličan omjer pobjeda i poraza, ali ozljeda ju je udaljila od stola. 
Povrijedila se na atletici u sklopu Kineziološkog fakulteta. 
- Šteta, riječ je o fenomenalnoj curi. Zato mislim da ćemo ove godine teško do doigravanja. Prije dvije godine neočekivano smo uzeli naslov prvaka, ali financije su odredile budućnost te ekipe. Ista stvar je i danas. Kakva će biti ekipa u budućnosti ovisit će o financijama. Politika ove uprave je da se u minus ne ide, a svi znamo da je do sponzora teško doći. Iako, trenutno smo u kontaktu s jednim vrlo jakim sponzorom. To bi mogao biti okidač ovog kluba odnosno prve ekipe - zaključio je optimistično Tomić.