Dobila sam priliku pokazati da znam igrati

ITTF

Stolni tenis jedan je od sportova u kojem godine ne igraju presudnu ulogu. Iako, puno je ipak češća pojava da s “debelim” ulaskom u četvrto desetljeće, igrači lagano privode kraju karijeru. Ili barem o tome razmišljaju. No, ne i Ivana Malobabić.

Prije nepune dvije godine, u dobi od 36, debitirala je za hrvatsku reprezentaciju. Posljednjih tjedana, pak, igra možda i najbolji pingić u karijeri. U Otočecu je na Slovenia Openu iz kvalifikacija ušla u glavni turnir, prije tjedan dana je Milenij Open u Opatiji završila na drugom mjestu, da bi na netom okončanom Zagreb Openu u pojedinačnoj konkurenciji ušla u glavni ždrijeb iz kvalifikacija, u kojima je svladala Japanku Satsuki Odo 4:0! U igri parova je s Petrom Petek dospjela do četvrtfinala nakon što su izbacile aktualne ekipne prvakinje Europe, Rumunjke Samaru i Szocs.
Ivana Malobabić po svemu je bila najveće osvježenje Zagreb Opena s gledišta našeg stolnog tenisa.
- Jako sam zadovoljna s obzirom na to da mi je uoči turnira cilj bio dobro odigrati kvalifikacijsku skupinu. To sam uspjela, ušla u 1. kolo, probila se preko Ruskinje Tajlakove u 2. kolo. Tu sam se našla s Lian Xia Ni, velikom igračicom, koja mi je nekad bila uzor.
To je veteranka, luksemburška Kineskinja. Vitalna 54-godišnjakinja (!) i danas visoko rangirana (51. na svijetu), koja je u karijeri osvojila tri naslova europske prvakinje (Eindhoven 1998. i dva zlata u Zagrebu 2002), bila i svjetska prvakinja 1983. (ekipno i u mješovitom paru). Nakon meča porazgovarala je s Ivanom. Što vam je rekla?
- Rekla mi je da jako dobro igram i da sam već sada napravila jako dobar rezultat. Ujedno, ispričala mi se na prgavoj igri, u sportskom smislu prgavoj, lukavoj, prepredenoj. No, rekla mi je da tu nije bilo zle namjere. Osim toga, ona i inače jako dobro igra na defenzivne igračice.
Zanimljivo, u tom su dvoboju “na stolu” bile ukupno 92 godine! Eto vam i više no jasnog pokazatelja da su pred vama najbolje godine.
- Meni to odgovara. Po stilu, kao defenzivka mogu još jako dugo igrati. Dulje nego ostale zato što sam i tjelesno dosta dobro spremna. U biti da, planiram još jako dugo igrati.
Koja je formula ovog vašeg stolnoteniskog “cvjetanja”?
- Dobila sam priliku - vrlo će kratko, malo prigušenog glasa Ivana.
Uz dodatak, sada malo glasnije.
- Dobila sam priliku pokazati da znam igrati.
Tko vam je dao priliku?
- Tina. Izbornica Tian Yuan.
U redu, kao što ste rekli dana vam je prilika. Međutim, koliko ste sami tome pridonijeli? Jeste li promijenili nešto u radu, treningu?
- Prvenstveno volim stolni tenis, ali i živim sportski. Ulažem dosta u sebe, treniram, radim puno na kondiciji. Trudim se, pokušavam razmišljati pozitivno.
Kakve su ambicije nakon Zagreb Opena?
- Voljela bih da dobro odigramo to SP, da se vratimo u Prvu diviziju. Imamo korektnu skupinu. Od jačih suparnica izdvajam Francusku i Slovačku, dok nam Meksiko, Uzbekistan i Kolumbija ne bi trebali predstavljati prevelik problem.

TEKST PREUZET IZ SPORTSKIH NOVOSTI, MEDIJSKOG POKROVITELJA ZAGREB OPENA