Čengić: Osigurali smo 200 tisuća kuna više za stručni rad

Nova stolnoteniska sezona je krenula, a za Hrvatski stolnoteniski savez dogodilo se nekoliko promjena.

Jedna od važnijih novosti da HSTS u 2019., nakon dugogodišnje suradnje s Butterflyom, prelazi u tvrtku Tibhar. O čemu je riječ pojasnio je direktor HSTS-a Renato Čengić.
- Nije se ta suradnja dogodila iznenada, jer mi smo dugi niz godina bili u kontaktu s Damirom Jurčićem, jednim od čelnih ljudi Tibhara, bez kojeg ovo ni ne bi bilo moguće. Zadnjih 6-7 godina smo surađivali na kampovima za mlade perspektivne igrače i ovo je samo nastavak vrlo dobre dosadašnje suradnje. Na natječaju su svi imali jednaku priliku, no na kraju smo odabrali Tibhar, koji je ponudio odličan ugovor. Dobit ćemo preko 100 stolova, 200 arena, 12 tisuća loptica i dvostruko bolji financijski ugovor. Ovo je najbolji ugovor HSTS ikad!
Ugovor starta od 1. siječnja 2019. i trajat će četiri godine. 
- Stolovi su nam nepohodni za naše akcije. Velik dio stolova nam je potreban za Zagreb Open, Croatia Open u Varaždinu, prvenstvo Hrvatske i za regionalne centre. Naime, pri sklapanju ugovora Tibhar je bio jako zadovoljan s našom strategijom regionalnih centara. 
Okrenuli smo se akcijama u sljedećih godinu, dvije.
- Uskoro nam slijedi Croatia Open u Varaždinu, a u 2019. taj turnir će biti u Golden seriji turnira. Drago mi je će Hrvatska imati imati tako jaki omladinski turnir. U 2019. turniri takve jačine će se igrati samo na Tajlandu, Kini i Hong Kongu. Opatija ima svoj Milenij Open, grad je izdvojio velika sredstva za taj turnir od kojeg očekujemo još veći napredak. Tu je i nezaobilazni Zageb Open. Od ove godine novost je i kamp u Višnjiku, HSTS je platio smještaj 14 talentiranih stolnotenisača, grad je dao besplatnu dvoranu, a nadovezuje se na turnir Barba Tomo Amižić, koji će sigurno još više rasti u svakom pogledu. Ima još vrlo dobrih turnira, planova, ali polako. Sve u svoje vrijeme. 
Važna vijest stiže iz HOO. Krovna organizacija hrvatskog sporta dopustila je HSTS-u veću prenamjenu redovitih sredstava. I to je dopušteno samo HSTS-u. 
- Tri godine sam se borio i napokon smo uspjeli. Naime, iz redovitih sredstava prenamjenit ćemo dodatnih 200 tisuća kuna za stručni rad. Samo da razjasnim, HSTS nije dobio više novaca od HOO-a već će nam umjesto dosadašnjih 80 tisuća kuna sada nam raspolaganju biti 240 tisuća kuna za stručni rad. Želimo u nekim sredinama, gdje imamo čvrstu bazu, pojačati stručni rad. Dosad smo uvijek imali problema s plaćanjem trenera, sada će to biti nešto lakše. Struka je ključni dio razvitka stolnog tenisa. 
No, ima i jedna malo lošija vijest. Najavljivani regionalni turniri, koji bi se igrali u Sloveniji, Srbiji i Hrvatskoj, svojevrsni sateliti, nisu pali na plodno tlo u ITTF-u i ETTU. Barem zasad. 
- Mi smo s naše strane sve napravili, sva tri nacionalna saveza su za, ali nismo dobili podršku krovnih organizacija te je sada sve na čekanju. Dali smo ideju, troškovnik, sustav natjecanja, ali nismo dobili nikakav pismeni odgovor. Usmeno su rekli da još razmišljaju, ali ništa konkretno. Umjesto toga ponudili su nam da Zagreb Open uđe u Challenge plus konkurenciju, što nam je trenutno neprihvatljivo. Ti novi turniri samo gomilaju rashode, a ništa ne daju zauzvrat. Problem je što smo mala zemlja i teško možemo pokrenuti veće promjene. Trebat će vremena. Razgovarao sam sa Zlatkom Čordašom, kojem se svidjela ideja, i tek slijede ozbiljniji razgovori. To su turniri na kojima bi nastupali igrači i igračice iznad recimo 150. mjesta na svijetu, s malim troškovima natjecanja, vrlo dobrim nagradnim fondom. Također, morali bi se i bodovati za svjetsku rang listu. Bez toga nema smisla. 
Potom se Čengić okrenuo poslovanju Saveza, na kojeg je ponosan. 
- HSTS nema dugova prema nikome. Savez je stabilan, postoje možda tekući dugovi, ali na bazi godine smo solventni. Sve ide svojim tokom, pratimo sve akcije, no teško bi živjeli bez organizacije turnira i sponzorstava od HEP-a i Erste banke. U sportskom dijelu drago mi je da mladi pokazuju potencijal, no ključ svega je pronaći put do seniorske vrste. Ogledalo Saveza je muška i ženska seniorska reprezenatcija. Muška vrsta je perjanica, ostvarili su odličan rezultat na SP-u, a očekujemo dobre nastupe i na EP-u. Što se tiče djevojaka nadamo se da bi mogle do I. divizije. Također, drago mi je da je novi sustav natjecanja donio pomake. Sve više mladih igra stolni tenis, no želimo još veće brojke za što će trebati više vremena. Kao što sam rekao, stručni rad mora biti bolji, na nama je da to isfinanciramo - istaknuo je i dodao jednu stvar, koja ga muči. 
- Svakodnevno dobijamo zahtjeve od rekreativnih klubova za pomoć u opremi i sličnim stvarima, a Savez za to nema sredstva. Na nama je da pomažemo klubove koji imaju selekcije mladih igrača i igračica. Njima moramo pomoći, naravno koliko čemo biti u mogućnosti. 
Za kraj, Čengić se dotaknuo legendardnog Dragutina Šurbeka, jednog od najboljih hrvatskih sportaša, koji nas je napustio u 2018. 
- Šurba je bio moj idol, prijatelj, savjetnik, trener... Velik gubitak za hrvatski sport i stolni tenis. Ponosni smo što smo ga imali, on je naš vrh. HSTS će pronaći način kako da mu se oduži, pronaći ćemo način kako da bude zapamćen za sve buduće generacije.