Knežević: U Dubrovniku se osjećam kao sportaš

Mnogi iz njegove generacije su već odavno stolni tenis sveli na rekreaciju, no ne i on. Dragan Knežević s 51 godinom jedan je od najstarijih igrača prvenstva Hrvatske ili ti HEP Superlige, a u Vodovod Osijeku je igrač i trener.

U stolnoteniske vode zagazio je prije 38 godina, 1987. s Vodovodom je izborio Prvu Jugoslavensku ligu, a od neovisnosti Hrvatske Vodovod je uvijek u najvišem ligaškom rangu. Doduše, Osječane je napustio 2004., a bilo ga je svuda. Od Austrije, Njemačke, osječke Olimpije, Dr. Časla, Donata i tako sve do 2014. kada se vraća u matično jato...
Od najvećih uspjeha može izdvojiti drugo mjesto u bivšoj državi u mješovitim parovima sa Šikoronjom, u Hrvatskoj je bio prvak u mješovitim parovima, prvak u parovima, osvojio je dva Top-a 12, a bio je u sastavu reprezentacije Hrvatske na prvom službenom susretu od proglašenja neovisnosti. U prosincu 1991. u Zagrebu je tada ugošćena Slovenija. Dugo traje njegova karijera, ali i dalje je tu te s jednakim žarom involviran u sva zbivanja.
- Iskreno, volio bih da više ne igram, barem ne na toj razini, no stjecajem okolnosti još sam tu. Fizički i mentalno se jako dobro osjećam, ali 'kidaju' me sve te obaveze. Nije lako istodobno trenirati, igrati, voziti... Naprimjer, vozim momčad za Split, igram susret koji traje 3 do 4 sata, pa u 21 sat vozim nazad za Osijek. S druge strane nemam problema s ozljedama, dobro se osjećam. Odmah nakon buđenja napravim vježbe za leđa, sve to ponavljam i nakon treninga, dosta se istežem itd.. Svaki trening bacam loptice ili spariram, non stop sam u akciji. Rekao mi je jedan kolega da će sve biti teže kad pređem pedesetu. Evo, napunio sam ih i osjećam se kao prije desetak godina - kazat će Knežević koji prima šale na svoj račun, ali ne ostaje ni dužan.
- Kad 'kiksam' partiju dečki komentiraju 'a ne možeš ti više, ipak imaš godina'.
No, zanimljiva situacija dogodila se nakon što je Vjekoslav Zovko na kvalifikacijama izborio svoje mjesto u reprezentaciji za Svjetsko prvenstvo.
- Sljedeći dan smo igrali meč i ja sam ga pobijedio. Odmah sam se uhvatio telefona i rekao da idem nazvati izbornika Karkovića kako bi bio red da umjesto njega vodi mene. Doduše, u posljednje vrijeme rijetko pobjeđujem Zovka.
Ne respektira suparnike, ali ih poštuje. Tu, po njemu, leži ključ što je još uvijek za stolom.
- Posložio sam tako u glavi da me ne zanima tko je s druge strane stola, bitno je da ja igram svoje. Najveća vrlina mi je mentalna snaga, u svaki meč idem na pobjedu i to drži u odnosu na mlađe suparnike. Sve se može utrenirati, ali ako ne vjeruješ u sebe onda si jako limitiran.
Prisjetio se jedne situacije.
- Moj suigrač je igrao protiv Tošića. Izgubio je taj susret unatoč vodstvu, pa je kasnije priznao da se prepao. Tada sam mu rekao da se nema čega bojati, pa nema Tošić pištolj. U meč treba ulaziti bez straha i bez obzira tko je s druge strane stola, to je jedini način.

Prisjetio se i zanimljive anegdote s Jakovom Krivićem, tada još uvijek mladim igračem Vodovoda.
- Prije nekih petnaestak godina zvao me s Croatia Opena. 'Knez, igram s prvakom Hong Konga'. Na što sam mu odgovorio: 'Pa što, nemaš što izgubiti, samo vjeruj u sebe'. Zvao me nakon dva sata i rekao: 'Dobio sam ga'. Nije ni bio svjestan da može protiv tako jakog suparnika. Svi ulazimo u te susrete da se kao ne osramotimo ili kako bi poraz bio podnošljiv. Ali, to je pogrešno.
Ove sezone Vodenima ne ide po planu, trenutno su deveti s dvije pobjede, ali i bodom manje zbog neodigranog susreta. Tri susreta su izgubili nakon sedam mečeva. Kneževićev omjer pobjeda i poraza je 1-7. Zanimljivo, lani su imali najbolju sezonu u povijesti kluba, izborili doigravanje, bili treći u Kupu, Zovko i Banek su osvojili državno, obojica su nastupali za reprezentaciju...
- Liga je ove sezone jača nego lani, svatko može dobiti svakog. Vjerujem da ćemo 'proraditi' u nastavku sezone. To sve isto vrijedi i za mene. Svakako ćemo biti bolji.
Ovaj vikend su u Dubrovniku u gostima kod Libertas Marinkolora, jedne od najjače momčadi HEP Superlige. Lani su Osječani bili jedina momčad koja ih je dobila u regularnom dijelu natjecanja.
- To mi je najdraži teren za igranje, tamo se osjećam kao sportaš. Zbog gledatelja, ljudi koji vole stolni tenis, navijanja... Kad bi tako bilo u svakoj dvorani to bi bila uživancija.
Budućnost kluba, po Kneževiću, je dobra i orijentirani su na rad s mladima.
- Šeco dobro radi s 'klincima', imamo perspektivu. No za to će trebati vremena. Realno, naš klub će se u budućnosti oslanjati samo na domaće snage. Naravno da bih volio da si možemo priuštiti jedno kvalitetno pojačanje, za utakmice i sparinge, ali to trenutno nismo u mogućnosti.
U utorak, 20. studenoga, Osijek će ugostiti utakmicu kvalifikacija za ekipno Europsko prvenstvo između Hrvatske i Poljske. Ključan meč za prvo mjesto u skupini.
- Organizacijski je sve posloženo, trudit ćemo se ostaviti što bolji dojam. Prema najavama postoji interes publike, nadam se da će ljubitelji stolnog tenisa doći u što većem broju. Našim dečkima će trebati pomoć s tribina - zaključio je Knežević.