Andrej Gaćina: Opasniji sam i brži igrač nego prije

Nije bio kraj godine koji si sportaš može poželjeti. Početkom studenoga Andrej Gaćina obnovio je ozljedu zadnje lože desne noge i prisilno morao pauzirati.

Propustio je neke važne reprezentativne i klupske mečeve, ali to vrijeme je iskoristio kako bi se vratio “u život”. Prvi službeni nastup imao na jakom Pro Touru u Mađarskoj, gdje je zaustavljen u 2. kolu od Slovaka Wanga Yanga. Vrlo brzo nakon toga zablistao je u klupskom dijelu. Predvodio je UMMC do važne pobjede u četvrtfinalu Lige prvaka, protiv Post Mühlhausena je dobio dvije partije, prvu i onu odlučujuću!
- Odličan osjećaj, naravno da je ljepše kad pobjeđuješ i kad si zdrav, ha ha - rekao je Gaćina, kojem se po glasu čulo da je živnuo.
- Ozljeda je došla u trenutku kada sam se opet dobro osjećao. No, nakon tog turnira u Austriji shvatio sam da se moram dobro zaliječiti, da nešto moram mijenjati. Krenuo sam raditi u Body&Mind centru i, prema svemu sudeći, to je bio pun pogodak. Krenuli smo početkom prosinca, dosta raznovrsnih stvari radimo, funkcionalnih treninga, pilatesa na reformeru itd. Zasad mi sve sviđa, što je najbitnije, dobro se osjećam. Brz sam, a i lakši nego prije. Još više pazim na prehranu. Ne osjećam bolove, čak imam osjećaj da je kao nekad prije nego su krenule ozljede - prepun pozitivnih dojmova sipao je Gaćina.
- Svaki dan radim na prevenciji, redovan sam na treninzima. Mirela mi piše programe što trebam svakodnevno raditi, bez obzira na to gdje se nalazim.
Inače, Mirela Anić je vlasnica spomenutog centra i trener bogate biografije.
U prvom službenom povratku u arene Gaćina je “skinuo” Mengela.
- Nisam znao što uopće mogu očekivati. Za mene je to bio neugodan ždrijeb, no na kraju sam se iznenadio u kakvoj sam kondiciji. Tek kad kreneš ozbiljnije igrati dobiješ pravu informaciju u kakvom si stanju, a pogotovo kod mene s obzirom na probleme s nogom. Jer tu ipak nema kontroliranih pokreta. U 2. kolu igrao sam s neugodnim slovačkim lovcem. No, i tu sam bio blizu, iako mi on nikad nije odgovarao, pogotovo taj njegov soft. U drugom setu sam vodio 7:1, praktički sve setove sam izgubio u fiksu. Svaki set napravim po dvije-tri greškice i onda se to na tom nivou skupo plaća.

 

gacina anic 1


Sunce ga je obasjalo nakon spomenute Lige prvaka. Lijep je osjećaj pomoći suigračima, pogotovo nakon što jedno vrijeme nisi bio u stanju.
- Inače s igračima iz Mühlhausena igram dobro, protiv Jancarika i Habesohna nisam nikad izgubio. Na pripremama u Kopenhagenu Zoki (Zoran Primorac nap. a.) me pohvalio da dobro izgledam, da se dobro krećem i da razmišlja da me gurne u vatru. Ispalo je odlično. Doduše, nisam očekivao da ću igrati odlučujući meč, mislio sam da će dečki to prije zaključiti. Pogotovo Fang Bo, ali vidjelo se i prije meča da nije pravi. Nakon Mađarske je letio za Kinu, pa odmah u Njemačku, ostavilo je to traga na njemu. Razumljivo je, iako je odličan igrač nije on robot. Nisam strahovao ili imao pritisak, znao sam što trebam raditi i nametnuo svoju igru. U svakom pogledu sam bio nadmoćniji.Ž
Nešto ste mijenjali?
- Pojačao sam forhend, sad jače ulazim, to jest jače udaram lopticu. Puno sam na tome radio s izbornikom Nevenom Karkovićem i zasad funkcionira. Naravno, još uvijek nije idealno, još ima crnih rupa. Treba dosta raditi, ali sad sam opušteniji i opasniji. Svakako sam jači igrač nego prije.
Promijenio je način treniranja.
- Treniram dulje, ali jednom dnevno. Osjećam da mi je glava slobodnija i da se do sljedećeg dana više zaželim stolnog tenisa. Prije sam znao dva puta dnevno trenirati i već nakon nekoliko dana osjetim zamor. Dođeš na trening i shvatiš da to nije to. Je, ja se oznojim, ali to je bilo odrađivanje - zaključio je Gaćina, inače 65. igrač na svijetu, koji je ne tako davno bio u svjetskom Top-u 20.