Kojić: S Walterom Welsom sam potpisao ugovor karijere!

ITTF

Ako netko može biti zadovoljan svojom igrom i napretkom u protekloj sezoni, onda je to upravo Tomislav Frane Kojić.

Hrvatski stolnoteniski reprezentativac godinama se vrtio oko 200. mjesta, malo gore, pa čas dolje. No, u 2018. krenuo je s 180. mjesta, da bi krajem iste godine dosegnuo rekordno 128. mjesto na svijetu. I nije na tome stalo, u siječnju 2019. opet je srušio vlastiti rekord te je trenutačno 118. igrač na svijetu. Prema nekim proračunima, vrlo je blizu ulasku u Top 100.
Pružio je odlične nastupe na ekipnom Svjetskom prvenstvu, četiri pobjede i dva poraza. Također je odlične predstave pružao i u klubu Kapfenberg. Lani su osvojili Kup, bili drugi u prvenstvu, a ove sezone opet su u igri za doigravanje. No, to mu je ujedno i posljednja sezona u tom klubu. Njegove igre nisu prošle nezapaženo i na stol je sletjela ponuda koja se ne odbija. Sljedeću sezonu branit će boje Walter Welsa, aktualnog austrijskog prvaka i četvrtfinalista Lige prvaka.
- Ovo mi je ugovor karijere! I igrački i financijski. Riječ je o momčadi koja godinama igra Ligu prvaka, i to me najviše od svega privuklo. Doveden sam da igram na prvoj poziciji, a pogotovo jer Korejac Park Ganghyeon neće igrati sve susrete. Lani smo upravo od njih izgubili u finalu austrijskog prvenstva. Moguće da se ove sezone opet sretnemo, no ako bude igrao Korejac, onda su oni ipak na papiru najjača momčad.
Kako su reagirali u Kapfenbergu?
- Drago im je bilo zbog mene. U Welsu sam dobio bolji ugovor, igrat ću najjače europsko klupsko natjecanje i potpisao sam ugovor na dvije godine. To nisam mogao odbiti.
Zadovoljan je svojim nastupima u posljednje vrijeme.
- Dobro sam igrao na Pro touru u Mađarskoj, a moram zahvaliti izborniku Nevenu Karkoviću i Savezu jer su mi naknadno platili turnir u Kataru koji nije bio u planu. Vide da se trudim, a meni je drago što me prate. Nakon Katara ću igrati turnir u Omanu, koji sam si sam financirao. Ta dva turnira su mi šansa da još napredujem.
Koliko ste blizu Top 100?
- Koliko sam blizu toliko i daleko. Ovisit će o nizu faktora. Kinezi sada na svaki turnir šalju brdo igrača. Istodobno se promijenio način bodovanja i otvara se mogućnost mnogim azijskim igračima za ulazak među 100 najboljih. Prije si nastupom na Svjetskom prvenstvu dobio veliku količinu bodova, koja je praktički bila nedostižna za mnoge igrače koji nisu unutar reprezentativnog kruga. Sad su smanjili bodove za nastup na SP-u i mnogi vide svoju priliku na Pro tourevima. Naprimjer, sedmi Japanac lakše može dohvatiti mojih 500 bodova sa SP-a ako igra Pro toureve. Moj napredak ovisi o formi, zdravlju, pripremi... Drago mi je što sada imamo odlične uvjete u Zagrebu, imamo dobru grupu kojoj se sad priključio i Wei Shihao, a i treneri Neven Karković i Željan Gaćina su nam non-stop na raspolaganju. Svakako povoljna situacija za moj razvoj.

kojic sipos

Najveća je želja...
- Svakako da se kao momčad kvalificiramo na Olimpijske igre. To će doći vrlo brzo, kvalifikacije su u siječnju 2020. godine. Za to se trenira i živi! Uvertira će biti Europske igre u lipnju ove godine.
Kojić je upisao i trenerski tečaj. No, iako su pojedinci dobili krive pretpostavke, on je sebi isplanirao nešto posve drugo.
- Sve tečajeve, škole i fakseve rješavam usputno uz igračku karijeru. Vjerujem da za sve ima vremena, samo se treba organizirati. Sve to smatram alatima, poput šarafcigera i bušilice, koji će mi koristiti tijekom karijere i nakon nje. Trenutačno me jedino zanima profesionalno igranje stolnog tenisa, ali jednoga dana, kad se otvori neka pozicija, želim biti spreman. Ne znam što će to biti nakon igračke karijere, ali želim birati što želim raditi.
No, djelomično je već i trener. Sparira talentiranom Rumunju Siposu koji drži sedmo mjesto na svijetu na rang-listi do 21 godine.
- Puno je ljudi mislio da radim grešku nakon što sam se prihvatio tog posla, a ja mislim da mi je pomoglo. Nisam samo njegov sparing-partner, nego treniramo ravnopravno. Naravno, ima situacija kad mu bacam loptice, ali sveukupno gledajući, ja sam mu poput starijeg brata, koji ga usmjerava. Naprimjer, prije naše suradnje brljao je s prehranom, išao je kasno spavati, nije radio kondicijsku pripremu itd. Sad je to sve promijenio, skinuo je deset kilograma, bitno se popravio. Gušt mi je raditi s nekim tko želi trenirati, a perspektivan je igrač.
Kao igrač napreduje, kao trener gušta, kako mu ide s 'pelenama'?
- Odlično, uživam. No, dosta me nema kod kuće, gotovo 15 dana u mjesecu, što je puno kad imaš malo dijete. Ali, zaručnica Dora ima razumijevanja, uz sve to i ona završava fakultet, a pomaže nam i baka servis - zaključio je Kojić.