Suhodolčan: Najbitnija nam je zdrava atmosfera i stabilnost kluba

Od petka do nedjelje Varaždin će opet disati stolnoteniskim plućima.

Na rasporedu je 49. otvoreno prvenstvo Varaždina ili ti 15. memorijal Mirko Abramović. Kao i svake godine ovaj turnir će biti vrlo dobro posjećen, jedan je od većih u Hrvatskoj po broju sudionika, a tako će biti i ove godine kada će na njemu nastupiti oko 450 natjecatelja iz Hrvatske, ali i Slovenije, BiH i Austrije.
Organizator je STK Varaždin, koji je ove godine slavi 50 godina postojanja. Priča je krenula 1969., osnovali su ga zaljubljenici u ovu igru, a cijelu priču zakotrljala su dva Mirka, Abramović i Belaj. Pedeset godina kasnije klub je konstantno prisutan u vrhu hrvatskog stolnog tenisa.
- Svake godine idemo prema naprijed, stabilan smo klub koji spada u kategoriju najboljih u Hrvatskoj. Ako ne i najbolji kod žena. Imamo odličnu omladinsku školu, ulažemo u mlade, imamo dva vrlo jaka turnira, a cilj je da još više napredujemo. Organizacijski, u radu s mladima, tehnički ali i financijski - istaknut će Tomislav Crnadak, predsjednik kluba.
- Glavni sponzor kluba je lokalna uprava, ali određena sredstva zarađujemo i kroz turnire. No, nisu tu samo pitanju novac jer na tim turnirima nastupaju i naši mladi igrači. Ne znam jel bilo godine da nismo imali svog predstavnika na Croatia Openu što nešto govori i o klupskom stručnom radu. Kad se pokrenula ideja o Croatia Openu imali smo sreće zbog Ivančina, koji je ipak naš Varaždinac. Pomogao nam je da dobijemo prvi turnir, a mi smo se pokazali kao odlični domaćini. Rastemo iz godine u godinu, imamo gotovo savršene uvjete, ali svejedno nismo očekivali da ćemo tako daleko. No, trudimo se da svake godine budemo sve bolji.

varazdin 2019 20


U Superligi su uvijek u vrhu, a nadaju se da će tako biti i ove godine. Trenutno su petoplasirana ekipa s istim učinkom (3-2) kao i četvrtoplasirana Mladost.
- Dr. Časl je s inozemnom ekipom prvi pretendent na naslov, nama predstoji borba za drugo mjesto s Aquaestilom. U ekipi imamo dvije seniorske reprezentativke, Petru Petek koja je aktualnu dvostruka prvakinja države te Ivanu Malobabić. Za razliku od lani pojačala nas je Karla Franović, koja je došla studirati u Varaždin i na nju dugoročno računamo. Dosad smo uvijek bili nešto slabiji na trećoj poziciji s obzirom da su igrale cure iz našeg pomlatka, ali sad ipak imamo tri seniorke. Puno očekujemo od mlađih igračica, Janja Matijašec je najbliža prvoj ekipi, kadetska reprezentativka Jelena Vukelić je na dvojnoj registraciji u Hodošanu, kao i Lucija Sitar. Ove godine pripreme je dobro odradio Matej Stočko, ušao je u krug deset kadeta u Hrvatskoj. Pojačavamo rad u školi, imamo 15-tak klinaca koji svakodnevno rade, a probat ćemo okupiti još toliko. U radu pomaže i Petra Petek, koja se okušava u trenerskim vodama - kazat će Saša Suhodolčan, glavni trener Varaždina.
Nemaju u planu dovoditi inozemna pojačanja s kojima bi im se izgledi za naslov prvaka bitno povećali.
- Ništa ne želimo raditi silu. Najlakše je dovesti možda neku Kineskinju i biti prvak. Idemo putem stvaranja naših igračica. Petar Petek je ponikla u našem klubu, tu je i Janja Matijašec, dugo godina tu je bila i Mihaela Brodar, kao i Tena Kovaček. Ivana Malobabić je ovdje niz godina, a sada je stigla i Karla Franović. Bolje biti treći ili četvrti s s domaćom ekipom, nego prvak sa strankinjama. Je, meni i Petri fali to prvenstvo kao kruna svega, ali nema smisla siliti. Normalno, ako se ukaže prilika probat ćemo napasti neku od titula, ali trenutno je dr. Časl svijet za sebe. Klub je na zdravim temeljima, nekoliko godina je bilo neizvjesno. Mora biti dobra atmosfera, to je ključ svega. Te da onda da iz nečeg takvog izađu nova Petra Petek, Ivana Malobabić ili slična igračica. Naravno, volio bih da osvojimo ekipnu titulu, ali bitno mi je da bude zdrava atmosfera i stabilan klub.
Ubacio se Crnadak.
- Vjerujemo da će doći i naše vrijeme.
Te preuzeo mikrofon.
- Grad nam je najveći pokrovitelj, ali trudimo se uz sebe imati i nekoliko manjih sponzora koji pomažu više logistički. Realno, uvijek je domaća ekipa i najjeftinija, ali razvijanje domaćih igračica je naša snaga. I ne želimo ulaziti u financijske dubioze. Svojedobno smo imali financijskih problema, no sada smo sve stabilizirali. Želimo dugoročno riješenje opstanka kluba te da dočekamo još 50 godina.

varazdin 2019 klinci


Suhodolčan je istaknuo neke od lanjskih uspjeha.
- Kadetkinje su ekipne prvakinje, juniorke viceprvakinje, seniorke viceprvakinje i osvojeno drugo mjesto u Kupu. Petek je opet osvojila duplu krunu, Malobabić je lani bila najbolja igračica lige. Svakako prije svega želimo dobru omladinsku školu.
Ambicija za nešto više, kako kaže, trenutno nema.
- Kroz 15 godina karijeru isključivo sam bio vezan uz Varaždin. Je, nekoliko puta sam bio u kadetskoj reprezentaciji, kao i pomoćnik Nevena Cegnara uz kojeg sam puno vidio i naučio. No, trenutno nemam nikakvih ambicija osim Varaždina, iako imamo dvije igračice u vrhu hrvatskog stolnog tenisa.
Ponovno je uskočio Crnadak.
- Nikad se ne zna što donosi sutra ha, ha. Moj cilj je dugoročno biti u vrhu hrvatskog stolnog tenisa. Doći će vrijeme kad će se posložiti situacija za uzeti neku ekipnu titulu. Također, nećemo ni svake godine imati prvake, ali s dobrim i predanim radom doći će generacija koja će sve to osvojiti.
Inače, ove godine varaždinska regija obilježava 90 godina igranja stolnog tenisa. Ovaj sport je uvijek dobro kotirao na sjeveru Hrvatske.
- Cijela ova cijela regija je s jako mnogo liga, klubova, imamo tradiciju.
- Kao i puno entuzijazma. Ja sam u ovom sportu nekih 39 godina i uvijek je stolni tenis vrlo dobro kotirao. Kao i da se radilo dobro, a nadam se da će tako biti i u budućnosti - zaključio je Suhodolčan.

Varazdin CroOpen 2019