Hrvatska otvara Europsko prvenstvo sa Švicarskom

Hrvatska će u nedjelju startati na ekipnom Europskom prvenstvu u Malmöu, a prvi suparnik našim stolnotenisačima bit će Švicarska.

Dobar suparnik za otvaranje prvenstva, s pobjedom bi napravili veliki korak među 16 najboljih, ali našu ulogu favorita treba i potvrditi u areni.

- Ti prvi mečevi na turnirima su uvijek specifični, najbitnije je upisati pobjedu - istaknut će izbornik Neven Karković, koji na raspolaganju ima Tomislava Pucara, Andreja Gaćinu, Filipa Zeljka, Franu Kojića i Ivorana Bana.

- Švicarci su na prvu nepoznanica, ali okvirno znamo kako igraju. Imaju jednog defenzivnog igrača, zato je s nama na pripremama trenirala Ivana Malobabić. U svakom slučaju moramo biti 100 posto spremni da se ne dogodi nekakvo iznenađenje.

U našoj skupini je i Austrija s kojom smo se susreli u kvalifikacijama za ovo Europsko prvenstvo. U Dubrovniku smo slavili 3:2, u uzvratu izgubili 3:0, ali u oba susreta su bili izmijenjeni sastavi.

- Na prvu to je meč 50-50. Svi rezultati su u opciji, može lako na našu, ali i njihovu stranu. U Dubrovniku su oni igrali bez prvog reketa, u uzvratu smo mi nastupili s juniorima. Meč u kojem će odlučiti tko će biti smireniji, odlučniji. Gardos je odličan taktičar, Habesohn poznat po otvorenoj igri, a Levenko isto dobar taktičar, neugodan igrač koji je nedavno i osvojio Feeder. Teško je nešto prognozirati osim da će odlučivati nijanse.

Prve dvije momčadi iz svake skupine proći će u osminu finala, a prvo mjesto bi trebalo jamčiti lakši ždrijeb. Naime, prvoplasirani će na drugoplasirane momčadi.

- Prvo mjesto vjerojatno nosi bolji ždrijeb u osmini finala, ali ne i nužno. Na SP-u smo mi bili odlični, osvojili prvo mjesto, pa na kraju igrali s Nijemcima koji su neočekivano kiksali i bili drugi. Najveći favoriti za naslov su prve četiri momčadi, a to su Švedska, Njemačka, Francuska i Portugal - zaključit će Karković.

Švedska je domaćin i ima odličnu postavu, svakako su prvi favoriti za naslov prvaka. Iza njih su Nijemci, koji dolaze bez Franziske, Qiu Danga i Franziske, ali bez obzira su i dalje jaki. Francuze predvode odlična braća Lebrun, uz iskusnog Gauzya, Portugalci su spoj iskustva (Freitas, Apolonia i Monteiro) te mladosti (Geraldo). Iza njih tu je cijeli niz reprezentacija koje su opasne, poput Engleske, Slovenije, Češke, Danske, Poljske, Rumunjske, Slovačke, Belgije, a među njima je i Hrvatska. U osmini finala bi ih trebali vidjeti, a onda će sve ovisiti o ždrijebu i raspoloženju. Ulaskom u četvrtfinale bi bili korak do medalje, ali bi ujedno i potvrdili nastup na ekipnom Svjetskom prvenstvu.

Susret sa Švicarskom se igra u nedjelju u 13 sati, dok je meč s Austrijom u isto vrijeme u ponedjeljak.