Pobjedom nad Austrijom osigurana prva pozicija

Hrvatski stolnotenisači u drugom susretu skupine E na Europskom prvenstvu pobijedili su Austriju s 3:1.

I potvrdili ono što se i priželjkivalo, a to je prvo mjesto u skupini što bi u osmini finala trebalo jamčiti lakši ždrijeb. No, to trek treba vidjeti kako će se rasplesti ostale skupine i na kraju što će donijeti kuglice.

Meč s Austrijom nije krenuo u željenom smjeru, iako je raspored mečeva bio baš ono što je izbornik Neven Karković priželjkivao. Pucar je na startu izgubio od Roberta Gardosa s 3:1. Nakon toga u meč u igru nas je vratio Andrej Gaćina pobijedivši Daniela Habesohna s 3:1 i pritom donio potrebnu mirnoću. Njih dva su se susrela u kvalifikacijama za ovo Euro i tada je Gaćina bio bolji (3:0). Slijedio je susret Frane Kojića i Andreasa Levenka, koji se vrlo dobro poznaju iz austrijske Bundeslige. Kojić je u posljednje vrijeme gubio od Levenka, nedavno je u prvenstvu ispustio 2:1 i 10:9, ali ovog puta je Austrijanac napustio arenu pognute glave (3:0). Točku na 'i' stavio je Pucar, koji je izdominirao Habesohna (3:0). U kvalifikacijama za EP u Dubrovniku Pucar je ispustio vodstvo od 2:0 protiv Habesohna, ovog puta Austrijanac nije imao šanse.

- Dan prije meča sam vizualizirao meč Zeljka i Levenka i odlučio dati prednost Kojiću. Naime, problem je što Zeljku u ovoj dvorani smeta svjetlo pri visokoj servi. S druge strane znao sam kako stoje Kojić i Levenko te da je zadnja tri puta izgubio od Austrijanca. Odlučio sam da Frane ima više šanse i ispostavilo se kao pogodak. Druga stvar je što smo pogodili postavu, htjeli smo da Pucar igra s Gardosem, a pogotovo Gaćina s Habesohnom, kojeg uglavnom pobjeđuje. No, kao što sam i prije susreta rekao, to je kvalitetna ekipa, kako je otišlo na našu stranu, tako može i njihovu. To su uvijek egal mečevi. Bili smo mirniji u važnim trenucima, s ove dvije stvari, koje sam spomenuo ranije, i taktički bolji te vjerujem da je sve to skupa odigralo ulogu - istaknuo je izbornik Neven Karković.

Sada našim stolnotenisačima slijedi dvodnevna pauza, dok će Austrijanci tražiti pobjedu i prolaz protiv Švicaraca. S kime ćemo u borbu za četvrtfinale i potvrdu nastupa na Svjetskom prvenstvu, znat će se tek u utorak navečer kada se završi rasplet u svim skupinama.

- To više nije na nama, tu sada može biti svašta. Nadamo se da će nam ovo prvo mjesto donijeti povoljniju varijantu u nastavku prvenstva - zaključio je Karković.

HRVATSKA - AUSTRIJA 3:1
Pucar - Gardos 1:3 (-5, -9, 5, -6)
Gaćina - Habesohn 3:1 (9, -9, 4, 9)
Kojić - Levenko 3:0 (9, 9, 8)
Pucar - Habesohn 3:0 (3, 9, 6)

Poredak: Hrvatska 2-0, Austrija 0-1, Švicarska 0-1