Hrvatska bez polufinala i medalje, Nijemci se provukli

Hrvatska muška reprezentacija poražena je u četvrtfinalu Europskog prvenstva od Njemačke s 3:2.

Naši dečki su bili na korak do ulaska u polufinale, da osiguraju najmanje broncu protiv favoriziranih Nijemaca, ali drama petog meča i petog seta pripala je braniteljima naslova. Nijemci u Malmöu nisu nastupili u najjačem sastavu, ali svejedno su imali jaku momčad predvođeni iskusnim Timo Bollom, osmerostrukim pojedinačnim prvakom Europe, koji je svih ovih godina potpisivao ekipna zlata za Njemačku. U njegovom dobu Njemačka u posljednjih 16 godina samo dvaput nije bila prvak Europe.

Usprkos toj njihovoj dominaciji, njihovom jačem kadru, bili su bili zreli za pad. I činilo se da sve ide u tom smjeru. Pogotovo nakon što su Andrej Gaćina i Filip Zeljko poništili pobjedu Bolla nad našim Tomislavom Pucarom. Što je najbolje i taj prvi meč je bio potpuno otvoren. Pucar se u karijeri nije previše puta susreo s Bollom, a kada i je Nijemac je bio osjetno dominantniji. No, u Malmö je to bio totalno drukčiji meč u kojem je naš stolnotenisač itekako mogao svladati legendarnog Nijemca. U svakom setu je početak pripao Pucaru i do određenog trenutka je vodio igru. U prvom setu je vodio 6:4, u drugom je slavio, u trećem je imao 4:2 i 7:6, a u četvrtom 8:5 pa poslije i set loptu, ali ništa nije moglo poremetiti iskusnog Bolla. Bez obzira na godine klasa je vječna. Nije bez razloga jedan od najboljih europskih igrača u povijesti, iako itekako ostaje dojam da je ovaj meč vrlo lako mogao i na našu stranu.

Gaćina i Zeljko su odigrali skoro pa savršene mečeve, suparnicima nisu dopustili niti set. Gaćina je svladao Benedikta Dudu s glatkih 3:0. Fantastična izvedba u režiji našeg najiskusnijeg igrača. Bio je to jedan od onih mečeva u kojima Nijemac ne bi pobijedio ni da se igralo tri dana. Gaćina ga je na momente izluđivao rješenjima, a ljevoruki Nijemac je samo mahao glavom. Na tom valu nastavio je i Filip Zeljko protiv Ricarda Walthera (3:0). Nijemac je bolje otvorio, poveo 6:1 i 7:5, ali potom je uslijedio niz hrvatskog stolnotenisača. Nanizao je šest uzastopnih poena i osvojio taj set. Sljedeća dva seta je diktirao igru, pogotovo u trećem gdje je otvorio sa 6:0.

Nijemce je u igru vratio Boll pobijedivši Gaćinu s 3:0. Naš stolnotenisač nije imao pravu šansu za nešto više. Gaćina s Bollom ima izuzetno loš omjer pobjeda i poraza, iako je bilo tu dosta gustih mečeva u karijeri. No, ovo svakako nije bio jedan od tih.

U meču odluke Pucar je cijelo vrijeme lovio zaostatak za Dudom, Nijemac je puno bolje otvorio. poveo 1-0 pa 2-1 u setovima. Činilo se kako je nakon izjednačenje (2-2) pronašao rupu kod ljevorukog Nijemca, s kojim inače ima nepovoljan skor. Igraju jedan protiv drugoga još iz juniorskih dana i Duda je dosad slavio šest puta na međunarodnim turnirima. No, u zadnjem njihovom dvoboju pobijedio je Pucar. Imao je igru u odlučujućem setu, mučio je Dudu sa servisom pa i poveo 6:4. Neizvjesnost je bila do 7:7, a potom se Nijemac odvojio i finiširao. Treba reći da je tu bilo i dosta sreće za Nijemca. Kod 5:3 je jedva spasio lopticu i onda još dobio poen uz pomoć prasice. Sve to dogodilo mu se i kod 9:7, a potom i kod 10:7. Tri prasice su previše za jedan ovakav set.

Šteta, velika šteta. Hrvatska je zamalo šokirala favorita i osvojila prvu ekipnu medalju još od 2014.