Dr. Časl ne misli stati, Aquaestil se nada, Varaždin bez Petek

U subotu starta ženska Superliga, naslov prvakinja brani dr. Časl, a novaci u ligi su Pula i Požega.

Zagrebačka ekipa iz Dedića je praktički privatizirala ligu, u posljednjih 11 sezona deset puta je osvojila prvo mjesto, a u novoj sezoni lovit će deveti uzastopni naslov prvakinja. I na dobrom su putu da to ostvare. Lani su ostvarili maksimalnih 18 pobjeda, a za očekivati je da će sličan scenarij biti i ove sezone.
Okosnicu ekipe činit će Mirela Đurak Blažičević i Dorina Srebrnjak, a tu je neuništiva Luksemburžanka Ni Xia Lian, koja je lani ostvarila skor 13-0 usprkos što je u 61. godini života. No, njena genijalnost je poznata i van granica Hrvatske, nije bez razloga 43. na svijetu. Klub je napustila Klara Cakol, iza koje je bila odlična sezona u kojoj je ostvarila 20 pobjeda i tek dva poraza, ali ekipa iz Dedića se pojačala s 24-godišnjom Belgijkom Lisom Lung, koja je svojedobno (2021.) bila 110. igračica svijeta. No, nije to sve jer još su registrirane 26-godišnja Tajlanđanka Tamolwan Khetkhuan, svojedobno je bila oko Top 100 na svijetu, i 30-godišnja Hongkonžanka Lee Ho Ching, 113. igračica svijeta. Moćno za većinu najjačih europskih liga, a ne za Hrvatsku gdje dr. Časl dominira godinama.

Aquaestil je lani osvojio drugo mjesto, a u novoj sezoni će opet probati napasti i prekinuti dominaciju Zagrepčanki. To sigurno neće biti lagan zadatak, ali na papiru su jedini koji mogu ugroziti dominaciju ekipe iz Dedića. Kadar je praktički isti kao i lani, predvodi ih neizostavna Xue Han Vukelja, koja je lani bila prva igračica prvenstva s omjerom 27-3. Tu su još Sofija Šeredeha, lani 14-6, i nova mlada akvizicija Elena Vukovac. No, najjače ime je svakako Amerikanka Amy Wang, koja drži 31. mjesto na svijetu. Na prvi njihov dvoboj nećemo čekati dugo jer Aquaestil već u 2. kolu gostuje kod dr. Časla (18. listopada). 
STK Zagreb je lani bio treći, no za razliku od tada ostali su bez Ivane Tubikanec, koja je vukla ekipu i ostvarila 24 pobjede i 6 poraza. Oko kluba su okupili mlade talentirane djevojke, predvodi ih Zrinka Rebić, a tu su Franka Miškić, Lana Benko, Slovenka Sara Tokič i od lani Ivona Štriga, koja je ujedno i najstarija od spomenutih (2004.). Vjerojatno rezultati neće biti tako dobri kao lani, ali svakako će ih biti gušt za gledati jer su okupili mlade nade hrvatskog i slovenskog stolnog tenisa.
Varaždin je od svih doživio najveće promjene. Klub se oprostio od Petre Petek i to nakon 17 godina! Godinama je Pepa bila nositelj te ekipe, u tom periodu je osvajala brojne naslove prvaka države, kao i razne druge trofeje, ali nikad nije uspjela odvesti Varaždin do klupskog naslova. No, za to ima i valjani razlog jer je konkurencija u posljednjih godina stvarno bila prejaka. Bit će čudno vidjeti Varaždinke bez Petek, koja je bila zaštitno lice kluba sa sjevera Hrvatske.

- Nakon 17 godina kako ja to volim reći radosti i veselja, jer STK Varaždin je ostavio neizbrisiv trag i u tom sam klubu provela najljepše vrijeme, odlučila sam promijeniti sredinu. Uvijek volim spomenuti svog prvog trenera Vilima Šagija i početke koji su vezani uz klub u Žabniku, ali s trenerom Sašom Suhodolčanom i STK Varaždinom postigla sam sve što se moglo. Bila sam četverostruka prvakinja države, tri puta prvakinja Hrvatske u paru, osvojila sam Zagreb Open, a jedino nisam uspjela s klubom osvojiti naslov ekipnog prvaka. Nadam se da ću se jednog dana opet vratiti u klub i možda osvojiti i tu titulu koja mi nedostaje - rekla je Petek, koja će u novoj sezoni, zajedno s Tubikanec, predvoditi STK Sveta Nedjelja Novaki prema Superligi.

Varaždin se oprostio od svog prvog reketa, nema ni Nataše Skočilović, ali su zato doveli ponajbolju igračicu lige - Klaru Cakol. Tu su starosjedioci Jelena Vukelić i Karla Franović, a nova akvizicija je i Indijka Kheya Ketan Shah. TIS-u se iz Austrije vratila Ida Jazbec, ostala je i Marta Vukelić, koja je lani bila treća igračica lige (21-7), a na okupu su ostale i Ana Švarc, Sunčica Zajec i Bruna Gučin. Te četiri ekipe bi trebale činiti vrh tablice, ali ne treba otpisivati ni Mladost. Zagrepčanke su ostale bez Mirne Tomić, zadržane su mlade reprezentativke Dora Ćosić i Bruna Borovec, pridodana je i Victoria Pustaj. Najveće pojačanje bi trebala biti Fathimath Dheema Ali, koja je reprezentativka Maldiva. Ovo ljeto je dulje vrijeme boravila u Zagrebu i Mladost je odlučila koristiti njene usluge i u nju se polažu velike nade. 
Vrsar isto nije previše mijenjao, okosnica je ostala ista, Martina Rioža, Manca Fajmut, Sena Smailji i Marta Jurčević, a na to su pridodali Emu Marn. Mladost iz Petrinje je lani ostala prva iznad crte, a ekipa je ostala u istom sastavu kao i lani (Ivana Marinić, Neva Gojković, Ana Murat i Lucija Dankić). Pula se nakon godine dana izbivanja ekspresno vratila u superligaško društvo, a kostur ekipe se nije bitno mijenjao. Predvodit će ih Tamara Ramić, tu su njihova 'djeca' Nikolina Miličević i Larisa Putigna, a kao pojačanje je stigla Mirna Tomić. Požega je posljednji put igrala u Superligi u sezoni 2020./21. U odnosu na lani nema više Victorije Pustaj, a dovedena je Ukrajinka Jelizaveta Zoidze, tu je i neizostavni prvi reket Nikolina Raguž, a ostatak ekipe čine mlade domaće djevojke Nera Vujasinović i Laura Ambruš.

Najveći fokus bit će na dvoboju dr. Časla i Aquaestila odnosno mogu li Dugorešanke zaustaviti dominaciju Zagrepčanki. Bit će zanimljivo vidjeti okršaje mladih reprezentativki i u kojem smjeru će se razvijati Benko, Pustaj, Ćosić, Miličević, Rebić, Vukelja, Miškić, Putigna, Gučin, Vukelić, Vukovac, Gojković... Kao i može li Cakol ponoviti sezonu i pokucati na vrata seniorske reprezentacije. Isto vrijedi i za M. Vukelić, iza koje je dobra sezona i puna je motiva za dokazivanje. Također, u ligi je sve više igračica iz inozemstva, a dolaze sa svih strana svijeta poput Luksemburga, Hong Konga, Tajlanda, Indije, Maldiva, SAD-a, Belgije, Slovenije itd. Od deset klubova samo TIS, Pula i Mladost petrinja su sastavljeni od isključivo hrvatskih igračica.