Prva pobjeda Marathona, uvjerljiv nastup Varaždinaca

Nakon 5. kola Superlige stolnotenisača više nema niti jednog kluba koji nije ostvario barem jednu pobjedu ove sezone.

Donedavno je to bio Marathon, ali nakon ovog kola te susreta s Vodovodom (3:2) i to se promijenilo. Moglo se to naslutiti nakon što je prvi meč Alen Jalžabetić dobio Luku Lozušića s 3:2 (3, 7, -7, -8, 7), što mu je prva pobjeda ove sezone (1-13). Teško je bilo za očekivati da će Roko Tošić arenu napustiti poražen s obzirom na to da je ove sezone u vrhu liste najboljih igrača s 10 pobjeda i tek jednim porazom. Tako je i bilo, u drugom susretu s 3:0 je nadigrao Marija Baneka. Osječani su smanjili nakon što je Fran Mihaljević s 3:0 svladao Vjekoslava Nemeca, a malo je nedostajalo da Jalžabetić ostvari i drugu pobjedu te okonča meč. Igrač Marathona je vodio 2:1, no na kraju je slavio Banek (8, -9, 11, -10, -7). Prva dva boda potvrdio je Tošić koji je bez problema svladao Lozušića. U drugom okršaju ovog vikenda Marathon je svladan od Požege (3:1), a svi susreti su završili u tri seta. Za domaće pobjedu je ostvario Roko Tošić, dok su kod gostiju po pobjedu upisali Domagoj Maglić, Marko Vidaček i Josip Mustapić.
Vodeća momčad lige Libertas Marinkolor je uspješno odradila potencijalno neugodna gostovanja u ovom kolu. Je, Dubrovčani su bili favoriti u ovim susretima, ali trebalo je to i potvrditi u areni. U prvom susretu su pobijedili dosad vrlo dobar GSTK Zagreb (3:1), kojemu je to tek drugi poraz ove sezone (6-2). Zagrepčanima je pripalo otvaranje meča, Leon Benko je s 3:2 (3, 1, -5, -9, 13) svladao Mihu Simovića. No, to je bilo sve od domaće momčadi s obzirom na to da su do kraja susreta dobili još dva seta. Filip Čipin je s 3:0 nadigrao Ivana Hencla, potom je Tomislav Japec s 3:1 pobijedio Filipa Borovnjaka, a za kraj je Čipin s 3:1 bio bolji od Benka. U drugom susretu ovog kola Pituri su s 3:0 svladali Pulu. Dubrovčanima je Pula ostala u gorkom sjećanju od lani, tada su iznenađujuće ispali u Kupu, ali ovog puta Puljani nisu bili niti blizu tako nečemu. Gosti su ispustili tri seta u cijelom susretu, jedina kakva takva neizvjesnost bila je u drugom susretu je Čipin s 3:2 (-7, 4, 9, -11, 5) dobio Aleksa Krstevskog.
STK Zagreb je ostvario sedmu pobjedu ove sezone, na domaćem terenu su nadigrali Požegu (3:0) i Vodovod (3:1). Zagreb se lako obračunao s Požegom, jedina neizvjesnost bila je u trećem meču gdje je Luka Zlatkov s 3:2 (6, -10, 9, -12, 8) svladao Marka Vidačeka. Nakon toga zagrebaši su dva boda upisali i protiv Osječana. Kod domaćih pobjede su ostvarili Borna Petek (2) i Tomislav Kolarek, a kod gostiju Banek je bio bolji od Gabrijela Marjanovića, koji je dobio priliku umjesto Zlatkova.
Varaždinski Starr je i ovog puta domaćinstvo svojih susreta pružio u Zagrebu, a dvorana na Velesajmu im očito odgovara s obzirom na to da im je uspješnost 100 posto ili ti 4 od 4. Protiv dalmatinskih klubova su odigrali gotovo dva identična susreta, a dobili su Split i Donat s 3:0. Oba puta Ronald Ređep i Rino Vidan su glatko pobijedili u svojim mečevima, a potom je finiširao Petar Znika i oba puta je slavio u petom setu. Protiv Splita je svladao Lovru Kaleba (-9, 11, 6, -5, 10), a protiv Donata bio je bolji od Davorina Pongraca (8, 6, -3, -9, 2).
I Split i Donat su utjehu pronašli u pobjedama nad Velikom Goricom. Zadrani su bolje otvorili, Danijel Mijatović je s 3:2 (7, 9, -8, -7, 3) dobio Lovra Zovka. Ipak, Goričani se vraćaju u igru nakon što je Marko Habijanec s 3:2 (6, -7, 4, -2, 12) pobijedio Tomislava Zubčića. No, na kraju se ispostavilo da je to bilo sve od domaćih, prvo je Davorin Pongrac s 3:1 svladao Antu Jakića, a dva boda osigurao je Zubčić, koji je s 3:1 bio bolji od Zovka.
Split je s Goričanima istrčao u najjačem sastavu. Otvaranje je pripalo domaćima jer je Zovko s 3:1 nadigrao Dominika Zeljka. No, to je manje više bilo sve od domaćih s obzirom na to da su sljedeća tri meča otišla na stranu gostiju. Sva tri meča su završila s 3:0. Bilo je nekih setova gdje se sve moglo zakomplicirati, ali u svim neizvjesnim situacijama slavili su Splićani.
Na vrhu se dogodila promjena, branitelj naslova Libertas Marinkolor je zasjeo na vrh, a na kontu imaju maksimalnih osam pobjeda. U sljedećem kolu Dubrovčani dočekuju Starr, koji je drugoplasiran sa 7-2. Varaždinci su nešto slabiji ove godine, već imaju dva poraza, a tek treba u kakvom će sastavu stići na jug Hrvatske. Indijac Divyansh Srivastava nije bio u sastavu Starra od početka listopada i poraza od STK Zagreb. U stopu ih prati STK Zagreb (7-1), a GSTK Zagreb je nakon dva tjedan na vodećoj poziciji pao na četvrto mjesto (6-2). Slijede Split (4-4), Požega (3-5), Vodovod (3-5), Donat (3-5), Pula (2-6), dok su na dnu Velika Gorica (1-8) i Marathon (1-7).