Održana Godišnja skupština HSTS-a

U subotu hotelu Zonar održana je Godišnja skupština Hrvatskog stolnoteniskog saveza na kojoj su bili predstavnici 57 klubova od ukupno njih 102.

Skupština je trajala oko dva sata i to vrlo ugodnom okruženju, sve odluke su donesene jednoglasno. Uvodnu riječ održao je predsjednik Zoran Primorac, a potom se i održala minuta šutnje za preminule ljude koji su bili naše stolnoteniske obitelji, a to su Ivan Dumić, Dino Demirović, Vilim Šagi, Silvija Herceg, Boris Mikolčević i Dubravka Fabri Mošnja.
Najvažnija stvar s Godišnje skupštine da je izmijenjen to jest dopunjen Statut, na kojem su radila tri pravnika, Krunoslav Belić, Bojana Poljak Suhodolčan i Domagoj Cik.
- Nadam se da će ovo biti Statut koji će spajati, a ne razdvajati. Doneseni su neki akti koji će omogućiti lakši rad Saveza, kao i nas koji donosimo odluke - istaknuo je Zoran Primorac.
- Pri izmjeni Statuta pitalo se i predsjednika Zorana Primorca kao i ostale ljude vezane uz Savez odnosno stolni tenis. Zoran Primorac cijelo vrijeme ističe da je transparentnost i inkluzivnost jako bitna te je u ove promjene bilo uključeno više ljudi - kazao je pravnik Domagoj Cik.
Među ostalim, u novi Statut je uvrštena i Komisija za žalbe. To tijelo će biti nezavisno od Saveza, to jest žalbama se više neće baviti Izvršni odbor, kako je to do sada bio slučaj.
- Nije logično da se žalbama bavi Izvršni odbor tako da će se formirati neovisna Komisija za žalbe, u kojoj će biti više pravnika te će njihova odluka po pitanju žalbi biti konačna. Takvu preporuku smo dobili i od Biserke Vrbek, direktorice Ureda za pravne i zajedničke poslove Hrvatskog olimpijskog odbora. Naravno, ovakav naš Statut će biti poslan na konačnu procjenu pravničkoj službi HOO-a. Preporuka HOO-a je da dio Skupštine bude i Udurga igrača, koja će samostalno birati svoje predstavnike i koji će imati pravo glasa - istaknuo je Domagoj Cik.
Sva izvješća su prihvaćena jednoglasno, a jedno od važnijih je bilo ono financijsko.
- Osobno mi je najvažnije da je sve u redu s financijama i da je sve po zakonu. Drago mi je da smo imali reviziju, koja je i potvrdila naše tvrdnje. Jedan smo od pet najboljih Saveza u Hrvatskoj po tim pitanjima, a to nam je potvrdio i direktor HOO-a. Financijska situacija je dobra, bila je ovo godina u kojoj smo završili u pozitivi, a nemamo dugova prema nikome i sva obveze su ispunjene - istaknuo je Renato Čengić, direktor HSTS-a te dodao:
- Nakon svega sam ponosan da svima mogu pogledati u oči nakon svih inspekcija.
Na Skupštini je dodijeljena plaketa to jest zahvala za doprinos u radu Saveza bivšem predsjedniku Zlatku Pospišu, koji će izmjenom Statuta postati i prvi počasni predsjednik Saveza.
- Kada smo potpredsjednik Martin Tino Časl i ja kretali u tu priču prije 12 godina Savez je bio u velikim problemima. Napravili smo cijelu priču ispočetka, vratili sve dugove, a nije bilo lagano. Sjećam se i prvog ugovora s HEP-om, koji je dogovoren uz pomoć Nevena Cegnara. Te dotacije su spasile rad Saveza, kao i da smo mogli isplatiti zaostatke prema ljudima koji su sve držali na životu poput Alena Ivančina.

Primorac Pospis 2023


Važna vijest je da su skupštinari podržali kandidaturu HSTS za ekipno Europsko prvenstvo u Zadru 2025. godine.
- Dosad smo obavili mnogo razgovora s Europskom stolnoteniskom federacijom i mislim da imamo dobre šanse dobiti to veliko natjecanje. U Zadru imaju savršene uvjete i ovo je jedna super prilika za nas - kazao je Primorac.
Nakon svega Primorac je pod rubrikom razno istaknuo kako je Savez financijski potpomogao u realizaciji filma o Antonu Tovi Stipančiću.
- Još čekamo gdje će i kada biti prikazan film o Tovi, postoji nekoliko opcija, ali nam je jako drago da je tako nešto napravljeno. Autor te lijepe priče je Damir Jelić, a tako ne zaboravljamo naše šampione. Također, u ovoj produkciji pomogli su i ETTU i ITTF. Negdje u zraku nam stoji ideja da napravio novi dokumentarni film o velikom Dragutinu Šurbeku, probat ćemo to realizirati zajedničkim snagama. Oni su velikani ne samo hrvatskog sporta, već i europskog i svjetskog sporta.

Skupstina 251123 1

Skupstina 251123 2