HSTS i Sveučilište u Šangaju dogovorili suradnju!

Kroz povijest je poznato da je stolni tenis spajao nacije, a slična situacija ponovila se i ovih dana kada su se hrvatski i kineski sportski djelatnici opet našli za stolom.

Doduše, nije to bio zeleni ili plavi stolnoteniski stol, već smeđi uredski, ali učinak je - isti. S tim da za razliku od stolnoteniskog susreta nije bilo poraženih, ovo je bio 'meč' u kojem svi dobivaju.
Hrvatski stolnoteniski savez, veleposlanstvo NR Kine u Hrvatskoj i Sveučilište u Šangaju potpisali su memorandum o suradnji. Za hrvatski stolni tenis fantastična vijest, jer kad spomenete Kinu u ovom sportu onda od toga nema boljeg. U niti jednom sportu na svijetu ne postoji tolika dominacija jedne zemlje kao što to ostvaruje Kina u stolnom tenisu.

Delegacija Hrvatskog stolnoteniskog saveza, predvođena direktorom Renatom Čengićem, tajnikom Goranom Radanovićem te Tian Yuan, bivšom igračicom i izbornicom hrvatske reprezentacije, ugošćena je u veleposlanstvu NR Kine gdje je uz domaćina veleposlanika NR Kine u Hrvatskoj Qi Qianjina bila i jaka delegacija kineskog sveučilišta. U Zagreb su stigli Li Yin, kancelar Sveučilišta u Šangaju i direktor stolnoteniskog centra (CTTC), Shi Zhihao, predsjednik stolnoteniskog centra na Šangajskom sveučilištu i bivši svjetski prvak, Ren Jie potpredsjednik CTTC-a, Zhang Dingding, supervizor međunarodnog stolnoteniskog centra na sveučilištu i Xia Mingna, direktorica za medije.
Ovo nije prvi put da HSTS i NR Kina uspostavljaju suradnju u području stolnog tenisa. Prva suradnja uspostavljena je 2020. i funkcionirala je neko vrijeme. U Hrvatskoj su gostovali kineski treneri, obilazili hrvatske klubove, a potom je sve stopirano zbog Covida-19.

Hrvatska Kina memorandum o suradnji 2

No, dolaskom Zorana Primorca na čelo HSTS-a opet je sve zaživjelo, jedna od točaka njegove kampanje bila je obnova suradnje s Kinom. I sad se to ostvaruje.
- Ovo je nastavak suradnje koja je započeta prije Covida-19, nažalost akcija je prekinuta zbog pandemije. Bili smo jako zadovoljni s tim trenerima studentima te se sad ta suradnja opet obnavlja. Potpisan je sporazum sa Sveučilištem iz Šangaja s kojim imamo jako dobru suradnju, kao što imamo veliku podršku veleposlanika NR Kine u Hrvatskoj Qi Qianjina, koji nam je jako puno pomogao i ovo je početak jedne dobre suradnje. Veliko hvala i Tian Yuan, koja je jedna od najzaslužnijih za uspostavu suradnje. Po meni je ovo 'win-win' situacija za nas i njih. Jedna od opcija našeg sporazuma je i što želimo slati naše igrače u Kinu. Jako smo zadovoljni s ovim projektom kao Savez, nadamo se da će naš mladi igrači imati najviše koristi od toga. I oni koji će trenirati u Šangaju, ali i oni koji će raditi s kineskim trenerima u Hrvatskoj, kao i treneri koji će odgajati naše mlade naraštaje - istaknuo je Zoran Primorac, predsjednik Hrvatskog stolnoteniskog saveza.

Prvi kontakti su ostvareni početkom 2024., prvi sastanak je održan u ožujku, a sredinom travnja je već potpisan memorandum o suradnji. I pritom je iz Šangaja stigla stvarno brojna i moćna delegacija što dovoljno govori o ozbiljnosti projekta.

- Velik dan za naš Savez jer nema jačeg partnera od Kine u ovom sportu. Za nas je to jako zanimljiva priča i hvala svima što je sve ekspresno dogovoreno. Ono što nas je najviše zanimalo je razmjena znanja. Dogovoreno je da će u Hrvatsku stići četiri trenera u prvoj fazi, koji će se ovdje zadržati tri ili četiri mjeseca. I pritom obilaziti naše klubove po Hrvatskoj. Treneri bi trebali stići u rujnu ili listopadu ove godine. Nakon toga bi trebali doći još tri ili četiri trenera. U načelu je sve dogovoreno, još to sve treba to operativno provesti - objašnjavao je direktor Renato Čengić te nastavio:

- Također, plan je da naši najbolji mladi igrači i treneri gostuju u Kini, na njihovom Sveučilištu u Šangaju koje je stvarno spektakularno. Također, organizirat će se i seminari za naše trenere gdje će gostovati ponajbolji kineski treneri. Kao i još neke akcije, ali o tome ćemo pričati kada za to dođe vrijeme. Ovom suradnjom želimo potaknuti klubove na veći angažman u stručnom radu s djecom i uključivanjem što većeg broja djece u klubove. Klubovi stvaraju bazu, a selekcijom djece iz baze stvaraju se nacionalne selekcije. HSTS će kao i do sada najtalentiraniju djecu kroz reprezentativne programe dizati na viši nivo.

Kinezi su izrazili spremnost da pomognu u razvoju hrvatskog stolnog tenisa, ali suradnja bi trebala ići u oba smjera. Njih zanima razvoj sportova u kojima nisu toliko dobri, a ponajviše ekipnih sportova poput nogometa, košarke, rukometa, vaterpola itd. Zato je HSTS organizirao sastanak u Hrvatskom olimpijskom odboru gdje je kinesku delegaciju ugostio Damir Šegota, direktor ureda za olimpijske programe.
- Proširili smo suradnju na ostale sportove, mi imamo model kako smo surađivali. Oni žele suradnju s Hrvatskim olimpijskim odborom, Kineziološkim fakultetom i nacionalnim savezima. Damir Šegota je obećao da će ih sve povezati, a kineska delegacija će tek izložiti što nude i što bi htjeli, tek treba doći pisana forma doći s njihove strane - zaključio je Čengić.

 

Hrvatska Kina veleposlanik Qi Qianjin

Hrvatska Kina memorandum o suradnji 3

 

Arapović: Bio sam na dosta lokacija u svijetu, ali Šangaj je imao daleko najbolje uvjete

Hrvati su već isprobali uvjete koje pruža Sveučilište u Šangaju, a jedan od tih je i Darko Arapović, izbornik juniorske reprezentacije i otac Hane, jedne od najboljih hrvatskih stolnotenisačica.
- Bio sam s Hanom na tom Sveučilištu prije jedno četiri godine. Hana je tada igrala na turniru najboljih kadeta svijeta u ekipi svjetskih 'nada'. Tada smo i trenirali s njima, a sve je vodio Chen Bin, bivši trener od Ding Ning, olimpijske pobjednice i trostruke svjetske prvakinje. Riječ je o jednom velikom stručnjaku i prekrasnom gospodinu, koji je danas u mirovini - prisjetio se Arapović te dodao:

- Taj sportski dio je nešto poput sportskog centra na Mladosti, samo jedno četiri ili pet puta veći. U sklopu toga je mnoštvo zgrada u kojima su razni sportovi, internat, sportski muzej itd. Znam da je i košarka jako popularna. Što je najbolje na vanjskim terenima ima ljudi u 1 i 5 ujutro, praktički non stop je netko na košu.

Stolnoteniska dvorana je na nekoliko katova.
- Na prvom katu je dvorana s 40 stolova, na drugom su uredi, a na trećem dvorana od 25 stolova s tribinama. Ma fascinantan objekt, stvarno je sve podređeno stolnom tenisu. U prizemlju treniraju studenti i klubovi, na gornjim razinama su dvorane za druge namjene. Pored toga je hotel s pet zvjezdica, restorani itd. Bio sam na dosta lokacija u svijetu i nisam vidio boljih i funkcionalnijih uvjeta za stolni tenis što sam doživio u Šangaju. Možda i postoje, ali ja nisam doživio. I odlično smo primljeni od kineskih domaćina. Tko god bude išao tamo siguran sam da će biti zadovoljan uvjetima, treningom itd. Imamo lijepe uspomene iz Šangaja - zaključio je Arapović dodavši da je taj stolnoteniski objekt ujedno i ITTF centar za razvijanje azijskog stolnog tenisa.

 

Hrvatska Kina memorandum o suradnji 4

Hrvatska Kina Radanović Čengić Tian Yuan

Hrvatska Kina memorandum o suradnji 6