Zagrepčanin ušao u krug stotinjak sudaca na svijetu

Željko Prša je dugogodišnji hrvatski stolnoteniski sudac, a odnedavno se može pohvaliti da je ušao u odabranu grupu u tom svijetu.

To jest nije ušao tek tako, već se za to izborio. Taj 63-godišnji Zagrepčanin je postao vlasnik titule 'International referee' ili ti po hrvatski međunarodni Vrhovni sudac što je najveći nivo u stolnoteniskom sudačkom svijetu. Sada je unutar kruga 126 međunarodnih Vrhovnih sudaca na svijetu.
- Postoji još jedan napredni nivo, za što treba položiti dodatne ispite, ali uglavnom ovo je sami vrh - istaknuo je Prša, koji je za tu titulu radio već neko vrijeme.

Ovo mu je drugi pokušaj da postane međunarodni Vrhovni sudac. Prvi pokušaj je bio 2017. u Bratislavi, gdje je zamalo i uspio. Od tada je prošlo sedam godina dok se ponovno nije otvorio natječaj u Europi. Epidemija je sve usporila...
- Titulu sam 'zaradio' u češkom gradu Havirovu, sve skupa je trajalo četiri dana, sastojalo se od vježbi, prezentacija, performansa i na kraju polaganja. Za tu poziciju moraš doći s predznanjem, tamo se steknu finese potrebne da bi uspješnije riješio ispite i situacije na turnirima.

Prsa Zeljko 2024 3

Ispit se sastojao od tri pismena i jednog usmenog dijela.
- Prvi dio ispita se sastojao od 20 pitanja i izračuna plasmana u grupi TOP 8 turnira. U drugom pismenom ispitu trebalo je izraditi ždrjebove za ITTF i WTT turnire. Treći pismeni se sastojao od izrade satnice i rasporeda za suce. Zadano je bilo broj igraćih stolova, broj sudaca na raspolaganju, vrijeme ručka, večere itd. Kada sam sve završio i provjeravao izrađenu satnicu, predavač se dignuo i rekao da je sudac broj 6 završio na hitnoj, te neće suditi, što znači da treba napraviti izmjene u satnici . Tu se trebalo snaći, ali to su sve situacije koje se događaju na turnirima, i ja sam ih imao u karijeri, ali nisam ih očekivao na ispitu. Usmeni dio ispita su bila po dva do tri pitanja od svakog predavača. Radilo se uglavnom o situacijama koje se događaju na turnirima, a to sam prilično dobro odradio. Na kraju sam dobio uvid u testove, a sve skupa moja ocjena je bila - prolaz. Ždrjebove sam riješio 100 posto, satnicu 90 posto, pitanja 70 posto, plasman u grupi 100 posto, te intervju također 100 posto.

Certifikat je dobio prije mjesec dana, nakon čega je odmah angažiran da bude 'Deputy referre' na Europe Youth Series u Sarajevu. Titulu Vrhovnog suca ITTF-a ima pet hrvatskih sudaca, a od aktivnih Spasoje Matijević iz Rijeke i Mladen Vidović iz Čakovca. Prša je napunio 63 godine, a karijeru suca započeo je 1983. U mirovini je tri i pol godine, a po struci je inženjer strojarstva i diplomirani inženjer prometa, a cijeli radni vijek proveo je u Gredelju.

- Ispit za suca sam položio kod pokojnog Zvonka Franjčeca. U početku sam sudio turnire tipa Zagipinga. Kada se rodila kćer napravio sam pauzu, a ponovno sam se vratio 1992. gdje sam do dan danas. Na čelu Udruge sudaca Hrvatske je od 2005. to jest već peti mandat. Nikad nisam bio aktivan igrač, a obožavam ovaj sport od petog osnovne. U predvorju škole smo imali četiri stola. Prijatelj i ja smo svaki slobodan trenutak visili na tim stolovima, znali smo dolaziti ranije u školu i po dva sata igrati. Uz to igrali smo po kvartu, dvorištima, tada je bilo stolova na svakom kutku.

Rođen je u Zagrebu, na Trešnjevci, kod placa. U Sokaz ga je uveo pokojni Zdravko Martinović, a sada više ne igra utakmice, iako je na listi igrača.

- Znam odraditi ovaj dio nakon tekme.
Rekli bi - najslađi dio. No, vratimo se sudačkoj organizaciji. S ovom titulom Prša može biti sudac na Olimpijskim igrama ili Svjetskom prvenstvu. No, na najvišem rangu suđenja tu ima iskusnijih, za tako nešto trebaju godine i godine posla.

- Sudio sam na dva Svjetska prvenstva i četiri Europska prvenstva u parastolnom tenisu. Kao i dva klasična Europska prvenstva. Dok sam radio probao sam ići za 'Blue Badge' (suci koji sude za stolovi za vrijeme igre), ali odustao sam zbog posla jer nisam mogao putovati. Prije korone sam položio ARE , napredni sudački ispit, i bio na tečaju za Blue Badge, ali tada je sve stalo zbog te pandemije. Što je najbolje još uvijek sam u postupku za Blue Badge, ali ja sam definitivno odustao od toga. U međuvremenu mnogo je sudaca steklo status Blue Badge, te da bi zadržali status moraju ga potvrđivati na turnirima, a ima i mnogo kandidata koji žele tu titulu. Osobno ću odraditi još poneki turnir klasičnog suđenja za stolom, ali samo koliko će zdravlje dopuštati i privatne obaveze s obzirom na to da sam odnedavno postao i djed. Što se tiče klasičnog suđenja nekad si se prijavio za turnir i praktički si bio odabran, a sada to više nije tako. Dosta se uključuju suci iz cijelog svijeta, ponajviše Azije, pa čak i po Europi. Među ostalim, zato sam i odustao od Blue Badgea, a uvijek sam više htio postati vrhovni sudac, smatrao sam to prioritetnije, tako da sam to sada i ostvario.

Prsa Zeljko 2024 1

Prsa Zeljko 2024 2