Malobabić i Arapović u Sarajevu love Pariz

Od 15. do 19. svibnja 2024. u Sarajevu će se igrati europske pojedinačne kvalifikacije za Olimpijske igre, a Hrvatsku će predstavljati 43-godišnja Ivana Malobabić i 19-godišnja Hana Arapović.

Obje naše predstavnice probat će po prvi put izboriti Olimpijske igre. Malobabić je kao nositeljica u skupini s Finkinjom Donner (sri, 15.20), Britankom Hursey (čet, 11.10) i Mešetović (čet, 18.40) iz BiH. Arapović je u skupini s Talijankom Piccolin (čet, 9.30) i Slovenkom Tofant (čet, 17.00). Talijanka je nenadano skočila na rang listi nakon što je izborila četvrtfinale Saudi Smasha i zaradila velik broj bodova te je prva nositeljca ovog turnira. Inače, našoj Hani je Sarajevo ostalo u dobrom sjećanju s obzirom da je lani tu postala europska prvakinja do 21 godine. 

- Mislim da su obje dobro prošle na ždrijebu. Hana je izvukla Piccolin, koja je prva nositeljica, a to je ostvarila na nedavnom Grand Smashu. S Tofan je igrala na ekipnom EP, gubila je 0:2, ali i izvukla pobjedu 3:2. Sveukupno dobar ždrijeb, moglo je biti mnogo gore. Ivana je jedna od nositeljica, najveća prepreka je Hursey od koje je izgubila u Sloveniji, ali s njom može igrati. U susretu s Donner i Mešetović je veliki favorit. Za očekivati je da obje prođu skupinu, a za dalje treba vidjeti kakav će biti ždrijeb. Djevojke su u dobroj formi i za očekivati je dobre rezultate - istaknuo je izbornik Dragutin Šurbek.

Ukupno će se u Sarajevu kroz natjecanje u Pariz plasirati pet igračica, dok će šesta putnica za OI biti odabrana putem renkinga, koji će se zaključiti 11. lipnja. No, ako naše predstavnice ne budu unutar tih šest ostaje prilika da izbore Olimpijske igre i putem svjetskog renkinga.

Što se tiče europskih kvalifikacija stolnotenisačice su podijeljene u 12 skupina po četiri ili tri igračice (ukupno 42 stolnotenisačice), a najbolje dvije plasirat će se u drugu fazu natjecanja (ukupno 24 igračice). Nakon toga će se igrati po knock-out sistemu, a finalistice te druge faze natjecanja izborit će Olimpijske igre. Sve ostale igračice, koje se nisu uspjele plasirati na OI u prvoj fazi natjecanja, igrat će još jedan turnir po knock-out sistemu. Finalistice treće faze natjecanja direktno će se plasirati u Pariz, kao i pobjednica meča između igračica koje su izgubile polufinale. 

Kvalifikacije OI Sarajevo zene 2024