Boris Baniček: Rad u Hrvatskoj je jedna od opcija

Godinama je ime Borisa Baničeka bilo vezano uz STK Industrogradnja, vrlo uspješnog trenera koji je odgojio cijeli niz hrvatskih igrača.

Bio je i trener u niz reprezentativnih selekcija, a na Olimpijskim Igrama u Pekingu bio je trener muške reprezentacije koja je zabilježila sjajne rezultate. Posljednjih desetak godina boravi u Bahreinu. Točnije, kraljevini Bahrein. On nema status kralja ili princa, ali ako radiš desetak godina u jednom Savezu ili klubu to dovoljno govori o tebi i tvom radu. No, pandemija COVID-19 je i njega 'prisilila' da se vrati doma gdje čeka bolje dane.
- Nakon 9.5 godina vratio sam se na dulje vrijeme u Hrvatsku. Tamo je praktički 'lockdown' od veljače. Stoga smo prekinuli ugovor, no ako se situacija poboljša opcija je da se odmah vratim. Neizvjesna je situacija, još uvijek imaju dnevno imaju velik broj zaraženih - kazat će Boris Baniček.
- Tu ću biti do kraja godine, rješavati neke stvari koje nisam stigao u posljednjih deset godina. Početkom 2021. ću vidjeti što i kako dalje, a Hrvatska je definitivno jedna od opcija. Iako, želja je ostati još godinu dana u Bahreinu.
U Bahreinu je vodio sve selekcije, na kraju je bio glavni trener u Savezu.
- Radio sam s početnicima, kadetima, sa svima. Klubovi praktički ne rade previše, sva kvaliteta koja postoji je vezana uz Savez. Jako dobro sam se adaptirao, klimatski je bio problem s tim vrućinama, od svibnja do listopada je iznad 40 stupnjeva, ali i na to sam se naviknuo. Jedno jako lijepo iskustvo, prezadovoljan sam boravkom u Bahreinu.
Usporedio je posao u Bahreinu i Hrvatskoj.
- Što se tiče organizacije tamo je lakše. Cijeli Bahrein je veličine Zagreba, sve je koncentrirano na jednom mjestu. Savez ima odlične uvjete, veliku dvoranu s 20 stolova, svoje kombije s kojima dovozi igrače, a i sva djeca školu imaju samo u jutarnjim terminima. Teže je jer obitelji nisu zainteresirane za sport, već to shvaćaju kao rekreaciju. No, uvijek se nađe poneko dijete koje želi više trenirati, vikendima i praznicima.
Planovi su...?
- Kao što sam rekao, ostao bih još godinu dana u Bahreinu, a onda se definitivno vratio u Hrvatsku. Neću ništa pokretati, a htio bih nekome pomagati u radu. Ono što priželjkujem je da imam ljeto za sebe i petero unuka. Naime, u Bahreinu sam provodio 11 mjeseci godišnje, doma sam uglavnom bio oko Božića i Nove godine. Naravno, mogao bi odraditi poneku akciju i u ljetnim mjesecima, ali većinu ljeta ipak želim za sebe i svoju obitelj. Hoću li se moći pronaći u takvom aranžmanu, ne znam - zaključio je Baniček.