Preminuo Ljubinko Skakić Jole

U 85. godini u Osijeku je preminuo Ljubinko Skakić Jole.

Velika tuga za naš sport jer je riječ o velikom radniku i zaljubljeniku u stolni tenis koji je odgojio brojne generacije igrača i igračica. Ostavio je neizbrisiv trag u hrvatskom sportu, a pogotovo u vinkovačkom i osječkom stolnom tenisu.
Ljubinko Skakić rođen je 17. rujna 1936. u Borovu. Od najmlađih dana se aktivno bavio sportom, igrao je nogomet u vinkovačkim nogometnim klubovima Dinamu i Lokomotivi. Uspješno je igrao i veliki tenis, bio je prvi službeni dvostruki teniski prvak Vinkovaca poslije Drugog svjetskog rata.
Nakon završetka aktivnog bavljenja sportom, od 1964., opredijelio se za stručni i dužnosnički rad u stolnom tenisu. Utemeljitelj je organiziranog rada u stolnom tenisu u Vinkovcima, a kao stručni radnik i dužnosnik djelovao je i u Osijeku i Slavonsko-baranjskoj regiji. Ostvario je oko 44 godine stručnog i dužnosničkog rada.
Prvo su krenuli kao STK Spačva, a kasnije je sve nastavljeno pod imenom STK Lokomotiva, koju je uz Hermana Vukušića i još neke stolnoteniske zaljubljenike i osnovao. U Lokomotivi je djelovao od 1964. do 1987. na dužnosti organizatora rada kluba i stručnog radnika-trenera. U stručnom radu je najzapaženije rezultate postigao s igračima i igračicama iz Vinkovaca. Branka Batinić je pod njegovim trenerskim nadzorom postigla velike rezultate u kadetskoj, juniorskoj i seniorskoj konkurenciji, a postala je i međunarodni prvak Jugoslavije. Iste godine postala i sportašica Jugoslavije po izboru Sportskih novosti. Skakić je trenirao Damira Jurčića, Ivana Kneževića, Branka Božićevića, Davora Vejnovića, Žarka Zakića, Gorana Grizelja, Zlatka Jakšića, braću Žagar, te igračicu Ivanu Čok (juniorsku prvakinju Hrvatske) i druge igrače i igračice koji su bili u vrhu hrvatskog i jugoslavenskog stolnoteniskog sporta.
U klupskim ekipnim natjecanjima STK Lokomotiva je pod njegovim stručnim vodstvom bila u samom vrhu kadetskog i juniorskog hrvatskog i jugoslavenskog stolnog tenisa. Muškarci su bili višestruki juniorski prvaci Hrvatske, a također dugo vremena u vrhu su bile i kadetkinje i juniorke.
U vrijeme djelovanja Skakića u klubu Lokomotiva je, ocjenjujući ukupan rad u svim kategorijama, pripadala među najmasovnije i najjače republičke i savezne stolnoteniske centre.
Kao uspješan stolnoteniski djelatnik izabran je (delegiran od Hrvatske) za Saveznog kapetana i trenera kadetske i juniorske reprezentacije Jugoslavije, u kojem zvanju je s Primorcem, Lupuleskuom, Grujićem i drugima osvajao europska prvenstva i druga međunarodna natjecanja. Na toj dužnosti zadržao se dva mandata. Potrebno je napomenuti da je svoj sportski rad Ljubinko Skakić obavljao na volonterskoj osnovi i da je putovao 17 godina iz Osijeka u Vinkovce na treninge i natjecanja, budući da se, zbog obiteljskih razloga, 1970. preselio iz Vinkovaca u Osijek.
Pored stručnog djelovanja, Ljubinko Skakić je djelovao i kao dužnosnik u tijelima stolnoteniskih saveza Hrvatske (HSTS) i Jugoslavije (STSJ), kao predstavnik Hrvatske, te regionalnim tijelima. U HSTS je djelovao u izvršnim funkcijama do 1999. godine, a bio je i predsjednik HSTS-a od 1981. -1982. Kao delegat Hrvatske djelovao je u Izvršnom odboru stolnoteniskog saveza Jugoslavije. Bio je više godina povjerenik Slavonsko-baranjske stolnoteniske regije - istok.
Od 1987. do 1992. godine, Skakić je djelovao u STK Metalac-OLT Osijek i bio nositelj svih aktivnosti u klubu. Uspješan rad kluba i postignute rezultate je ostvario uz veliku suradnju s najuspješnijim rekreativcem Tomislavom Ćutukom. Klub se u njegovom mandatu od republičke lige plasirao u Prvu jugoslavensku ligu u muškoj i ženskoj konkurenciji. Muški su visoko kotirali u Prvoj ligi, a ženske su igrale Prvu saveznu ligu dvije sezone, odnosno do raspada Jugoslavije. I u pojedinačnim natjecanjima njegovi igrači i igračice također postizali su vrlo dobre rezultate. Posebno mjesto u njegovom srcu zauzimao je legenda osječkog stolnog tenisa Dragan Knežević, a kod igračica Mirna Felger.
Tijekom Domovinskog rata, na prvom ekipnom seniorskom stolnoteniskom prvenstvu Republike Hrvatske, STK Metalac-OLT je osvojio drugo mjesto pod stručnim vodstvom Ljubinka Skakića.
- Trenirao nas je četiri godine i pod njegovim vodstvo smo ušli u Prvu jugoslavensku ligu. Odmah prve godine smo u toj ligi osvojili četvrto mjesto (Žarko Zakić, Igor Žirovnik i Dragan Knežević nap. a) što je bio ogroman uspjeh. I to u tadašnjoj ligi gdje su igrali najjači igrači jer nitko prije 28 godine nije smjelo van zemlje. Zanimljivo, iste godine je reprezentacija u Japanu osvojila drugo mjesto na Svjetskom prvenstvu, a mi smo bili četvrti u takvoj konkurenciji. Digao je klub na višu razinu, a dok sam ja tamo bio redovito je dolazio na naše utakmice. Definitivno jedan od najvjernijih navijača, imali smo odličan odnos. Bio je veliki autoritet u tadašnjoj državi, bio je ljudina i hvala mu na svemu - istaknuo je Dragan Knežević.
Krajem 2011. po drugi put je dobio priznanje od HSTS-a i to za sveukupnu aktivnost u stolnom tenisu. Prvi put priznanje mu je dodijeljeno 1974. Za ostvareni rad i djelovanje u stolnom tenisu i poslovnu suradnju dodijeljeno mu je 2011. priznanje grada Vinkovaca za životno djelo. Za rad i djelovanje u Osijeku na proglašenju najboljih sportaša i trenera 1989. proglašen je najuspješnijim trenerom grada Osijeka.
- Ljubinko je legenda vinkovačkog stolnog tenisa. Bio je predsjednik, tajnik, trener, vozač, organizator, baš sve u Lokomotivi. Cijelog sebe je dao u ovaj sport, stvorio je brdo igrača i držao klub na jako visokim razinama. Bio je visok, glasan i autoritativan. Putovanja od 2-3 dana s njim su za nas bila užitak koja su se mjesecima prepričavala. Izražavam sućut obitelji - kazao je Danijel Jelinek ispred STK Cibalia i vinkovačkih stolnotenisača.
Sućut obitelji i prijateljima izražava i Hrvatski stolnoteniski savez.

Skakic Vodovod

Skakic Ljubinko Knezevic