Gaćina: Potpisao sam za Talijane, a igrat ću i u Grčkoj

ITTF

Nedavno je napunio 35 godina, a nekoliko dana kasnije počastio se titulom prvaka Poljske.

S klubom Dekorglasss Dzialdowom ispisao je povijest, jer dosad nikad nisu bili prvaci. Burna proslava, logično, nije izostala.
- Moram birati zemlje di se manje pije, prvo Rusija pa sad Poljska. Piju votku iz čaše od 2 decilitra, a vodu iz onih čaša za rakije ha, ha - prepričavao je Gaćina dan nakon osvojene titule.
- S obzirom na situaciju s koronavirusom nije bilo puno ljudi. Dočekalo nas 50-ak najvjernijih navijača.
Dan kasnije završili su kod predsjednika kluba u njegovoj vikendici. Prvotno je to druženje bilo planirano kao za kraj sezone i oproštaj od kluba. Na kraju se slavila titula.
- Ljudi su bili baš presretni. To im je prva titula, vidjelo se da im je pao kamen sa srca. Triput su bili u finalima, imali dobre momčadi, ali nikako nisu uspjeli uzeti titulu. Šteta što neću ostati duže, dobar je klub, a bili smo i dobra ekipa. I to ne samo u arenama. Kod svih odluka i taktika smo zajednički donosili odluke. Čak i nismo previše promašivali s postavama. Pa čak i u polufinalu kada smo nakon prvog meča visili kao lusteri. Uf, kada se toga sjetim, bili smo totalno izgubljeni nakon tog susreta.
U prvom susretu polufinala Dekorglass je s 3:1 izgubio od Sokolowa Jaroslaw, da bi u uzvratu Gaćina i društvo uzvratili identičnim rezultatom. Odlučivale su nijanse, setovi su bili 15:15, a Dekorglass je prošao dalje za - četiri poena!
- Vrablik je u tom uzvratu napravio čudo. Trebao je dobiti meč da suparnik osvoji maksimalno 12 poena, a igrao je protiv Kou Leija kojeg nikad u životu nije pobijedio. Prebio ga je ko...
Vrablik je slavio s 11:6 i 11:3.
- Tu su nam se otvorile oči, stekli smo ogromno samopouzdanje.
Na kraju, titula mu je popravila sezonu.
- Je, bitno je da smo osvojili, a ja svoje probleme s ozljedama moram riješiti sam. Opet me noga zaboljela, ista noga s kojom imam milijun problema. Molio sam Boga da ne igramo parove u odlučujućem meču, da Dyjas pobijedi Gionisa. Popio sam tabletu za svaki slučaj, ali to zna biti dvosjekli mač. Ne osjećaš bolove, pa ti pukne mišić. Što se tiče sezone početak je bio dobar. I završetak je odličan pa je lakše. Ali, nikako nisam zadovoljan igrama, ponajprije zbog ozljeda. Nema drugog razloga. Ne mogu trenirati kako želim, a onda ni igrati. Non stop osjećam zatezanja, bolove itd. Moram priznati, umoran sam malo od toga. Nije više gušt kao nekad. I dalje ću se ja truditi ako tijelo bude dopuštalo. No, ti povratci su naporni. Već sam se 100 puta vraćao nakon ozljeda, kao da sam u začaranom krugu. Prvi malo jači meč ili nezgodan pokret, opet sve ispočetka. Definitivno frustrirajuće.
U sljedećoj sezoni potpisao je za Apuaniju Carraru. Klub iz grada u Toskani, koji je poznat po mramoru. To će mu biti 12 klub u karijeri.
- Talijani me trebaju za desetak mečeva. Vjerojatno ću igrati i za Panathinaikos, Grcima ću biti potreban za dva meča. Doduše, od ove sezone i Poljska je dopustila dvojne lige, tako da možda nešto odradim i u Poljskoj. Opet, ne bih se htio pretrgati, da ne ispadne da igram još više nego kada sam bio u jednom klubu. Iskreno, više volim kad negdje pripadam, kad je samo jedan klub, ali takva je situacija. Sad sam kao plaćeni ubojica ha, ha. Dođem i odradim svoje. Još samo da to moje igre pokazuju. U Poljskoj su me doveli da im donesem prvenstvo. Na kraju jesmo osvojili, ali definitivno sam mogao dati veći obol u doigravanju. Nisam zadovoljan, ali trenutno je to tako, bar mogu reći da sam dao sve od sebe.
Klupski dio je završio, slijedi pojedinačno EP, pa Olimpijske igre, pa ekipno EP...
- Samo želim da budem zdrav. S obzirom na sve probleme i kratak period do natjecanja vjerojatno neću biti sto posto spreman. No, što bude, bit će. Češem se po glavi. I ja i treneri. Sve radim da bi bio onaj stari, pazim se, ulažem puno u svoje tijelo itd. Vjerojatno je to miks godina, disbalansa u tijelu, opterećenja... Puno je ožiljaka na tom mišiću, definitivno više nije kao prije.
Na EP-u bi se trebao vratiti igri parova. U disciplini u kojoj je u 2011. bio europski prvak u paru s Portugalcem Freitasom. I to baš u Poljskoj. I ovo Europsko prvenstvo je u Poljskoj, u Varšavi od 22. do 27. lipnja.
- Frane i ja smo razgovarali na tu temu i odlučili zašto da ne probamo. Nadam se da će mi tijelo dopustiti. Doduše i on se muči u zadnje vrijeme. Idemo bez opterećenja pa da vidimo što možemo. U paru se uvijek nešto može napraviti. Specifična je disciplina, a nas dvoje dosta dobro funkcioniramo.
U kvalifikacijama za Olimpijske igre bili su bez poraza, a isti učinak imali su i na Europskim igrama. Na tom putu su 'skinuli' neke odlične europske igrače. I to sve bez dana zajedničkog treninga.
- Najveći test su nam bili Šveđani Persson i Karlsson. Dobro igramo, ne mogu reći. Možda ne za svjetski nivo, ali za Europu svakako. Ima tu odličnih parova, ali sa svima možemo igrati.
Prije svega toga slijedi mu Zagreb Open, koji će se igrati 17. i 18. lipnja.
- To je taman prije EP-a u Varšavi. Dogovor je da svi igramo. Ako zdravstveno bude sve dobro, definitivno igram - zaključio je Gaćina.