Samsonov odustao od OI i najavio kraj

Olimpijske igre u Tokiju neće vidjeti Vladimir Samsonova.

No, ne samo Igre u Japanu. Tai-Chi Master objavio je da se povlači iz stolnoteniskih arena, odlazi jedan od najboljih. Veliki Vladi odlučio je da završava s međunarodnom karijerom.
- U sljedećim tjednima, nakon terapija i odmora, odlučit ću s obitelji i tvrtkom Tibhar o daljnjim koracima u mom životu - poručio je veliki Vlad, koji je u travnju navršio 45 godina. U listopadu prošle godine, kada je osvojio Zagreb Open 2020., nije ni pomišljao o odustanku od Igara. Tada ih je još “lovio”. Iako... bio je svjestan da se i njemu kraj bliži. U 2021. je izborio Igre u Tokiju. Kvalificirao se za svoje sedme OI. Olimpijski debi je bio u Atlanti 1996. Malo nakon uspješnih kvalifikacija za Tokio, počeli su bolovi u ramenu. Iz tjedna u tjedan sve jači, bolniji. Nije želio “pod nož”, liječio se svim drugim konvencionalnim metodama, ali bol nije jenjavala. U Tokiju bi mu bile sedme Igre, izjednačio bi se s našim Zoranom Primorcem, Belgijcem Jean-Michel Saiveom, Šveđaninom Jörgenom Perssonom i Nigerijcem Segunom Toriolom.
Vladimir je nositelj nadimka “Mister Lige prvaka”. Naime, nastupao je u posljednjih 15 izdanja ovog natjecanja, od kojih ih je osvojio 12! Pet s belgijskim Charleroi (zajedno s našim Zoranom Primorcem i trenerom Dubravkom Škorićem), četiri s ruskim Fakel Orenburgom, tri s Borussijom iz Düsseldorfa. Vladi i Zoki, Samsonov i Primorac nisu jednom nastupali i u parovima, a najblistaviji trenutak ostvarili su svakako 1995. u kineskom Tianjinu kada su u igri parova osvojili srebro na Svjetskom prvenstvu. Četiri godine kasnije su osvojili i broncu u Eindhovenu.
Uz sve medalje na najvećim natjecanjima, Samsonov drži i rekord kao igrač s najduljim razdobljem u Top 10 na svijetu. Ondje je prvi put ušao 1996. držeći prvo mjesto do 1998., a u najboljih 10 je bio sve do studenog 2011. godine. Dugo je godina bio i igrač s najviše osvojenih turnira iz serije ITTF ProTour (27), sve dok ga nije prestigao aktualni olimpijski pobjednik i svjetski prvak, Kinez dakako Ma Long.
Veliki Vladimir, ostavio je izvanredno dubok trag u povijesti stolnog tenisa, trajao je dugo. Vladimir Samsonov je uvijek rado navraćao u Hrvatsku. U listopadu 2020. osvojio je Zagreb Open. Samo mjesec dana kasnije, ponovo je skoknuo do Zagreba. Na pripreme.
- Hrvatska ima jako dobru skupinu igrača i ovdje imam jako kvalitetan sparing. U Düsseldorfu i Saarbrückenu je možda veći broj igrača, ali ovdje imam podjednako dobre uvjete kao i svugdje u Europi. Također, osobno volim Zagreb, koji je jako praktičan grad. Uza sve to ovdje je dosta veliki aerodrom, koji je dobro povezan s ostatkom Europe. Pa i danas u ovo kaotično vrijeme pandemije koronavirusa - govorio je Samsonov.

 

NAJVEĆI USPJESI
SVJETSKA PRVENSTVA
- srebro pojedinačno (Manchester, 1997.)
- srebro parovi, s Primorcem (Tianjin, 1995.)
- bronca parovi, s Primorcem (Eindhoven, 1999.)
EUROPSKA PRVENSTVA
- 6 zlata
- 6 srebra
- 4 bronce
SVJETSKI KUPOVI
- 3 zlata
- 1 srebro
- 3 bronce
EUROPSKE IGRE
- 1 zlato