U Varaždinu krenulo omladinsko Europsko prvenstvo

Nakon više od dvije godine održat će se omladinsko Europsko prvenstvo, a grad domaćin je - Varaždin.

Od 18. srpnja pa sve do 2. kolovoza u prekrasnoj Areni uz rijeku Dravu će se okupiti najbolji mladi stolnotenisači i stolnotenisačice Europe, a glavni pokrovitelj Eura je tvrtka Gazprom.
Trebalo je to prvenstvo biti organizirano lani, na kraju je pandemija Covid-19 sve poremetila i odgodila za bolja vremena. Godinu dana kasnije vremena jesu nešto bolja, ali i dalje je u Europi sve prilično nestabilno zbog pandemije. Uz zahtjevne organizacijske pothvate Hrvatskog stolnoteniskog saveza prvenstvo kreće i to u dva dijela. Od 18. do 24. srpnja se igra EP do 19 godina, a od 27. srpnja do 2. kolovoza EP do 15 godina.
U-19 dio startat će borbama u ekipnoj konkurenciji, a naši juniori (Ivor Ban, Filip Borovnjak, Borna Petek, Rino Vidan, Luka Zlatkov i Lovro Zovko) kreću iz I. divizije i skupine D, gdje su još Poljska, Švedska i Danska. Naravno, cilj je biti prvi ili drugi u skupini, eventualno najbolja treća ekipa I. divizije, kako bi se izbjegla daljnja razigravanja s najboljim ekipama iz II. divizije.
- Poljaci su veliki favoriti i to za osvajanje zlatne medalje. Dobra je vijest da za Švedsku neće igrati Möregard. Želja je da izborimo direktan plasman u osminu finala. Što se tiče pojedinačnog dijela nepredvidiva smo ekipa. U parovima Ban i Mađar Andras su dobra kombinacija, već su igrali zajedno, a bili smo i na zajedničkim treninzima u Budimpešti te sam veliki optimist. I u miksu bi moglo biti zanimljivo, pogotovo jer su neki dobri igrači odustali od EP-a - istaknuo je Željan Gaćina, izbornik juniora.
Kod juniorki (Hana Arapović, Bruna Borovec, Zara Ilić, Janja Matijašec, Dora Popec i Ivona Štriga) krećemo iz II divizije, a u skupini E smo s Austrijom i Bugarskom. Pobjednik skupine E ići će na jednu od četvrtoplasiranih ekipa divizije I.
- Odradili smo odlične pripreme, stvarno je sve 'štimalo' i djevojke su bile jako vrijedne. Austrijanke poznajemo, dok su nam Bugarke određena nepoznanica. Pandemija je učinila svoje, godinu i pol nije bilo natjecanja. Čak ni za naše igračice u potpunosti ne znamo kako će reagirati s obzirom na to da nisu dugo vremena igrale međunarodne susrete. Rang lista u ovom trenutku definitivno nije mjerodavna. Ono što si priželjkujem, i za ekipno i pojedinačno, da sve djevojke igraju na EP kao što su igrale zadnjih pet dana priprema. Primijetio sam kod svih djevojaka pomak, nadam se da će to i pokazati u Varaždinu. Ima dosta sličnih igračica, podjednake kvalitete, i uz dobar dan i malo sreće mogle bi neke naše i iskočiti. Pa čak i da 'skinu' nekog od favoriziranih suparnica. Hana ima najveće izglede od naših predstavnica, tu je i dobar par s Čehinjom Zaderovom, kao i u miks s Banom, no idemo korak po korak - dodao je Darko Arapović, izbornik juniorki.
Inače, Hrvatska je 2016. bila organizator omladinskog Europskog prvenstva i to u Zagrebu. Pet godina poslije prvenstvo je u Varaždinu.
Posljednje EP organizirano je u Ostravi i to prije dvije godine. Za mlade sportaše to je dugačak period bez natjecanja. Doduše, neki su od tada napravili značajne iskorake. Rusi Katsman i Grebnev su u Ostravi 2019. osvojili zlato u paru do 19 godina, a nedavnom su u Varšavi postali prvaci Europe u seniorskoj konkurenciji! Ruse, kao i još neke talentirane igrače i igračice, Varaždin neće vidjeti, a ukupno će se u muškoj U-19 konkurenciji natjecati 38 ekipa podijeljenih u 11 skupina, dok će u ženskoj U-19 igrati 35 ekipa u deset skupina. U pojedinačnom natjecanju ukupno je 159 stolnotenisača i 144 stolnotenisačica.

 

Branitelji naslova
Juniori
Ekipno - Rusija
Pojedinačno - Truls Möregard (Švedska)
Parovi - Lev Katsman/Maksim Grebnev (Rusija)

Mješoviti parovi - Katarzyna Wegrzyn/Samuel Kulczycki (Poljska)

Juniorke
Ekipno - Njemačka
Pojedinačno - Anna Wegrzyn (Poljska)
Parovi - Kristina Kazantseva/Maria Tailakova (Rusija

EYC2021 Varazdin U19 Boys Draw

EYC2021 Varazdin U19 Woman Draw