Banjac: Mi smo mala sredina, ali imamo velik potencijal

Na superligašku scenu stupili su u sezoni 2017./2018.

Zadržali su se u najjačem rangu jednu sezonu, ali već sljedeće su opet pokucali na vrata Superlige i ovo im je već treća sezona u najjačem razredu hrvatskog ženskog stolnog tenisa. Najveći uspjeh STK Vrsar je napravio lani kada su osvojili sedmo mjesto.
Klub je osnovan 2004., tada je životni put naveo Miodraga Banjca u Vrsar.
- Prije sam igrao za Borac iz Travnika, bio sam neko vrijeme i u Italiji, a potom mi se prilika pružila u Poreču gdje sam stigao 1994. kao pomoćni trener. Potom se napravila dvorana u Vrsaru i priča se zakotrljala. U suradnji s lokalnom općinom osnovali smo klub, u 'pomoć' sam pozvao Jadrana Kovačeva, danas pomoćnog trenera u klubu. Okupio sam neke bivše igrače, doveli djevojke koje sam vodio u Poreču i malo po malo smo krenuli. Kada se Martina Rioža vratila iz Zagreba odlučili smo napraviti ekipu oko nje i sada smo već tri sezone superligaši - istaknuo je Miodrag Banjac, katica za sve u klubu.
Kako sve funkcionira i kakvi su planovi za budućnost kluba?
- U seniorskoj ekipi imamo Martu Jurčević, koja je s nama već pet godina, Marla Vidaković je aktualna kadetska prvakinja, a tu je i Manca Fajmut, dugogodišnja slovenska reprezentativka, koja nam pomaže da zadržimo ovaj status. Inače, imamo odličnu suradnju s Krkom Novo Mesto, s kojima radimo i kampove. Martina Rioža je okosnica, igrač-trener, tu je Jadran Kovačev, Andrea Darer je predsjednik, a velika pomoć su nam roditelji naših igrača... Želje su da naše kadetkinje postanu seniorske igračice ili barem jedna od njih. Ne treba to biti na razini Superlige, može i 1. HL. Želimo stabilan i održiv klub te da u budućnosti imamo jednog stalnog trenera na plaći Općine. Općina Vrsar je mala, broji nekih 1500 stanovnika, ali postoje veliki potencijali u sportu i turizmu.
Oni su ženski i muški klub, te broje 25 članova.
- Muška ekipa je dugogodišnji član Druge lige, odnosno natječu se u PIG ligi. Nisu se odlučili za rang više jer su svi zaposleni i teško bi to sve uspjeli pohvatati. Imamo perspektivnog najmlađeg kadeta Paola Pulića, koji je na nedavnom prvenstvu Hrvatske osvojio srebro u miksu. Možda bi se na nešto tako odlučili kada bi imali generaciju oko koje bi sve 'zidali'. Iako, pitanje je do kojeg ranga bi to išlo. Kao što sam već rekao, mi smo mala sredina, proračun nije prevelik, iako se snalazimo sa sponzorima i donatorima. I imamo izuzetnu podršku lokalne turističke zajednice i općine Vrsar. Osim dvorana za treniranje i igranje na raspolaganju imamo i apartman gdje možemo ugostiti razne selekcije.
Rade na području šest općina, iz svake imaju barem jednog člana.
- Borimo se za svako dijete, jer nismo prevelika sredina. Jedne godine smo u Vrsaru imali samo osam prvašića. Možemo se pohvaliti Dorom Popec, koja je najjači produkt naše škole. U 2017. je bila prva na listi mlađih kadetkinja, a sada je dogurala do juniorske reprezentacije. Naravno, to je i uspjeh Pule i njihovih trenera, ona je već dulje vrijeme njihova igračica i što mi smatramo normalnim putem u razvoju. Imamo još prostora za napredak, pogotovo zbog dvorana. Nedavno smo dobili novu dvoranu, u kojoj se igralo seniorsko prvenstvo Hrvatske, a koristimo i staru dvoranu. Po ljeti imamo mnogo sparing partnera u našim dvoranama, s radom prekidamo samo nekih dvadesetak dana u godini. Želimo sve podići na još jedan veći nivo, organizirati više županijskih, regionalnih, državnih te međunarodnih kampova jer prostor i opremu imamo. Hotelska kuća Maistra je pokazala interes, pogotovo van turističke sezone. Otvoreni smo za sve opcije.
Banjac je predsjednik Stolnoteniskog saveza Istarske županije, koja broji 18 klubova.
- Najaktivniji klubovi su Pula, Brovinje i Vrsar. Želja je da stolni tenis bude kategoriziran u rang više, trenutno smo druga kategorija, s obzirom na 18 klubova. Ima prostora za napredak i podizanje nekih sredina poput Buzeta, Rovinja, Buja itd. Možda najveći problem je trenerski kadar, na 18 klubova mi imamo nekih 14 trenera. Također, danas je teško 'natjerati' mlade na trenerski posao, novci nisu preveliki, treba puno odricanja, a do eventualnog uspjeha treba vremena. No, moramo biti jako zadovoljni kao županija. Pula, Vrsar i Brovinje su osvojili najveći broj medalja na prvenstvima Hrvatske za mlađe kategorije. Pula je predvodnik svega, na nama je da napravimo bazu, a kao odskočna daska tu je Pula.
Za kraj Banjac je poručio.
- Moj osobni cilj je da u dogledno vrijeme netko preuzme klub, a da istovremeno neće trebati pokrivati sve moguće funkcije. No, to je, trenutno, tako kod većine. Svej je lakše je kad voliš to što radiš.