Ivor Ban viceprvak Europe u parovima!

Ivor Ban je viceprvak Europe u mlađe seniorskoj konkurenciji (U21).

U finalu parova, koje se igralo u belgijskom gradu Spa, Ban i Mađar Csaba Andras su poraženi od para Kosolosky i Rassenfosse s 3:2 (8, -11, 6, -10, 10). Belgijski par je cijelo vrijeme bio blizu pobjede, vodili su 1:0 i 2:1, ali svejedno malo je nedostajalo da se hrvatsko-mađarska koalicija popne na najvišu stepenicu pobjedničkog postolja. I to nakon drame petog seta.
Naime, Belgijci su u petom setu vodili 10:3. Imali su sedam uzastopnih meč lopti i niti jednu nisu iskoristili. Bili su toliko blizu naslovu, ali hrvatsko-mađarski par je pustio ruku, znali su da nemaju više što za izgubiti i natjerali su Belgijce u nemirne vode. Toliko nemirne da su zamalo ostali bez naslova, kojeg su očito već proslavili. Kod poena za 10:9 Kosolosky je gledao u pod, nije mogao vjerovati što im se događa, a kod poena za 10:10 Rassenfosse je od nervoze raspucao lopticu.
Belgijci su bili u potpunoj blokadi i nevjerici da im naslov prvaka klizi iz ruku. Zato će ostati najveći žal što Ban i Andras nisu kapitalizirali ovaj totalni preokret. Ipak, Belgijci su osvojili sljedeća dva poena i potvrdili titulu na domaćem tlu.
- Andras i ja smo bili nerangirani prije početka Eura, a odmah na startu smo izbacili Belgijce koji su bili šesti nositelji. U četvrtfinalu s Nijemcima, četvrtim nositeljima, nam je možda bio i najbolji meč turnira. Meng je strašan igrač. Ma, zapravo, to je sve bio uvod za polufinale kada smo iznenadili Ruse, Katsmana i Grebneva, inače prve nositelje. I to taktikom - istaknuo je Ban.

Ban Gacina EPU21 Spa 2021


Da, u tom meču iznenadili su Ruse koji su u rujnu postali europski prvaci u paru. Ali u seniorskoj konkurenciji.
- U tom meču smo nesretno gubili 2:1. Odlučio sam kod 2:2 i 9:9 riskirati, odigrati s backhandom po paraleli i uspjelo je. Rizik se isplatio. Što se tiče finala nije nam išlo, dok su oni bili dobri. Žao mi je jer smo se vratili nakon 3:10 i što sam fulao te dvije zadnje lopte koje sam mogao bolje odigrati.
U pojedinačnom je također imao odličan turnir, zaustavljen je u četvrtfinalu od Francuza Bertranda (4:1), korak do medalje.
- Na Euro sam došao bez očekivanja, cilj je bio proći obje skupine i ući među 16. Kada sam to ostvario nisam imao nikakva očekivanja. Mislio sam da je moj prvi suparnik, Nijemac Meissner, puno bolji igrač. Dobio sam ga 4:0, dokazao sam da sam bitno napredovao u proteklom razdoblju. S Francuzom sam vodio 1:0 i 6:2 i 9:8. Promašio sam neke lopte koje nisam smio, da sam uzeo i drugi set tko zna kako bi se meč razvio - kazao je Ban.
Sezona iz snova? Definitivno. U 2018. je postao prvak Europe u paru s Poljakom Kubikom. Tri godine kasnije bitno je napredovao u igri i skuplja medalje. Na juniorskom EP-u osvojio je tri bronce (pojedinačno, par i miks), na europskom Top-u 10 osvojio je drugo mjesto, a na državnom seniorskom prvenstvu dva zlata (par i miks) te broncu (pojedinačno), a sad je u kolekciju dodao i srebro s Eura i to u konkurenciji i s tri godine igračima. Slijedi mu još za kraj godine juniorsko Svjetsko prvenstvo, koje se igra početkom prosinca.
- Jako dobra sezona za mene, napredovao sam dosta i dokazao da mogu parirati starijim igračima. NA SP-u sam treći nositelj, ali i tamo idem bez očekivanja. Svaka medalja je šlag na tortu - zaključit će osamnaestogodišnji Zagrepčanin.
Čestitke Ivoru na odličnom rezultatu, kao i izbornicima Željanu Gaćini i Nevenu Karkoviću. 
U pojedinačnoj konkurenciji kod muških naslov prvaka osvojio je Grk Sgouropoulos pobjedivši u finalu Rusa Grebneva (4:3). Kod djevojaka veliko iznenađenje. Prvakinja je 15-godišnja Njemica Kaufmann, u finalu je s 4:2 bila bolja od Ruskinje Tailakove. Inače, Njemica je na putu do titule zaustavila i našu predstavnicu Hanu Arapović. Kod ženskih parova titulu su odnijele Turkinje Yilmaz i Harac nakon pobjede nad Srpkinjama Šurjan i Jokić (3:2). U konkurenciji mješovitih parova anslov su osvojili Rumunji Sipos i Dragoman, a u finalu su s 3:1 bili bolji od Francuza Remberta i Cok.