Branka Batinić dobitnica nagrade 'Matija Ljubek'

Na svečanosti Velikog dana hrvatskog sporta u Kristalnoj dvorani zagrebačkog hotela The Westin Hrvatski olimpijski odbor (HOO) tradicionalno je proglasio i nagradio najuspješnije sportašice, sportaše i trenere u 2021. godini te dodijelio i ostala vrijedna priznanja, kao i Nagradu Matija Ljubek za životno djelo.

Ono s čime se mi ponosimo je da je naša Branka Batinić jedna od dobitnica nagrade HOO-a Matija Ljubek (za životno djelo). Hrvatska sportska legenda jedna je od rijetkih sportašica koja se može pohvaliti s pet i pol desetljeća dugom sportskom karijerom, koja još uvijek traje.
Branka Batinić je rođena u Vinkovcima 8. svibnja 1958., gdje je i počela igrati stolni tenis u Spačvi odnosno Lokomotivu, a veći dio karijere bila je vezana uz Zagreb (Marathon i Mladost) gdje je ostvarila velike sportske uspjehe.
Branka je bila 22 puta prvakinja Jugoslavije, 16 puta prvakinja Balkana, 42 puta prvakinja Hrvatske, najbolja sportašica Jugoslavije 1975., najbolja sportašica Hrvatske 1975. i 1984., najbolja sportašica Zagreba 1984. i Vinkovaca 1975., šest godina zaredom najbolja sportašica Akademskog sportskog društva Mladost (1980. -1986.), dobitnica Nagrade Grada Zagreba 1981., osvajačica je sedam medalja sa svjetskih i europskih prvenstava za vrijeme aktivnog igranja, sedam puta veteranska europska prvakinja i dva puta svjetska veteranska prvakinja.
- Prvo što mi je palo na pamet kad dobiješ ovakvu nagradu da je to priznanje za sve nas. Zahvalila bi se komisiji HOO-a, koja je prepoznala moj rad i uspjehe, te što su mi dodijelili tu laskavu titulu. Hvala HSTS-u i direktoru Renatu Čengiću što su me nominirali, Vjekoslavu Šafraniću, ZSŠ-u, Društvu sportaša veterana i rekreativaca, koje je osnovao naš Šurba, i gospođi Eleonori Kovač koji su tu moju nominaciju podržali. Također, hvala mojoj obitelji, pogotovo sestri i nećakinji koje me u svemu podržavaju, kao i mojim kolegama. Ovakve stvari su predivna stvar za naš sport. Meni osobno poticaj i motivacija za dalje - istaknula je Batinić i pritom najavila novi pohod na titulu na veteranskom Europskom prvenstvu sljedeće godine.
Inače, zbog trenerskog angažmana u Švedskoj nagradu je umjesto Batinić primila njena nećakinja. Kako god, nagrada je stigla u prave ruke. Čestitamo!

DOBITNICI NAGRADA HOO-a
NAJUSPJEŠNIJA SPORTAŠICA - Matea Jelić (taekwondo)
NAJUSPJEŠNIJI SPORTAŠ - Tonči Stipanović (jedrenje)
NAJUSPJEŠNIJA MOMČAD - Hrvatska teniska reprezentacija
(Marin Čilić, Ivan Dodig, Mate Pavić, Nikola Mektić, Borna Gojo i Nino Serdarušić)
NAJUSPJEŠNIJA EKIPA - Ženska karate reprezentacija
(Ana Lenard, Lucija Lesjak, Lea Vukoja i Mia Greta Zorko)
NAJUSPJEŠNIJI SPORTSKI PAR, ŠTAFETA ILI POSADA - Veslački dvojac bez kormilara Martin i Valent Sinković
NAJUSPJEŠNIJI TRENER: Toni Tomas (taekwondo), Nikola Bralić (veslanje), Vedran Martić (tenis)
PRIZNANJE ZA NAJVEĆEG SPORTSKOG PROMICATELJA HRVATSKE U SVIJETU - Mate Pavić i Nikola Mektić
POSEBNO PRIZNANJE ZA PROMICANJE SPORTA - Sportske novosti
NAGRADA HOO-a ZA FAIR PLAY - Goran Jukić i Hrvatski školski sportski savez

NAGRADA HOO-a MATIJA LJUBEK (za životno djelo)
Branka Batinić (Zagreb, stolni tenis)
Josip Šojat (Zagreb, rukomet)
Milivoj Bebić (Solin, vaterpolo)
Želimir Feitl (Karlovac, karate)
Alojz Muha (Osijek, odbojka)