Dr. Časlu četiri prva mjesta

koalrek_2106Prošlo je malo više od pola sezone, pa pogledajmo kako stoje stvari na hrvatskim ranglistama prije najvažnijih i koeficijentom najjačih turnira. Odigrano je jedanaest od osamnaest mogućih natjecanja u konkurencijama mlađih kadeta i kadeta, devet od šesnaest natjecanja u konkurenciji juniora, devet od četrnaest natjecanja u konkurenciji najmlađih kadeta, te tri od sedam natjecanja u konkurenciji seniora. U tri najstarije konkuencije vrlo je važan poredak pri vrhu jer se temeljem plasmana rade reprezentativne vize za nastupe na PE, dok su rangliste u najmlađim konkurencijama stvar prestiža i naznake moguće uspješne karijere.

Brzim pogledom na sve rangliste vidi se da u četiri najstarije konkurencije čelno mjesto drže članovi Dr.Časla, dok je u mlađim kategorijama na vrhu velika raznolikost klupske pripadnosti. No, krenimo redom.

SENIORI I SENIORKE

U konkurenciji seniora i seniorki neigranje ponajboljih hrvatskih igrača na domaćim natjecanjima najbolje su iskoristili igrači Dr. Časla, koji se nalaze na vodećim pozicijama u obje konkurencije. Neigranje domaćih turnira Zorana Primorca, Andreja Gaćine i Roka Tošića najbolje je iskoristio Tomislav Kolarek, koji se nalazi na prvom mjestu seniorske rangliste, ali mu za vrat pušu stari lisci, koji brane boje inozemnih klubova, Ivan Juzbašić i Tomislav Zubčić. Nakon tri prvoplasirana sljede mladi lavovi predvođeni Frane Tomislavom Kojićem iz GSTK Zagreba. Nakon Kojića poredali su se Borna Kovač (inozemstvo), Filip Čipin (GSTK Zagreb), Miho Simović (Libertas) i Luka Fučec (Dr.Časl). Kod seniorki domaće turnire ove sezone ne igraju Tamara Boroš, Cornelia Molnar i Tian Yuan, tako da ranglistu predvodi mladi val na čelu s Ivanom Tubikanec i Leom Rakovac (Dr.Časl). Nakon njih sljede još dvije članice brončane ekipe iz Kazana, Mateja Jeger (HASTK Mladost Iskon) i  Petra Petek (Varaždin). Petu i šestu poziciju drže Mirna Tomić (HASTK Mladost Iskon) i Sunčica Vugrinec (Tis Zagreb), dok je na sedmoj poziciji zahvaljujući prošlosezonskim bodovima Tian Yuan, koja trenutno igra u Španjolskoj.

JUNIORI I JUNIORKE

U juniorima kolo vodi Luka Fučec (Dr.Časl), koji je osvajanjem dva posljednja turnira zasjeo na prvo mjesto, koje mu objetkivno prema kvaliteti i pripada. Među deset najboljih je čak osam igrača iz zagrebačkog GSTK Zagreba, odnosno Trans Agrama, a najbliži pratitelji Fučecu su Tomislav Pucar i Filip Zeljko. Ta tri igrača se čine sigurnim za nastup na PE u Beču, a za četvrto mjesto vodit će se velika borba između Franje Josipa Marelje, Mateja Jelića i Juraja Đurinovića, ali nije isključeno da netko iskoči iz drugog plana. U konkurenciji juniorki vodi dvojac sa seniorske rangliste, ali u obrnutom redu. Vodi Lea Rakovac (Dr.Časl) ispred Ivane Tubikanec (Dr.Časla) i ispred Mateje Jeger. Na četvrtoj i petoj poziciji nalaze se članice Bjelovara Lorena Orlić i Ana Švarc, a u stopu ih prate Mladostašice Magdalena Basić i Ida Jazbec. Na osmoj poziciji nalazi se još jedna igračica Dr.Časla, Paula Markati, te se s njom zatvara lista potencijalnih putnica na PE. Između četvrte i sedme pozicije je razlika samo sedamdesetak bodova, tako da su svakojaki obrati mogući.

KADETI I KADETKINJE

U konkurenciji kadeta uvjerljivo vodi Josip Mustapić iz Splita, koji je na nekoliko posljednjih natjecanja pokazao i dokazao da je trenutno naš najbolji igrač do 15 godina. Prati ga mladi, sjajni Velikogoričan Martin Petrović, koji je posljednju sezonu i pol pokazao veliki napredak i postao vrlo legitiman kandidat za nastup na kadetskom PE. Na trećoj poziciji je Matej Murat iz Brckovljana, dok se na četvrtoj poziciji nalazi ove sezone vrlo solidan i konstantan, Riječanin Luka Šarčević i prema slobodnoj procjeni tu se završava popis ozbiljnih kandidata za reprezentativni dres ove sezone, ali ne treba isključiti činjenicu da netko odigra sjajno završnicu sezone. Pod "netko" prvenstveno podrazumijevamo dječake koji se prvu sezonu natječu u konkurenciji kadeta, a to su Josip Arbanas (Obrtnička škola), te igrači varaždinskog Igea Željezničara Matija Hrelec i Marko Vidaček (još uvijek je mlađi kadet). U konkurenciji kadetkinja nedodirljiva je članica ŽSTK Pule Dorina Srebrnjak, koja je ove sezone pokazala veliki napredak, te uvjerljivo drži prvo mjesto na ranglisti kadetkinja. Međutim, iza njenih leđa je velika gužva, i do kraja sezone vrlo je nezahvalno prognozirati koja će igračica izboriti nastup u reprezentaciji. Trenutno je na drugoj poziciji Šenkovčanka Ema Toplek, dok je na trećem mjestu sjajna Matea Ombla iz zadarske Jadere. Četvrtu poziciju drži, na posljednjim turnirima sve bolja, Ana Pia Načinović iz ŽSTK Pule, a za vrat joj puše Dunja Tomić iz osječkog Vodovoda. Na šestoj poziciji je Osječanka u redovima Šenkovca Petra Petrinšak, te se tu objetivno završava lista potencijalnih kandidatkinja za nastup na PE. 

MLAĐI KADETI I MLAĐE KADETKINJE

U konkurenciji mlađih kadeta na čelu ljestvice je Marko Vidaček iz varaždinskog Igea Željezničara ispred Luke Martineka iz Brckovljana. Ove sezone su Vidaček i Martinek osvojili sve domaće turnire, te su zasluženo na prva dva mjesta, te po bodovima odskaču od konkurencije. Treći je Vidačekov klupski kolega Benjamin Podkrajac, dok je na četvrtom mjestu Mario Banek iz osječkog Vodovoda. Vrlo šaroliko društvo, glede klupske pripadnosti pri vrhu rangliste, na petoj i šestoj poziciji povećavaju Filip Miljatović iz zadarske Jadere, te Davide Dekleva iz Višnjana. Kod mlađih kadetkinja je još veća raznolikost klupske pripadnosti na vrhu ljestvice, jer prvih deset djevojčica dolazi iz deset različitih klubova. Tijekom cijele sezone dominiraju Andrea Pavlović iz Svetog Jakova, te Vlatka Vrdoljak iz vinkovačke Lokomotive, pa ne čudi njihova velika bodovna prednost ispred vrlo dobrih Leone Šantek iz Ljubeščice i Ane Murat iz Brckovljana, koje se nalaze na trećem odnosno četvrtom mjestu. Do desetog mjesta sljede : Karla Franović (Opatija 08), Sara Sušac (HASTK Mladost Iskon), Gabrijela Bađun (Varaždin), Tonka Markić (Vukovar 91), Talić Kristina (Bjelovar), te Ema Marn (Aquaestil Duga Resa).

NAJMLAĐI KADETI I NAJMLAĐE KADETKINJE

U jedinoj neslužbenoj konkurenciji HSTS-a, konkurenciji popularno nazvanoj "klinaca" i "klinceza", odigrano je do sada devet turnira. U konkurenciji najmlađih kadeta uvjerljivo vodi Filip Dekleva iz Višnjana ispred odličnog, ljevorukog Zabočanina Karla Franjčeca. Sa dvijestotinjak bodova zaostatka slijede Dario Pudić (Obrtnička školal - Brod, Slavonski Brod), Dijan Kučera (Industrogradnja Zagreb) i Lovro Zovko (GSTK Zagreb), koji još dvije sezone ima pravo nastupa u konkurenciji do 10 godina. Iza Zovka na ljestvici je sjajan, devetogodišnji Leon Šantek iz Ljubeščice, koji je u nekoliko navrata pokazao veliki potencijal. U konkurenciji najmlađih kadetkinja dominira "mladostaški dvojac" Sara Sušac i Klara Bardač, ispred vrlo dobre Bjelovarčanke Ivane Grgić. Četvrto mjesto drži još jedna Mladostašica, Mia Mataić, dok izuzetno veseli pogled na ranglistu nakon prve četiri pozicije. Naime, na ranglisti sljede djevojčice iz tzv. "malih klubova", što pokazuje kvalitetan rad u manjim sredinama kao što su Donji Miholjac, Dugo Selo, Brovinje, Žabnik, Vukovar. Od petog do desetog mjesta poredale su se : Bulić Petra (Dugo Selo), Emili Topčagić (Brovinje), Marta Jurčević (Donji Miholjac), Anamarija Petrović (Vukovar 91), Marta Vukelić (Crikvenica), te Leticija Lipić (MGK Drava Žabnik).