Renato Čengić : Perspektiva hrvatskog stolnog tenisa je u osnivanju nacionalnog centra

cengicPredsjednik ste Stručne komisije i voditelj programa regionalnog razvoja našeg sporta . Što ste poduzeli i do kuda su došli Vaši projekti ?

 Hrvatski stolnoteniski savez i Hrvatska olimpijska akademija su zajednički planirali program edukacije i stručnog usavršavanja trenera i djece kroz realizaciju pokaznih treninga u klubovima i organizaciju regionalnih kampova U-12 i selekcijskih kampova U-15. Ove godine smo realizirali osam akcija i to četiri pokazna treninga u Osijeku, Svetom Lovreču, Malinskoj i Vukovaru, na kojima smo uz asistenciju klubskih trenera organizirali stolnoteniske treninge.

Ciljevi tih akcija su animacija trenera, klubova i same djece za još boljim i stručnijim radom u klubovima, koji su i nukleus stolnog tenisa u Hrvatskoj. Na četiri kampa u organizaciji HSTS-a (Malinska, Opatija, Pag i Umag) uspjeli smo obuhvatiti preko 70 mladih i perspektivnih igrača i igračica gotovo iz svih stolnoteniskih regija. Posebno je bio kvalitetan selekcijski kamp U-15 u Malinskoj, koji je imao međunarodni karakter i na kojem je nastupilo preko 40 igrača reprezentativaca iz sedam zemalja (Belgija, Slovenija, Njemačka, Češka, Poljska, Hrvatska, Italija). Do kraja godine u planu su pokazni treninzi i stručni seminari u Varaždinu i Daruvaru.

Kako ocjenjujete rad s mlađim uzrasnim kategorijama, te u kojim segmentima vidite prostor za napredak u istima?

S jedne strane postoji veliki uzlet djece, roditelja i klubova u mlađim kategorijama, koji se očituje velikim prisustvom na turnirima. Pozitivna je ta energija, ali nije dobro za konačan razvoj mladog igrača prevelika količina natjecanja, stresa i rezultatskih očekivanja roditelja, trenera, predsjednika klubova i sl. To rezultira prestankom igranja u juniorskim i seniorskim kategorijama. Omjer natjecanja i treninga u mlađim dobnim kategorijama trebao bi ići 80% treninzi, kampovi, učenje tehnike i sl., a 20% kontrolna natjecanja. Kao prvo, svi klubovi bi morali imati veću masovnost , a to znači uključivati u svoje programe škole pa i vrtiće, kako bi im klupski pogoni imali sve generacije u kontinuitetu. Najvažnije je kontinuirano raditi na položaju trenera u klubovima ili regijama, kako bi mogli ostvariti svoj status u društvu minimalno kao i prosvjetni radnici. Budućnost je vjerojatno u povezivanju više manjih klubova s idejom da trener ostvari kroz tu povezanost plaću za svoj stručni rad. Treneri se trebaju stalno usavršavati kroz sudjelovanje na svim stručnim akcijama koje će i ubuduće organizirati ETTU, ITTF i HSTS.

Kao najodgovornija osoba u Savezu za struku, kakva je naša perspektiva i gdje nas vidite u budućnosti ?

Perspektiva hrvatskog stolnog tenisa je u osnivanju nacionalnog centra, koji će organizirati za najperspektivnije mlade igrače: smještaj, prehranu, školovanje i trening u Zagrebu. Na taj način bi se u kontinuitetu stvarali novi reprezentativci koji bi pokušali ostvarivati najviše športske ciljeve, a to su medalje na europskim, svjetskim prvenstvima i olimpijskim igrama. Stolnoteniske regije bi trebale organizirati u suradnji s HSTS-om, HO-akademijom, te uz pomoć lokalnih zajednica što više mini kampova za vrijeme školskih praznika na kojima bi djeca zajedno trenirala, a treneri razmjenjivali iskustva i probleme u radu. I dalje mislim da trebamo imati preko 200 klubova kako bi podigli masu djece i trenera, te stalnom selekcijom dobivali sve kvalitetnije klubove, trenere i na kraju najvažnije, stolnotenisače.

Naša seniorske reprezentacije ostvaruju sjajne rezultate na međunarodnom planu. Molim Vas da malo više kažete o tim rezultatima.

Naši seniori ostvaruju fenomenalne uspjehe i kao ekipa i kao pojedinci. Iznimno smo ponosni na rezultate koje postižu Tan Ruiwu, Andrej Gaćina, Tomislav Kolareka, Roko Tošić. Uz njih nadolazi mladi val od nešto starijih Frane Kojića, Filipa Čipina, Luke Fučeca do onih mlađih, Tomislava Pucara, Filipa Zeljka, Marka Vidačeka i drugih mladih igrača, koji u njima vide svoje uzore. Ogroman doprinos stolnom tenisu dao je i neuništivi Zoran Primorac, koji će sigurno u budućnosti i voditi hrvatski stolni tenis kao što je uspješno i dugovječno vodio svoju igračku karijeru. Sve te uspjehe možemo zahvaliti i našim trenerima Zvonimiru Koreniću i Nevenu Karkoviću, koji drže visoku razinu rada i rezultata muškog reprezentativnog stolnog tenisa uz uvijek prisutne vrhunske klupske trenere Gašparca, Bertovića, Habijaneca, te mnoge druge, koji svojim radom pokušavaju stvoriti kvalitetu hrvatskog stolnog tenisa. Seniorke su ostvarile isto tako vrhunske rezultate bez obzira na smjenu generacija, te uz stručni rad našeg priznatog stručnjaka Nevena Cegnara, te uspješnih trenera „proizvođača“ Vidolina, Ivančina, Matkovića, Đekića, Suhodolčana i drugih, vjerujem da ćemo i u ženskom stolnom tenisu ponavljati uspjehe Tamare Boroš, Sandre Paović, Kornelije Vajde i Andree Bakule. Vjerujem i u novi val kvalitetnih trenera : Vrančić, Lipovšek, Vuzem, Tomašić, Jakovetić, koji su i naša trenerska perspektiva i u koje trebamo kao savez uložiti.

Pokrenuli ste projekt „Stolni tenis na otocima“. Do kuda je došao projekt i što očekujete od njega u budućnosti ?

Projekt „Stolni tenis na hrvatskim otocima“ započeo je realizacijom stručnih seminara i pokaznih treninga u organizaciji HOA i HSTS-a , a rezultat tih seminara je bio da smo na tečaju za trenere stolnog tenisa u 2011g. imali 7 kandidata s otoka Korčule, Visa, Malog Lošinja i Krka. Želja nam je da se otoci povezuju na taj način stolnim tenisom, a prvenstva otoka će ići svake godine na drugom otoku. Cijeli program je zamišljen na način, da otok domaćin pokriva troškove smještaja i prehrane za sve sudionike prvenstva. Prvo prvenstvo koje je organizirao STK “LUČICA“ iz Vela Luke prošlo je odlično uz medijsko praćenje pisanih medija i HRT-a. Ciljevi su animacija djece i omladine, edukacija stručnog kadra, osnivanje novih klubova. Kao i za sve klubove koji su članovi HSTS-a u budućnosti ćemo pomagati i otočkim klubovima da se na taj način integriraju u jednu stolnotenisku cjelinu.

Pokrenuli ste neke projekte na međunarodnom planu. Koji su to projekti i što očekujete od njih u budućnosti ?

Uz veliku pomoć našeg bivšeg reprezentativca Damira Jurčića organizirali smo po prvi put kvalitetan selekcijski kamp U-15 u Malinskoj na otoku Krku u suradnji sa STK “Malinska Dubašnica“, koji je bio vrhunski domaćin. Na kampu sam dogovorio suradnju s regionalnim trenerom Ralf Hamrikom iz regije Thüringen, koja ima preko 300 klubova i sedam tisuća registriranih igrača, te regionalni centar za selekcije. Delegacija iz Thüringena je posjetila naš kamp u Umagu gdje smo  ugostili trenera i dvije igračice. Kamp su posjetili predsjednik i tajnik saveza Thüringena, te smo na radnom sastanku dogovorili sportsku suradnju. Upravo smo dobili poziv iz Njemačke za kamp u Jeni 02.01.-06.01.2013. Mislim da se trebamo povezivati s najjačom europskom stolnoteniskom zemljom Njemačkom iz više razloga: zajednički treninzi i kampovi, odlazak naših kvalitetnijih igrača u njemačke lige uz mogućnost školovanja i daljnjeg stolnoteniskog usavršavanja i sl. HSTS će biti u budućnosti otvoren za suradnju sa svim regionalnim i nacionalnim savezima, koji su kompatibilni s našim programima rada i razvoja stolnog tenisa.